Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 8. 2013 10:00 23

Seznam kapitol

1. Neúspěšný terminál 2. Jednoduchý od začátku 3. Malé nároky na výkon 4. Slepé uličky vývoje 5. PC za cenu terminálu
6. Chromebook 7. Že by tablety? 8. Nejistota v Síti 9. Takže ne

Odpovím rovnou: nebyl. Trochu překvapivé, vždyť se říká, že internet změnil vše! Jenže ne tak úplně. Zatímco se začalo měnit chování uživatelů a rozvoj služeb / aplikací, na hardware měl internet minimální vliv. Stále jsme se nikam neposunuli, ačkoli koncept terminálů připojených k internetu známe již desítky let. Je to dobře, nebo špatně?

Reklama

Nároky internetových aplikací rostly relativně pomalu a byly limitovány spíše latencí a neomezeností připojení, než hardwarem, který byl na konci drátu. Terminál může být velice, velice hloupý, takže i průměrně vybavené PC bylo stále více než postačující. Dnešní procesory rovněž nepředstavují žádný limit – naopak, netbooky určené pro celodenní nošení a určené hlavně pro komunikaci měly ty nejslabší procesory, co jsme si jen mohli představit. Výkon tam nepředstavoval limit, důležitá byla úspornost. Jediný kus hardware, který jsem v posledních letech opravdu potřeboval kvůli internetu upgradovat, bylo rozšíření RAM, protože, jak se říká, „kterou RAMku Firefox schvátí, tu už nikdy nenavrátí“. Jenže i to je fenomén nějakých posledních pěti let, do té doby platilo, že jedno giga RAM je na surfování zcela postačující.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: hdwallpapersinn

Nikdy nevzniklo něco takového jako PC vylepšené kvůli internetu. Nebylo to potřeba. Ano, vznikly klávesnice a myši upravené tak, aby se s tím lépe browsovalo, ale to souvisí s tím, že holá AT klávesnice, odvozená z terminálových klávesnic, je prostě blbá. A byla vždycky blbá. Od počátku mohla mít místo kryptických F1-F12 klávesy jako Help, Save, Copy, Cut, Paste a podobné – u jiných systémů existovaly. Internetová klávesnice s klávesami Search, Email, WWW atd. tedy nepředstavuje žádný objev či revoluci, je to jen návrat zdravého rozumu.

I zdánlivě specializované PC komunikátory jsou ve skutečnosti úplně normální PC doplněné o modem, bezdrátový modem a nebo nějaký podobný hebl, který má do PC jenom dotlačit data. Podívejte se třeba na Hewlett Packard OmniGo 700LX: Je to sice kapesní počítač s možností mobilních datových přenosů, ale technicky je to jenom kapesní PC kompatibil, do kterého zasunete Nokii 2110. Je to elegantní řešení, oba kusy do sebe zapadají, máte tam i docela hezké grafické prostředí, ale pod kapotou to je jen a pouze „pécéčko“. Takové řešení prostě nelze označit za revoluci.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

HP OmniGo 700LX, zdroj: radikal.ru

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama