Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt

Adam Vágner

Adam Vágner

5. 10. 2021 15:00 8

Seznam kapitol

1. Taktování přes ovladače AMD 2. Testovací sestava 3. Aliens vs. Predator – profil Tichý (Silent) 4. World of Tanks – profil Tichý (Silent) 5. Aliens vs. Predator – profil Vyvážený (Balanced) 6. World of Tanks – profil Vyvážený (Balanced) 7. Aliens vs. Predator – profil Podpětí GPU (Undervolt GPU) 8. Aliens vs. Predator – profil Podpětí GPU (Undervolt GPU) 9. Aliens vs. Predator – Přetaktovat GPU (Overclock GPU) 10. World of Tanks – Přetaktovat GPU (Overclock GPU) 11. Aliens vs. Predator – Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM)
12. World of Tanks – Přetaktovat VRAM (Overclock VRAM) 13. Aliens vs. Predator – Ruční, rychlé časování pamětí 14. World of Tanks – Ruční, časování pamětí 15. Aliens vs. Predator – Ruční, limit příkonu +20 % 16. World of Tanks – Ruční, limit příkonu +20 % 17. Aliens vs. Predator – Ruční, manuální přetaktování 18. World of Tanks – Ruční, manuální přetaktování 19. Aliens vs. Predator – Ruční, ztišení ventilátorů 20. World of Tanks – Ruční, ztišení ventilátorů 21. Závěrečné shrnutí

Detailně se podíváme na to, jak chování karty ovlivní jednotlivé výkonnostní profily v ovládacím panelu AMD a jak se změní výkon při automatickém přetaktování grafického čipu, pamětí, automatickém podvoltování, s tichým profilem nebo při manuálním přetaktování. Se kterým nastavením nemusíte ztrácet čas a se kterým se naopak vyplatí si pohrát.

Reklama

Při uvedení jsme otestovali RX 6600 XT Gaming OC PRO 8G od Gigabyte. Od výrobce dostala chladič, který dva sloty přesahuje jen nevýrazně, ale na 160W model je přesto extrémně velký.

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle GPU-Z má herní takty navýšené z referenčních 2359 navýšený na 2428 MHz a takt s boost z 2589 na 2607 MHz. Paměti jsou na referenčním taktu. Reálné pracovní takty už záleží na nastavení regulace a najdete je v grafech v kapitolách s výsledky testů provozních vlastností při jednotlivých nastaveních. 

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

V recenzi jsme se podívali, jak se karta chová při standardním nastavení. A při něm nemá zrovna ideálně nastavenou regulaci ventilátoru – navzdory tomu, že je to dnešními měřítky už poměrně úsporná karta, ani s tříslotovým chladičem není zrovna tichá.

V ovládacím panelu grafícké karty je ale řada dalších nastavení a předvolených profilů, která mění chování regulace a s tím i chování karty. A ještě jde doladit ručně.

Až do uvedení zářijových ovladačů vypadal panel pro nastavení regulace takto:

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

Na výběr byly tři základní záložky – Předvolba, Automaticky a Ruční nastavení. A pod nimi jsou další položky, na které se podíváme v následujících kapitolách:

  • Předvolba
    • Tichý – snížený limit příkonu a otáčky ventilátorů – výsledky AvP, WoT
    • Vyvážený – standardní limit příkonu a regulace ventilátorů – výsledky AvP, WoT
  • Automaticky
    • Výchozí – výchozí nastavení karty při továním nastavení ovladačů – výsledky v každém z grafů pro srovnání
    • GPU s podpětím – automatické snížení napětí GPU – výsledky AvP, WoT
    • Přetaktovat GPU – automatické přetaktování GPU – výsledky AvP, WoT
    • Přetaktovat VRAM – automatické přetaktování pamětí – výsledky AvP, WoT
  • Ruční
    • ruční nastavení taktů GPU, napětí GPU, taktů pamětí, předvolby časování pamětí, limitu příkonu a regulace ventilátorů

U ručního nastavení vyzkoušíme několik věcí:

  • rychlé časování pamětí – výsledky AvP, WoT
  • navýšení limitu příkonu pro GPU na maximum – výsledky AvP, WoT
  • současné ruční přetaktování GPU a pamětí – výsledky AvP, WoT
  • ztišení karty ručním snížením otáček ventilátorů – výsledky AvP, WoT

V novějších ovladačích už je panel přepracovaný. Volba profilů už je přehlednější, základní záložky jsou „rozbalené“ a všechny profily je vidět najednou.

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

A pokud máte sestavu s procesorem AMD, můžete v něm kromě grafické karty upravit i nastavení procesoru.

V článku využívám grafy jako je ten následující. U něj čára s hodnotou snímkové frekvence (oranžová a červená) přísluší k levé oranžové ose a pravá osa fialová osa k hodnotě vytížení grafického čipu a procesoru v procentech. 

Na křivkách s jejich vytížením CPU a GPU je vidět, že byl grafický čip během testu soustavně vytížený na maximum a vytížení procesoru se pohybuje pod pěti procenty – tento benchmark je náročný na grafiku a nenáročný na procesor, protože si vystačí s jedním jádrem.

Tuníme RX 6600 XT od Gigabyte: ztišení, taktování, undervolt
i Zdroj: PCTuning.cz

V benchmarku AvP je změřených šest průběhů testu. V průběhu jsou vyznačené oranžovou a modrou barvou dva úseky – úvodní, kdy je karta ještě studená a poslední, ve kterém jsou hodnoty naměřené u zahřáté karty.

Průměrné hodnoty z prvního a posledního průběhu testu spolu s minimy a maximy jsou v boxících v pravém sloupci. Pod nimi je ještě legenda k barevnému značení jednotlivých datových řad. 

V grafech je vždy pro srovnání výchozí a změněné nastavení, často se ale hodnoty překrývají, nebo jsou mezi nimi jen malé rozdíly.

U jednotlivých údajů jsou pak pro rychlé srovnání vlivu nastavení na chování karty ještě pruhové grafy s minimem, průměrnou hodnotou a maximem.

U každého nastavení ovladačů vám nabídnu grafy s průběhem naměřených hodnot ze dvou testů – v prvním je benchmark Aliens vs. Predator, v druhém průběh zhruba sedmiminutového záznamu z World of Tanks, který používáme běžně v testech grafických karet pro srovnání výkonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama