To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače!

To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 7. 2022 22:00 9

Seznam kapitol

1. Vedlejší efekt 2. Žhavil odpor, žhavil drát 3. Limity křemíku 4. O ledničce, vodníku a žebrovaném monstru 5. V zimě zahřeje, v létě...

Velké teplo není dobré pro nikoho, ani pro lidi, ani pro počítače. Zatímco lidé potřebují vzhledem ke své chemii poměrně složitou termoregulaci, u počítačů je to prostší: Čím víc tepla, tím víc problémů.

Reklama

A teď přichází to pitomé léto. Chlazení není absolutní, správně se poměřuje vůči okolní teplotě místnosti, protože pro výsledné měření fakt není jedno, jestli máte v testlabu 15 °C, anebo 30 °C. Chladicí systém je vlastně tepelný stroj, jehož úkolem je co nejefektivněji a nejrychleji přečerpávat teplotu od vlastních čipů a přenášet ji do okolí. A někteří kutilové k tomu volí skutečně radikální řešení – jako třeba zapojení celé klimatizace!

Kryogenické chlazení je sice výkonné, ale pro domácí použití nepraktické – už jen těch úprav, co musíte udělat na desce, aby ji nepoškodila kondenzující voda! Existují ale i jiné systémy, z nichž před lety byl vyzdvihován například Peltierův článek, neboli termoelektrické chlazení. Peltierův článek je vlastně svého druhu elektrická pumpa na teplo, která akceleruje odběr tepla z jedné plochy a přenáší ji na druhou, takže to stejně musíte chladit klasicky.

V podstatě se dá říci, že to je jenom takový mezielement, který funguje podobně jako kvalitní teplovodivá pasta, která zlepšuje tepelnou vodivost a pomáhá odvádět teplo rychleji od zdroje. Vzhledem k tomu, že čipy jsou stále menší a teplo, které produkují, roste, se zdá, že je vlastně dobrý nápad dát tam nějaký akcelerátor, aby zrychloval odvod tepla. Problém je v tom, že Peltierův článek sám spotřebovává energii, čímž se zvyšuje objem tepla, které je třeba odvést. A potřebuje opravdu hodně energie: Dva malé Peltierovy články, které testoval Linus, měly příkon 300 wattů!

Zatím se jako nejjednodušší chladicí řešení jeví masivní vzduchový chladič s heatpipe. Heatpipe pracuje ideálně na přenosu tepla pomocí změny fáze, tedy předpokládá se, že je uvnitř kapalina, která se kondenzuje v prostoru chladiče a gravitačně i vzlínáním se vrací k základně, která je nejteplejším místem – a tam se vypařuje a přijímá tak velké množství tepla. Pak se dostává do chladnějšího místa chladiče, kde kondenzuje a tak dále. Dobře zkonstruovaná heatpipe je vlastně tepelný stroj poháněný přijímaným a vydávaným teplem, nepotřebuje nic dalšího. Na to, aby dosahovala nejvyšší efektivity, ale potřebuje správnou montáž, nejteplejší místo tedy musí být dole.

Správně se musí instalovat i vodní chlazení, které využívá velké tepelné kapacity vody. Ve vodním bloku namontovaném na procesoru odebíráme teplo, teplou vodu pumpujeme do radiátoru a tam pomocí proudícího vzduchu předáváme teplo okolí. Na vodní chlazení nedají mnozí dopustit, i když je známá celá řada problémů. Tak předně, systém by se měl čistit, a to přibližně jednou za půl roku, kde se doporučuje pročištění izopropylalkoholem.

Za druhé, vodní chlazení je podstatně citlivější na transport, a i když sedí na místě, po dostatečně dlouhé době může dojít ke korozi a úniku kapaliny do počítače. Tímhle nechvalně prosluly Apply G5, u kterých docházelo k únikům i ve vypnutém stavu – a nechcete vidět, co se stane, když vám na desku vyteče chladící kapalina a tam ji necháte několik let, natož pak abyste se divili tomu, co se stane, pokud se takový stroj pokusíte zapnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama