Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května

Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

15. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Qualcomm šmíroval uživatele. EU bude regulovat AI. ROG představil herní handheld ROG Ally. Trump na Telegramu, nebo taky možná ne. Disney+ ztrácí předplatitele. Na Twitter jednou za 30 dní, jinak hrozí ztráta účtu. Twitter Blue se nedaří.

Reklama

Sociální sítě

Elon Musk chce změnit metriku úspěšnosti, mDAU se mu nelíbí. Nově má jít o n uživatelské minuty, které uživatelé tráví na Twitteru, aniž by toho litovali (unregretted user-minutes). Jen nikdo neví co to skutečně znamená, ani jak se to bude měřit. Jako další krok probíhajícího plánu jak odradit co nejvíce inzerentům, to ale vypadá dobře. (WSJ)

Discord se vydal měnit uživatelská jména, číslice musí pryč. A samozřejmě, dopadlo to katastroficky. Protože? Protože moc nemysleli na dopady. (The Verge)

Více než polovina prvních předplatitelů služby Twitter Blue již není předplatitelem. A není divu. 8 dolarů měsíčně sice není moc, ale reálně toho přináší málo a Twitter od ledna 2023 měsíc co měsíc upadá. Slibované zvýšení dosahu navíc jako předplatitel nepostřehnete. (Mashable)

Ověřené hacknuté účty vydávající se za Meta přes reklamu cílí na další možné cíle.  Schváleno Facebookem, ačkoliv by k tomu nikdy nemělo dojít. (Tech Crunch, Matt Navarra)

BlueSky říká, že „hlavy států“ nejsou povoleny: Tedy alespoň prozatím. (Fortune)

Sensor Tower: Bluesky si v dubnu 2023 stáhlo 628 tisíc mobilních uživatelů, což je o 606 % více než v březnu, kdy byla kromě iOS spuštěna i aplikace pro Android; Mastodon si stáhlo 90 tisíc uživatelů. Má to ale háček, BlueSky má pouze vyšší desítky tisíc uživatelů, nové nepouští dovnitř. Prakticky desetkrát tolik stažení nedává smysl. (CNBC)

Máte nějaký roky nepoužívaný účet na Twitteru? Tak o něj přijdete. Stejně jako když se nepřihlásíte co 30 dní! Elon Musk tvrdí, že Twitter bude roky nepoužité účty rušit aby došlo k uvolnění chtěných jmen účtů. Ale teď pozor. Zásady pro neaktivní účty nově uvádějí, že pro udržení účtu se musíte přihlašovat alespoň jednou za 30 dní. Než to Musk v tichosti změnil, tak šlo o šest měsíců. (Tech Crunch, Elon Musk)

Elon Musk tvrdí, že Twitter bude šifrovat přímé zprávy a „brzy“ dorazí hlasové i videohovory. To první by nebylo špatné, ale Muskovi se nedá věřit, že tam nebude backdoor. To další je zbytečné. Ale říká to Elon Musk, takže nic z toho nemusí být pravda. (Gizmodo, BBC)

Twitter zavádí šifrované zprávy DM, ale odesílatel i příjemce musí být „ověřenými“ uživateli, nepodporuje skupinové zprávy a metadata zpráv nejsou šifrována. (Engadget)

Twitter vypnul našeptávač ve vyhledávání poté, co doporučil videa s mučením zvířat a masovou střelbou. V posledních týdnech se na Twitteru rozšířil gore obsah. Po střelbě v texaském Allenu kolovalo na platformě několik hodin znepokojivé video s dětmi, které byly při útoku zabity, než bylo odstraněno. (Vice)

Tinder nově zakazuje v profilech uvádět, na jakých jiných sociálních sítích uživatel je, včetně jakýchkoliv externích odkazů. Prý si z Tinderu někteří uživatelé dělají prostor pro vydělávání peněz. A pro dobro všech je potřeba Tinder uzavřít. (Engadget)


Startupy a ekonomika

Art Blocks, tržiště NFT pro generativní umění. Tržby údajně klesly na 6,5 milionu dolarů v dubnu 2023 z 587 milionů dolarů v srpnu 2021. Včetně pohledu na bitvu o trh formou co nejnižších poplatků za prodej, kterou nejspíš nemůže nikdo vyhrát. Z 0,5 % z prodeje těžko přežít (The Block)

Více než 40 předních vědců hromadně odstoupilo z redakční rady Neuroimage, špičkového vědeckého časopisu, na protest proti tomu, co označují za „chamtivost“ vydavatelského gigantu Elsevier. Neuroimage je sice volně přístupné čtenářům, ale zveřejnění vědecké práce je spojeno s platbou 2 700 liber. (The Guardian)

Podle zprávy RIAA se příjmy amerického hudebního průmyslu v loňském roce zvýšily na 15,9 miliardy dolarů z 15 miliard dolarů v roce 2021. V rámci této celkové částky se příjmy z placených předplacených služeb meziročně zvýšily o 8 % a dosáhly 10,2 miliardy dolarů, což je první překročení hranice 10 miliard dolarů. (Marketing Charts)

Qualcomm kupuje Autotalks, aby posílil bezpečnostní technologie Snapdragon pro automobily, údajně za 350–400 milionů dolarů (TechCrunch)

LinkedIn ruší 716 pracovních míst a začne postupně rušit svou aplikaci pro práci v Číně. LinkedIn má 20 000 zaměstnanců. (TechCrunch, Reuters)

Roblox hlásí větší než očekávanou ztrátu, ale počet aktivních uživatelů vzrostl o 22 % (CNBC)

Disney+ ztrácí předplatitele již druhé čtvrtletí v řadě, počet předplatitelů klesl o 4 miliony (2 %). Nutno dodat, že Disney+ je první z streamingových předplatných, které bych vypověděl, ale předplatil jsem na rok, takže konec až poté. Archivní videopůjčovna a nových věcí málo. (TechCrunch, Variety)

Výpočet říká, že těžba bitcoinu a dalších kryptoměn spotřebuje ročně až 60 terawatthodin elektrické energie (v USA). To je více než všechny americké počítače a více než myčky, pračky a mrazáky dohromady. (Ecoista)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama