Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti

Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti | Kapitola 6

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

5. 4. 2018 03:00 81

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Než se rozběhnete do obchodu 3. Input lag 4. 4:4:4 nebo 4:2:2? A co to vlastně je?
5. HDR 6. Tipy a postřehy 7. Vy zíráte, my zíráme 8. Závěr

Dnešní článek vám přiblíží, jak se dá fungovat s běžnou UHD televizí namísto obvyklého monitoru k PC. Mohlo by se zdát, že stačí koupit libovolné plátno, zapojit kabely a konzumovat ten skvělý obraz, nejlépe obohacený o HDR. Jak se však ukázalo, není to úplně ideální. V televizích se skrývá vyjma velkého bratra i několik zákeřností.

Reklama

Tipy a postřehy

Po vypnutí notebooku i TV a následném spuštění jsem musel znovu nastavit herní režim, neboť input lag znovu úřadoval a vrátil se na hodnoty kolem 100 ms, což je docela otravné. Nepodařilo se mi to nijak vyřešit. Možná to spraví nový firmware.

Pozor na výběr televizního konektoru HDMI, jsou sice tři, ale jen dva podporují standard 2.0. Stařík s podporou standardu 1.4 dovolí rozlišení UHD jen při 30 Hz, a to není žádné pošušňání.

Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti
i Zdroj: PCTuning.cz

Někomu by mohlo vadit, že zároveň s počítačem musí zapínat i TV. Vzít do ruky ovladač a zmáčknout tlačítko zabere asi tak sekundu, ale když to uděláte dvakrát denně, za rok už to hodí celých 12 minut (Kristova noho!). Nicméně řešení existuje. Jde o standard HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) který dovoluje zařízením mezi sebou komunikovat. Například zapnete PS4 a ten zároveň houkne na TV, aby se uráčila též zapnout.

Každý výrobce tento vynález nazývá jinak, konkrétně Philips vymyslel označení EasyLink. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, běžné grafické karty tento standard nepodporují, a tudíž jimi TV z dřímot neproberete. Ale jak bylo zmíněno, řešení existuje. HDMI-CEC USB adaptér. Tím by mělo dojít k tomu, že po zapnutí PC dostane TV povel k zapnutí, protože jí to adaptér nařídí. Jestli jde o čirou teorii nebo funkční věc, nemohu posoudit, ale při vzdělávání o tomto výdobytku jsem narazil na zajímavé téma. Uživatel mínil, že díky tomuto adaptéru se sice TV probere, ale až 30 sekund po zapnutí a přihlášení do Windows. Řešení se taky našlo, stačilo přidat ovladač adaptéru do plánovče úloh, aby se spouštěl okamžitě při bootu a ne až po přihlášení. Jednoduší a levnější však bude chňapnout ovladač a stisknout knoflík. To samé i při vypnutí. Ale můžete nastavit automatické vypnutí TV a to až do doby čtyř hodin. V opačném případě na vás bude telka naštvaně hlásit, že nemá signál. A s obdobnými problémy musíte počítat i při přepínání televize do úsporného režimu.

Perlička k zapnutí HDR – bádal jsem proč mi vlastně ono HDR nejde zapnout, když mám splněné všechny právní a technické náležitosti. Řešení bylo jako obvykle přímo před nosem a naprosto primitivní. Jelikož je TV připojená k notebooku a ty mají obvykle vlastní displej, byl ten brán jako primární. Ale protože nemá HDR podporu, nešla logicky zapnout. Stačilo tedy kliknout na druhý displej a bylo to. Maličká nepozornost a dělá z nás uživatelů nekompetentní dřeváky. Kdybych nenarazil na Youtube na video se stejným problémem, asi by mě to nenapadlo.

Šedá a šedá, kdo se v tom má vyznat.
i Zdroj: PCTuning.cz
Šedá a šedá, kdo se v tom má vyznat.

Co se týče samotného nastavení televize, jde o silně individuální disciplínu, ale jedno musí být pro použití jako monitoru společné, a to styl obrazu „Hra“. Pak už záleží na vkusu a stavu oka každého jedince. Doporučil bych ještě používat volbu ostrosti na první stupeň z deseti možných, znatelně to vyčistí text. Příznivci telenovel mohou aktivovat i takové vymoženosti, jako je vylepšení plynulosti obrazu díky interpolaci (soap opera efekt). V tomto případě musí být nastaven jakýkoli jiný styl obrazu, než je „Hra“. Pak vám moudrý televizor dá na výběr několik voleb, jako „Standard“ či „Sport“ (návdavkem pak samozřejmě přijdete i o rozumný input lag).

Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti
i Zdroj: PCTuning.cz

Obecná rada je pak vyhýbat se televizím s mizernou PWM regulací podsvícení. To může způsobovat viditelné blikání obrazu, bolehlav a následně sekyru zatnutou do obrazovky. Bohužel dohledat detailnější informace bývá často zhola nemožné. Na jednom fóru jsem vyčetl, že když chtěl uživatel po výrobci televize tyto údaje, byly mu upřeny s tím, že jde o tajnou informaci. Jako kdyby chtěl vědět, kdo ve skutečnosti picnul v minulém století Kennedyho.

V rychlosti ke škálování obrazu. Ideální obraz je pouze v nativním rozlišení a cokoli jiného musí buď grafika, nebo monitor přepočítat. Máme možnost si tedy vybrat, komu prácičku svěříme. Z toho co jsem vyzkoušel, tak je v podstatě jedno, zda škáluje GPU nebo TV. Rozlišení 1080p vypadalo na telce identicky. Lišit se může pravděpodobně input lag a výkon, ale já nic nezpozoroval.

Pokud jde o žravost, bedna se pyšní označením A+, takže vás určitě nezruinuje. Přesto si můžete vybrat, jak moc bude elektřinu spásat. Maximum se hodí na dlouhé večery, kdy usnete a televize tak výrazně omezí svůj apetit.

Ultra HD televize jako monitor – strasti a slasti
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama