Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 8. 2013 10:00 23

Seznam kapitol

1. Neúspěšný terminál 2. Jednoduchý od začátku 3. Malé nároky na výkon 4. Slepé uličky vývoje 5. PC za cenu terminálu
6. Chromebook 7. Že by tablety? 8. Nejistota v Síti 9. Takže ne

Odpovím rovnou: nebyl. Trochu překvapivé, vždyť se říká, že internet změnil vše! Jenže ne tak úplně. Zatímco se začalo měnit chování uživatelů a rozvoj služeb / aplikací, na hardware měl internet minimální vliv. Stále jsme se nikam neposunuli, ačkoli koncept terminálů připojených k internetu známe již desítky let. Je to dobře, nebo špatně?

Reklama

Zatímco většina popisovaných technologických skoků měla důvod v příchodu aplikací, na které hardware nestačil, v případě internetu tu nebyl problém. Žádný technologický skok v oblasti hardwaru nebyl vlastně nutný. Pointa je v tom, že internet byl do světa osobních počítačů extrémně snadno integrovatelný. Z hlediska hardware je tam naprosté minimum nároků, složitý je software. Jednoduché browsery vznikly i pro tak nevýkonné platformy, jako je Commodore 64 – nejenom prohlížečky BBS, ale i skutečné webové browsery, samozřejmě jen velmi jednoduché a textové. Stačilo pořídit modem, jako Commodore 1670 o 1200 Bd a už jste mohli jet.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

Commodore 1670 modem, zdroj:

Omezenost browserů pro osmibity je dána tím, že do 64 KB RAM prostě nenaštosujete ani obrázky, ani animace. Text ale ano a pokud se přes Commodora 64 na něco zeptáte Googlu či Wolframu Alpha, tak vám odpoví. V tom je totiž kouzlo konceptu terminál-server: Terminál jen odesílá informaci a zobrazuje, takže může být velmi jednoduchý. Systém je tak chytrý, jak je chytrý server.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

C64 BBS, zdroj: suspicious.org

Osobní počítače se do internetu připojily jednoduše tak, že se buď vysokorychlostně připojily přes ethernet a nebo dostaly modem. Modem se připojil na sériový port a bylo to. Drtivá většina zařízení, pomocí kterých se osobní počítače připojovaly k počítačovým sítím během posledních třiceti let, byla nějaká externí zařízení, která se nejdřív zasunovala do sérového portu a později do USB portu. Tento hardware určený pro komunikaci, jakkoliv se sám raketově rozvíjel, se na hardware samotných počítačů nijak výrazně nepodepisoval. Z hlediska systému šlo o pomalejší a nebo rychlejší připojení, které bylo někdy méně stabilní, jindy více stabilní. Jak zásadně je modem oddělen od počítače zjistíte, když se podíváte například na modem Atari SX212 – tento modem je určen jak pro osmibity Atari XL/XE, pro šestnáctibity Atari ST, ale i pro Atari PC a obecně všechny PC kompatibily. Tento modem funguje se vším. S výjimkou tiskáren najdete jenom málo zařízení, která jsou připojitelná k tolika různým rodinám počítačů!

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

Atari SX212, zdroj: atari-computermuseum.de

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama