Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí  #TYDEN ~ 8. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května

Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

8. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk vyhrožuje NPR. Mamut.cz v úpadku a rozuzlení v nedohlednu. Falešené recenze psané AI zaplavují Amazon. Smrt BuzzFeed News. Tinder opustí Rusko. Mark Zuckerberg má novou posedlost.

Reklama

Mark Zuckerberg má novou posedlost. Společnost Meta chce „představit agenty AI miliardám lidí“. Jak to asi může dopadnout? WhatsApp a Messenger budou mít AI chat, Facebook a Instagram vytváření vizuálního obsahu, fotky a později video. (The Verge)

Praha dala půl mega za nakreslení NFT a prodala jich za 23 tisíc, celkem ale jde o vyhozených 960 tisíc. Za nesmyslným nápadem je Prague City Tourism a figurují The Future Bakery Petra Topinky a Alexe Brauna. (Czech Crunch)

Elon Musk vyhrožuje NPR, že dá jejich účet na Twitteru jiné společnosti. Absurdní divadlo, které začalo tím, že Musk osobně napsal jednomu z novinářů a pokračovalo podivnou výměnou e-mailů s vedením. Celé to začalo tím, že Musk přidal na (nejenom) účet NPR označení „státem ovládané médium“ ačkoliv to nebyla pravda. NPR a další média tak přestala zveřejňovat zprávy na Twitteru. (NPR, Engadget, Reuters)

Mamut.cz v úpadku: hledají se kamiony plné iPhonů a řeší falešné podpisy na smlouvách. Neuvěřitelný příběh e-shopu spojeného s rodinou zakladatele firmy Unicorn pokračuje, ale nic moc nového v článku na Lupě nenajdete. (Lupa.cz, HN)

Konec jedné éry. BuzzFeed spustili zpravodajskou sekci v roce 2012. Najali spoustu lidí, otevřeli mezinárodní kanceláře, začali produkovat podcasty a pořady, založili odbory a získali Pulitzerovu cenu. Pak zavřeli mezinárodní kanceláře, propustili lidi a v pátek 5. května nadobro ukončili činnost a archivovali své webové stránky.  (BuzzFeedNews)


Internet, webdesign

Wikimedia se nebude řídit zákonem o online bezpečnosti a nebude kontrolovat věk svých britských čtenářů a přispěvatelů s odkazem na „závazek nadace shromažďovat minimum údajů“. (BBC)

Smrt BuzzFeed News a obraty nafouklých gigantů sociálních médií do nikam ukazují absurditu sňatku zpravodajských médií se spekulativním technologickým průmyslem. (Intelligencer)

Očekávatelné. WordPress ukončil možnost sdílet vydané příspěvky na Twitter. Cena za přístup k API je nepřijatelná. Samozřejmě, pokud máte vlastní WordPress, tak můžete přes vlastní API, ale přes JetPack to už možné není. (Jetpack)

Google odstraní v Chrome zámeček v adresním řádku a nahradí to poněkud nic neříkající ikonkou. Naštěstí ale bude nadále varovat, když se ocitnete na webu bez https. (Chromium Blog)

Google odstraní v Chrome zámeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Google odstraní v Chrome zámeček

Chcete mít modrou fajfku u e-mailu od Google? Google Workspace (Gmail) nově podporuje BIMI. (Google)

Přestaňte používat hamburgerová menu, říká Brad Taunt. Proč? Protože největší bolestí při setkání s těmito nabídkami na webu je naprostá ignorace přístupnosti. (Brad Taunt)

Obavy o nezávislost médií v zemích střední Evropy se zvýšily. V Česku a na Slovensku jsou za primární hrozbu považováni vlastníci médií a jejich obchodní zájmy, ukázal výzkum (Mediaguru)

Google plánuje udělat vyhledávání „vizuálnější, osobnější a lidštější“ a zapojit do něj krátká videa, příspěvky na sociálních sítích a konverzace s umělou inteligencí. Snad to nedopadne tak hrozně, jak to vypadá. Protože vyhledávání má především vyhledávat, tedy najít výsledky podle zadání. Tady to tak nevypadá. Nemluvě o tom, že Google stále ujíždí vlak a vlastní AI je pořád v nedohlednu. (WSJ)

Spojené státy americké zabavily přihlašovací doménu Z-Library, ale tajné adresy URL pro jednotlivé uživatele zůstávají aktivní. Z-Library tvrdí, že nabízí více než 13 milionů knih, což je o 11 milionů více než v době, kdy americké úřady koncem loňského roku zahájily první velkou operaci proti Z-Library. (Ars Technica)


Hardware

Recenze klávesnice G.Skill KM250: Zlatý standard pro výhodné nákupy. Kdo by řekl, že se do klávesnice za něco málo přes 50 dolarů vejde tolik funkcí? (PC World)

Recenze klávesnice G.Skill KM250
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze klávesnice G.Skill KM250

Kouzelné: Raspberry Pi emuluje Amigu 1200, používá skutečné diskety (Tom’s Hardware)

Starlink pro běžné terestrické uživatele neomezí přenosy na 1 TB měsíčně s placením, pokud překročíte. Nejprve k tomu mělo dojít v prosinci, pak únoru, poté v dubnu. Nově je všechno jinak. (Ars Technica)

Google ukázal krátké video nového Pixel Fold (Made by Google, The Verge)

Microsoft a AMD se údajně spojují, aby bojovaly proti dominantní pozici Nvidie v oblasti umělé inteligence. Rozhodně to dává smysl, protože pro aktuální vlnu AI jsou nutné tisíce až desetitísíce GPU Nvidia. Které má i Microsoft nasazené na platformě Azure. (Ars Technica, Bloomberg)

Ergonomická bezdrátová klávesnice SilverCrest z Lidlu za osm stovek v testu (PC Tuning)

Microsoft má dlouhou historii neúspěšného hardwaru. Byly to však hloupé nápady, nebo jen předběhly svou dobu? Zde je hřbitov hardwaru od Microsoftu (PC World).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama