Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května

Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

1. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Co stojí za problémy Sigfoxu v Česku? Clubhouse propouští. Facebook a Instagram jsou tržištěm pro sexuální obchodování s dětmi. Proč Apple AirPods dlouho nevydrží a neopravují se? Konec BuzzFeedu. Recenze Dyson Zone

Reklama

Apple pracuje na nástroji pro sledování emocí, který rozšíří aplikaci Zdraví. Poháněné AI, jak jinak. A také na předplacené službě zdravotního koučinku s kódovým označením Quartz (Bloomberg).

Co stojí za problémy Sigfoxu v Česku? Kolem sítě internetu věcí se točili lidé spojení s kryptobyznysem Xixoio a napojení na lobbistu Ivo Rittiga (Lupa)

Kdysi miláček média, nyní Clubhouse plánuje propustit více než 50 % zaměstnanců a „resetovat“ společnost, přestože tvrdí, že má „dlouholetou perspektivu“. Clubhouse měl v říjnu 2022 zhruba 100 zaměstnanců. (Bloomberg, Clubhouse)

Facebook a Instagram jsou tržištěm pro sexuální obchodování s dětmi. Dvouleté vyšetřování naznačuje, že Meta se marně snaží zabránit zločincům, aby využívali platformy k nákupu a prodeji dětí k sexuálním účelům. (The Guardian)

CEO IRL Abraham Shafi odstoupil po obvinění, že startup pro zasílání zpráv používal boty k nadsazování počtu uživatelů. Nadsazená čísla poté předával veřejnosti a investorům. Nutno dodat, že jde o běžnou praxi u řady startupů. Včetně toho, že bigtech nemá příliš zájem bojovat proti botům či fake účtům. Dělají prostě lepší čísla. (The Information)


#TYDEN k poslouchání

#TYDEN k poslouchání: Opožděně, ale alespoň je tu. Možná i víc zmateně než obvykle, prostě nestíhám. Ale už je to týden připravené, takže raději s tím ven. Kdyby se to náhodou nedalo poslouchat, tak je tu čtení.

PR a marketingové taktiky. Špatná zpráva jako první, strategie odebrání a návratu, dveře do obličeje, FITD. Jo, DPH, Pošta, atd.


Internet, webdesign

Cloudflare představilo Cloudflare Zaraz, řešení pro cookie banner EU. Komplikace je, že celý tenhle vyskakovací cookie cirkus neřeší vůbec nic, jen komplikuje život všem stranám. A uživatelé se už naučili na nic neklikat. (Cloudflare)

Pád virálního krále BuzzFeedu značí konec éry. Od poťouchlých seznamů došel až k oceňované žurnalistice. Proměnu sítí však neustál. (Médiář)

Netflix se každý měsíc podílí na sledování televize v USA 7 až 8 %  a každý týden se podílí na sledování 10 nejsledovanějších pořadů v USA 70 až 80 %. (Bloomberg)

Salesforce se v Google měsíce ukazuje jako „Sales Force“ a náprava v nedohlednu. Google to aktuálně „vyřešil“ tím, že zprovoznil formulář (sic), kde je možné nahlašovat chybně přejmenované weby. V první řadě je ale potřeba se ptát, proč je vůbec Google přejmenovává. (Search Engine Land)

Dobrá zpráva, Seznam v dubnu ukončil AMP pro vydavatele obsahu. Prokliky vedou (konečně) opět přímo na web vydavatele. AMP je proprietární technologie od Google poškozující Web jako takový. (Seznam)

Netflix ve Španělsku přišel o milion uživatelů (15 % celku) následkem snahy omezit sdílení hesel. Dvě třetiny z odešlých měly těžit právě ze sdílení hesel, třetina ale za účty platila. Španělé si navíc pořizují nově dostupný Amazon Prime Video i Sky Showtime. (The Next Web)

Bing Jail je příběh typický pro vyhledávače. Váš web se dostane do klatby a vyhledávač ho neukazuje.  Google nebo Bing, bez rozdílu je to typické i tím, že se zpravidla ničeho nedovoláte, nikdo s vámi nekomunikuje a když už, tak je to „jeden o voze, druhý o koze“. (Dariusz Więckiewicz)

Custom Twitter Feeds plugin pro WordPress od Smash Balloon přestal fungovat. Není divu, likvidace API Twitteru Muskem bude mít ještě řadu dopadů. Tvůrci slibují řešení v červnu a to, jak to chtějí řešit, je spíše důvodem tento plugin opustit. (Smash Balloon)


Hardware

Video: AirPods nevydrží příliš dlouho a Apple je neopraví. Proč ne? @dalvin_brown rozebere pár sluchátek s odborníkem a proberou, proč mají sluchátka tak krátkou životnost. (WSJ)

Microsoft přestává vyrábět vlastní myši, klávesnice a webové kamery a zaměřuje se na příslušenství k počítačům značky Surface. První myš společnosti Microsoft byla uvedena na trh v roce 1983. (TheVerge, Nikkei)

Recenze Dyson Zone: má vynikající ANC, dokáže monitorovat kvalitu vzduchu a uživatelé vypadají jako Bane, ale stojí 949 dolarů, je těžký a filtrování vzduchu ničí baterii (The Verge)

Phone Arena: Xiaomi 13 Ultra: Telefon s „opravdovým fotoaparátem“ s Androidem způsobuje, že se Samsung a Apple nervózně třesou. Titulek, který samozřejmě berme se rezervou. Za přečtení to ale stojí. (Phone Arena)

OnePlus Pad recenze: znovuobjevený zabiják vlajkové lodi ve formě tabletu (Tech Radar)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama