Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2012 13:00 46

Seznam kapitol

1. Arabské jaro 2. Věrohodnost informací 3. Copy&paste nesmyslu 4. Vzpomínkové klamy 5. Proces zapomínání
6. Objevovat už objevené 7. Ztráta jedinečných vědomostí 8. Absence databáze 9. Dobrovolníci nestačí

Byl jsem vyzýván, abych napsal nějaký názor na to, jak se nám ITU pokouší cenzurovat internet. Protože o tom teď píše každý. Jenomže stejně jako každý jiný o tom, co se na zasedání ITU odehraje, vím prdlajz a nehodlám jako každý jiný tepat prázdnou slámu. I bez cenzorů má internet problémů dost!

Reklama

S tím, jak se zlepšuje dostupnost internetu i na mobilních zařízeních, stále více lidí využívá jako informační zdroj Google, Wikipedii a další podobné informační zdroje a nekriticky přejímají to, co jim tyto zdroje nabízí jako fakta. Vtip „našel jsem to na internetu a proto to musí být pravda“ se začíná stávat nepříjemnou realitou. Nesmyslné tweety a v Photoshopu vytvořené fotky „toho, co udělal hurikán Sandy“ představují jenom vrchol ledovce polopravd a nesmyslů, které dnes internetem krouží.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedním ze základních problémů je totiž to, že se lidi odnaučili pracovat se zdroji a ověřovat je. Kdysi jste byli nucení kriticky ověřovat každou informaci – to, co jste o výrobku zjistili testem či demontáží, bylo pro vás spolehlivější než to, co se psalo v manuálu, to bylo spolehlivější, než to, co říkala reklama, to bylo spolehlivější než to, co říkal prodejce a tak dále. Někdy bylo posuzování věrohodnosti problematičtější, mohli jste narazit na uživatele, který měl kritické a velmi vytříbené názory, ale taky na toho, který jenom mlel propagandu, kterou někde slyšel.

Dnes nikdo věrohodnost informací neřeší. Nikdo se nezabývá tím, zda informace, které čte, jsou spolehlivé a ověřené a nebo jenom odněkud přejaté. Stále existuje spousta velmi kvalitních zdrojů, které jsou ale placené a běžnému smrtelníku nedostupné. A pak jsou taky informace placené, ale stejně špatné, jako ty zdarma. Problém je ale v tom, že to uživatelé neřeší. Ba co více, podle frekvence, s jakou pronikají desinformace i do běžných médií, mám dojem, že to dost často neřeší už ani novináři.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Na naprosto úžasný příklad jsem narazil ve chvíli, kdy jsem připravoval výstavu Československé socialistické počítače pro Alza Muzeum. Před lety jsem sehnal dva vzácné počítače ze Slušovic – TNS HC 08 a TNS HC 16, ovšem bez jakéhokoliv příslušenství a bez jakékoliv dokumentace, takže bylo velmi složité zjistit, co jsou vlastně zač. Tvarově jsou si velice podobné, jde o mohutné těleso s ohromnou klávesnicí, funkčními klávesami pokračujícími daleko za F12 a kurzorovými šipkami „šikmo“, které nepochybně překvapí většinu uživatelů. Něco takového vážně nevidíte každý den!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama