Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 9. 2012 03:00 103

Seznam kapitol

1. Život za Strany 2. Vymírání staré gardy 3. Dnešní praxe 4. Morální zastaralost
5. Uzavřenost a integrace 6. Kde být kreativní? 7. Přicházíme o dovednosti

Počítačové kutilství bylo za mých mladých let velmi rozšířené. Každý počítačový kroužek začínal s výukou binární logiky, pak se výuka přesunula do oblasti logických obvodů a nakonec se potěr počal třídit na ty spíš softwarově orientované. Dnes takové dovednosti téměř nemáme, žijeme až hotovými produkty.

Reklama

Zatím nemáme moc na výběr. Pro jednoduché programování poslouží levné hračky, jako je programovatelný transportér Bigtrak. Ti rodiče, kteří chtějí něco pro své potomky udělat, se musí plácnout přes kapsu a pořídit třeba to Lego Mindstorms, které má ke správné kutilské hračce asi nejblíž. Bohužel je docela mastné... Rapsberry Pi se u nás zatím neprodává a až (pokud) se prodávat začne, jsem si docela jistý, že to nebude v rámci propracovaného konceptu, který by k němu přivedl mládež, ale bude to celkem okrajová věc pro elektrotechniky. Snad někomu dojde, že něco podobného by byl skvělý základ pro experimentální kit – a čím blíže je reálnému použití, tím lépe.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdysi nejvíc potěšilo, když jste si práci do školy nechali vypsat na vlastnoručně sestaveném plotteru Merkur Alfi. Tisk trval dlouho, kvalita nebyla ohromující, ale šlo o čisté vítězství ducha nad hmotou. Dnes, v době bezdrátových tiskáren, takový úkol vyřešíte jednoduše a možná i levněji, ale prostě tam chybí radost z objevování a dobývání nových mezí a limitů. Možná bychom s tím měli seriózně něco začít dělat, dokud u nás ještě máme lidi, kteří něco umí navrhnout a taky o tom umí učit, abychom nakonec nezjistili, že náš kontinent přišel nejen o schopnost vyrábět zboží, ale už i o schopnost ho vymyslet a navrhnout.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se totiž dopracujeme do takového stavu, tak nám po čase zbude jenom turistický ruch a zemědělství. Bez vlastního vývoje a výzkumu se staneme v moderním světě bezvýznamní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama