Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května

Twitter má CEO, ženu. Nálož novinek z Google I/O #TYDEN ~ 15. května

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

15. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Qualcomm šmíroval uživatele. EU bude regulovat AI. ROG představil herní handheld ROG Ally. Trump na Telegramu, nebo taky možná ne. Disney+ ztrácí předplatitele. Na Twitter jednou za 30 dní, jinak hrozí ztráta účtu. Twitter Blue se nedaří.

Reklama

Qualcomm odesílal soukromé údaje uživatelů, včetně IP adres, do cloudu přisuzovaného společnosti bez jejich souhlasu. Plyne to ze zjištění zveřejněného 27. dubna a má se to týkat jakýchkoliv zařízených vybavených čipy Qualcommu. Ten tvrdí, že data získával v souladu s podmínkami užití a v souladu se zákonem. Mimo to výzkumníky zesměšňuje a obviňuje ze „snahy prodat jejich produkt“. (CyberNews)

Budoucnost bez hotovosti? „Reverzní bankomat“ bere peníze a vydá předplacenou karu, s omezeným využitím na daném místě, ale také Visa/Mastercard. (Axios)

Investiční firma z peněz svých klientů financovala mediální aktivity Petra Hájka, šiřitele proruské propagandy. IPC navíc ústy svých představitelů sama přiznává, že investice do projektů kolem Hájka se nevrátily, a už vůbec tak nedošlo k jejich zhodnocení. (Seznam Zprávy)

Elon Musk ve čtvrtek oznámil, že má novou ředitelku pro X/Twitter. Nastoupí za šest týdnů. Muskova role se změní na výkonného předsedu a CTO, který bude dohlížet na produkty, software a správce. Takže pořád stejný problém s nevypočitatelným a nestabilním chaotikem ve vedení. (Elon Musk)

  • Linda Yaccarino v pátek potvrzena coby CEO Twitteru Elonem Muskem (Elon Musk)

#TYDEN k poslouchání

🎙️ Podařilo se! Nový #tyden k poslouchání natočen a vypuštěn: Budoucnost s deseti a více streamingy filmů a seriálů. Disney+, Netflix, Hulu, SkyShowtime, Apple TV+, Amazon Prime TV. HBO, Discovery+ a další co ještě vzniknou. Do toho i snahy o české. Utápíme se v měsíčním placení za ... nic.


AI Novinky z Google I/O

Fotky Google později dostanou Magic Editor poháněný generativní AI. Bude umět i transformovat fotografie, ne pouze vytvářet (TechCrunch)

Mapy Google umožní zkoumat trasu v 3D (The Verge)

Nová verze LLM od Google se jmenuje PaLM 2 a je základem více než 25 produktů, včetně Google Bard. Včetně variant jako Sec-PaLM (bezpečnost), Med-PaLM (medicína). (TechCrunch, Mashable)

Bard míří do Gmailu a Google Docs. U fotek umí analyzovat obsah a poskytnout popisky. Bude umět poskytovat obsah i z Map Google. Umí japonsky a korejsky a blíží se k podpoře 40 jazyků. Bard by měl odstranit čekačku a být přístupný i v dalších zemích (TechCrunch)

Seznam zemí, kde je dostupný Bard (zde), neznámo proč nezahrnuje Česko ani Slovensko. Přitom jde o více než 180 zemí.

Google Bard oznamuje expanzi, Evropu vynechává (Cybernews)

Stejně tak Bard míří do Google Workspace (TechCruch)

Nechybí ani další vychytávky v Cloudu – Imagen (obrázky/fotky), Codey (tvorba aplikací), Chirp (univerzální hlasový model, 100+ jazyků). (Tech Crunch)

Bard/AI se stává součástí vyhledávání coby „generative experience“ a je tam řada dalších změn. Bohužel to stále není dostupné, beta pouze na čekačku, v angličtině a jen v USA (Search Engine Land, Engadget, Engadget)

Dobré zmínit je i to, že AI míří přímo do Chrome. Prostřednictvím WebGPU, ale to už je chvíli možné v betách (Analytics Insights).

Oznámen Project Tailwind – prototyp zápisníku s umělou inteligencí, který se učí z vašich dokumentů. Tedy „váš LLM“ učící se z vašich textů/dat. (The Verge)

AI v Androidu umožní odpovídat na textovky, ale také třeba navrhnout vlastní tapetu (od června a pouze na Pixelech). (The Verge, TechCrunch)

Google spouští speciální stránku Labs, kde se uživatelé mohou přihlásit k testování prvních nápadů na funkce a produkty Google, včetně nástrojů Search a Workspace AI. Přejděte na labs.withgoogle.com

Google ve své aplikaci AI Test Kitchen na webu, Androidu a iOS spouští MusicLM, experimentální nástroj umělé inteligence, který dokáže proměnit textové výzvy v několik verzí písní. (TechCrunch)


Internet, webdesign

Nielsen: YouTube tvoří více televizních diváků než jakákoli síť nebo vysílání. Téměř 45 % amerických diváků YouTube sleduje na televizi a tržby z reklamy by mohly dosáhnout více než 7 miliard dolarů. (The Information)

Tým Amazon Prime Video hází AWS Serverless pod autobus. Ušetří 90 % tím, že se vzdá Lambdy a mikroslužeb.  Zní to dobře, že? A je to součástí aktuální tahu směřovat zpět k „monolitům“. Ale možná si k tomu přečtěte ještě Tolik špatných rozhodnutí – Co se můžeme naučit z příběhu o přechodu z mikroslužeb Prime Video na monolit? (The Stack, Amazon)

Přitom to bylo jasné hned na počátku: Google slíbil vytvořit lepší a rychlejší web pro média pomocí standardu nazvaného AMP. Nakonec to zničilo důvěru vydavatelů v internetového giganta. Ale také to ukazuje, jak ochotně vydatelé naletí na nesmysly podobného typu. Druhý takový byl Facebook a jeho Instant Articles. Další opět Facebook a ochota vydavatelů stát se závislými, a poté narazit hlavou do zdi. A můžeme pokračovat. (TheVerge)

Amazon nabízí americkým zákazníkům 10 dolarů za vyzvednutí nákupu místo toho, aby si jej nechali poslat na adresu domů. Gigant elektronického obchodu se připojuje k dalším obchodníkům v závodech o snížení nákladů na doručení a vrácení. Můžeme očekávat něco takového v Česku? A kdy? (Reuters)

Flutter od Googlu s více než 1 milionem publikovaných aplikací rozšiřuje podporu webových aplikací a WebAssembly (Tech Crunch)

Google představil konkurenta GitHub Copilot od Microsoftu, chatovací nástroj s umělou inteligencí pro pokládání otázek o kódování, Cloud Services a stejně tak pro platformu AppSheet bez kódování (TechCrunch)


Hardware

OURphone je chytrý telefon založený na Linuxu, plně open source.  Raspbian a modul 4G LTE umožnil Evanu Robinsonovi vytvořit telefon s dotykovým displejem a užitečnými nástroji. (Hackster.io)

Celosvětové dodávky tabletů v 1. čtvrtletí 2023 meziročně klesly o 18 % na 31,7 milionu, což je nejnižší objem dodávek od 1. čtvrtletí 2020. Apple dodalo 12,35 milionu kusů, což je meziroční pokles o 17 %, a jeho podíl činí 38,9 % (Canalys).

Celosvětové dodávky tabletů v 1. čtvrtletí 2023 meziročně klesly o 18 %
i Zdroj: PCTuning.cz
Celosvětové dodávky tabletů v 1. čtvrtletí 2023 meziročně klesly o 18 %

Šestý Maker Faire Prague odstartuje už za měsíc. Největší setkání makerů ve střední Evropě ovládne Křižíkovy pavilony na Výstavišti Praha o víkendu 10. do 11. června. Makeři (neboli tvůrci všeho druhu) se můžou hlásit do 15. května. (Tisková zpráva)

Nikon ohlašuje nový fotoaparát řady mirrorless – Z 8 (tisková zpráva)

Pixel 7a od Googlu za 499 dolarů má 64megapixelový fotoaparát a bezdrátové nabíjení. A oznámen byl nový Pixel Tablet, také za 499 dolarů. (Engadget, Engadget)

Nejzajímavější je ale Pixel Fold za 1 800 dolarů. Z malého tabletu přeložením vznikne telefon, přímý konkurent Galaxy Z Fold 4. (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama