Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt | Kapitola 21

Adam Vágner

Adam Vágner

5. 10. 2021 15:00 8

Seznam kapitol

1. Taktování přes ovladače AMD 2. Testovací sestava 3. Aliens vs. Predator – profil Tichý (Silent) 4. World of Tanks – profil Tichý (Silent) 5. Aliens vs. Predator – profil Vyvážený (Balanced) 6. World of Tanks – profil Vyvážený (Balanced) 7. Aliens vs. Predator – profil Podpětí GPU (Undervolt GPU) 8. Aliens vs. Predator – profil Podpětí GPU (Undervolt GPU) 9. Aliens vs. Predator – Přetaktovat GPU (Overclock GPU) 10. World of Tanks – Přetaktovat GPU (Overclock GPU) 11. Aliens vs. Predator – Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM)
12. World of Tanks – Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM) 13. Aliens vs. Predator – Ruční, rychlé časování pamětí 14. World of Tanks – Ruční, časování pamětí 15. Aliens vs. Predator – Ruční, limit příkonu +20 % 16. World of Tanks – Ruční, limit příkonu +20 % 17. Aliens vs. Predator – Ruční, manuální přetaktování 18. World of Tanks – Ruční, manuální přetaktování 19. Aliens vs. Predator – Ruční, ztišení ventilátorů 20. World of Tanks – Ruční, ztišení ventilátorů 21. Závěrečné shrnutí

Detailně se podíváme na to, jak chování karty ovlivní jednotlivé výkonnostní profily v ovládacím panelu AMD a jak se změní výkon při automatickém přetaktování grafického čipu, pamětí, automatickém podvoltování, s tichým profilem nebo při manuálním přetaktování. Se kterým nastavením nemusíte ztrácet čas a se kterým se naopak vyplatí si pohrát.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Od ladění karty jsem si sliboval, že se mi povede poměrně snadno ztišit chladič a naopak moc nepochodím při přetaktování. Nakonec to dopadlo naopak. Regulace ventilátorů mě nepustila pod 33 % výkonu, při kterých běží ventilátory na vysokých 1500 ot./min. A předvolené profily nepotěší hlavně příznivce pasivního a tichého chlazení. Ruční nastavení regulace ventilátorů navíc komplikuje fakt, že navzdory mimořádně nízkým průměrným teplotám čipu jsou relativně vysoké teploty hotspotu.

Neříkám, že jsou to výsledky špatné, pokud stále platí, že u hotspotu jsou akceptovatelné teploty kolem 100 °C jako u prvních karet, které se zobrazením tohoto údaje přišly, zbývá velká rezerva. Ale řídí se podle něj otáčky ventilátorů. K tomu, abyste je udržely na rozumných hodnotách, musíte křivku pro zvedání otáček ventilátoru u hotspotu posunout někam k 85-90 °C. Průměrné teploty čipu nejsou pak o mnoho horší, ale hotspot se proti standardnímu nastavení posune o dost výš. Po otestování jednoho kusu se dá těžko říct, jestli je problém v odvodu tepla z malého čipu, v použité pastě nebo v konstrukci základny chladiče, a jestli by nepomohlo přepastování, ale mezi hotspotem a průměrnými teplotami je zkrátka dost velký rozdíl.

Při přetaktování byl naopak výsledek více než solidní a nárůst výkonu byl výraznější, než je u současných karet obvyklé, aniž by nějak dramaticky narostla spotřeba karty. Mohou za to spíš zvýšené takty pamětí než takty čipu, což dává tušit, že úzká paměťová sběrnice kartu škrtí. Ale stabilitu jsem neověřoval nijak důkladně a rozhodně vám nechci tvrdit, že podobných nebo lepších výsledků dosáhne každá RX 6600 XT, speciálně pokud uvážím, že nejde o kartu z obchodu, ale o testovací vzorek, u kterého není jasné, jestli neprošel nějakým užším výběrem.

Také se ještě ukázalo, že alespoň u RX 6600 XT není experimentování s automatickými nastaveními moc platné a řada profilů jen zbytečně komplikuje nabídku nastavení, protože přinášejí jen minimální posun k lepšímu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama