Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti | Kapitola 9

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2012 13:00 46

Seznam kapitol

1. Arabské jaro 2. Věrohodnost informací 3. Copy&paste nesmyslu 4. Vzpomínkové klamy 5. Proces zapomínání
6. Objevovat už objevené 7. Ztráta jedinečných vědomostí 8. Absence databáze 9. Dobrovolníci nestačí

Byl jsem vyzýván, abych napsal nějaký názor na to, jak se nám ITU pokouší cenzurovat internet. Protože o tom teď píše každý. Jenomže stejně jako každý jiný o tom, co se na zasedání ITU odehraje, vím prdlajz a nehodlám jako každý jiný tepat prázdnou slámu. I bez cenzorů má internet problémů dost!

Reklama

Velké množství nadšenců už odvedlo výbornou práci, ale ne všechny informace jsou věrohodné, ne všechno je kompletní. Naše vlastní minulost si ale zaslouží větší úsilí, než jenom to, co odvedou dobrovolníci ve svém volném čase. Moderní architektuře a umění věnuje stát nesmírné prostředky a úsilí, proč na technologickou minulost kašle? Opravdu budeme čekat až do chvíle, až nebude možné sehnat žádné artefakty naší minulosti a potom o nich konečně natočí Česká televize pořad v duchu „Pláč nad rozlitým mlékem“? Co jsme udělat měli, mohli, ale neudělali – což je dnes takovým dobrým standardem.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím se můžete podívat na kolekci českých, slovenských a sovětských socialistických počítačů, které Alza Muzeum vystavuje přes Vánoce. Nově je expozice umístěna ve výdejní hale, kde je více světla a místa – a jako vždy je vstup zdarma. Máme tam vystavené legendární IQ 151 v jeho novější „G“ verzi, PMD 85 od „jedničky po trojku“, Ondru, Zbrojováčka, PP-01 vzniklé podle plánů RVHP v rámci programu SMEP. A samozřejmě zde zmiňované TNS HC 08 a HC 16. Ku potěše zkoumalů jsem vykuchal a popsal PMD 85.2 a IQ 151, takže pokud vás někdy zajímalo, co se schovává v té obří oranžové krabici, tak máte šanci to vidět na vlastní oči. Taky tam uvidíte i sovětské věci, jako Elektroniku MK52, což je kalkulačka, která měla v případě selhání počítačů pomoci osádkám kosmické lodi Sojuz vrátit se na Zemi – a nebo Elektroniku BK-0010-01. Pod tímhle „Benderovským jménem“ se ukrývá jeden ze dvou domácích počítačů světa, který vznikl miniaturizací sálového počítače. Ten sovětský vznikl zmenšením DEC PDP-11!

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Od příštího týdne si budete moci do čteček stáhnout zdarma knížku, která doprovází výstavu, bude k dispozici ve formátech EPUB, MOBI i PDF. Stačí mít účet u Alzy, knížka se objeví všem registrovaným uživatelům v sekci Moje knihovna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama