Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 8. 2013 10:00 23

Seznam kapitol

1. Neúspěšný terminál 2. Jednoduchý od začátku 3. Malé nároky na výkon 4. Slepé uličky vývoje 5. PC za cenu terminálu
6. Chromebook 7. Že by tablety? 8. Nejistota v Síti 9. Takže ne

Odpovím rovnou: nebyl. Trochu překvapivé, vždyť se říká, že internet změnil vše! Jenže ne tak úplně. Zatímco se začalo měnit chování uživatelů a rozvoj služeb / aplikací, na hardware měl internet minimální vliv. Stále jsme se nikam neposunuli, ačkoli koncept terminálů připojených k internetu známe již desítky let. Je to dobře, nebo špatně?

Reklama

Daleko radikálnějším konceptem byl francouzský Minitel. Šlo o terminálový systém z roku 1981, který se internetu sice podobal, ale fungoval jinak, spíše jako BBS. Tento komunikační systém se rozšířil v řadě zemí, mimo Francii ale až tak úspěšný nebyl, služby byly často poměrně drahé a jejich pomalé rozšiřování převálcoval nástup internetu. Ve Francii samotné se dodnes debatuje, zda byl Minitel pro zemi spíš přínosem, a nebo brzdou při šíření internetu.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatelé dostali zadarmo zapůjčen terminál, který jim dovolil přístup k velkému množství služeb, jako k vyhledávání v databázích, objednávání zboží, lístků a vstupenek, objevily se i debatní služby, seznamky a porno. Uživatelé platili za minutu připojení, u prémiových služeb to mohlo být až jedno Euro za minutu. Na svou dobu šlo o poměrně rychlou službu, download byl 1200 Bd, upload 75 Bd, což vyhovovalo přesně typu použití: Nabouchali jste vstup a přitekla data. Největší rozšíření dosáhl v devadesátých letech, kdy bylo instalováno devět milionů terminálů. V roce 2000 Francie provedla velkou reklamní kampaň na službu Minitel, nicméně to nedávalo moc smysl, protože funkčně byl internetem dávno překonán. V roce 2012 byla služba Minitelu ukončena, tou dobou ale byl v provozu zhruba ještě necelý milion terminálů.

Zvláštním hybridním systémem byl Amstrad E-m@iler, který využíval internetové služby, zprostředkovával je ale přes placenou službu Amstradu. Dostali jste „telefon s obrazovkou a klávesnicí“, který mohl normálně telefonovat, ale taky se dokázal připojit přes dialup k serveru a vyřídit poštu, aniž byste potřebovali počítač. Funkčnost byla omezená a za všechno se platilo – za odeslané SMS, za změnu vyzvánění a podobně.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

Amstrad E-m@iler, zdroj: retrocomputaria.com.br

Systém se objevil v roce 2000, pravděpodobně byl inspirován houževnatostí Minitelu a představou, že podobné zařízení bude představovat pravidelný zdroj příjmů pro Amstrad (pay-as-you-go service). V té době se už ale uživatelům podstatně více zamlouval model flat rate, tedy zaplatíte jednou a máte všechno. I pro nenáročné uživatele, jako je dědeček a babička, začalo být zajímavější PC připojené ke kabelovce, už jenom proto, že jste přes to mohli volat zadarmo přes Skype a podobné služby. Minutově tarifikovaný servis se stával stále obskurnější, což vlastně vede k jeho mizení u „neomezených“ telefonních tarifů. V roce 2011 to měl E-m@iler spočítané, služba byla ukončena a od té doby se s nimi dá jen telefonovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama