Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 9. 2012 03:00 103

Seznam kapitol

1. Život za Strany 2. Vymírání staré gardy 3. Dnešní praxe 4. Morální zastaralost
5. Uzavřenost a integrace 6. Kde být kreativní? 7. Přicházíme o dovednosti

Počítačové kutilství bylo za mých mladých let velmi rozšířené. Každý počítačový kroužek začínal s výukou binární logiky, pak se výuka přesunula do oblasti logických obvodů a nakonec se potěr počal třídit na ty spíš softwarově orientované. Dnes takové dovednosti téměř nemáme, žijeme až hotovými produkty.

Reklama

Všechno se extrémně zjednodušuje. U některých zařízení není v podstatě ani nic možné ukázat nebo opravit, i když je rozebrat lze. Když jsem otevíral levný tablet Archos, čekal jsem, že tam bude něco zajímavého, co by se dalo předvést ve vitrině. Byly v něm tři „čokolády ve staniolu“: Modul displeje obalený hliníkovou fólií, modul baterie obalený hliníkovou fólií a modul základní desky obalený hliníkovou fólií. Plus propojovací konektory a to bylo lautr vše. V takovém zařízení není žádné místo pro doplňky a navíc, pokud se chcete dostat k součástkám, musíte nejdřív oloupat tu cibuli fólií, do kterých je to vše zabalené.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Didaktická hodnota zařízení je dnes nula. Nejstarší generace počítačů byla ve formě stavebnic, které jste si mohli letovat sami, školy měly školní počítače, které byly pod průhledným plexisklem, takže jste do nich viděli a nebo jste si dokonce mohli nastrkat do konfigurovatelných polí vlastní obvody, kterými jste funkci počítače doplňovali. Dnes najdete podobných hraček málo. Stále sice jsou, ale je jich vážně málo. Asi nejlepší věc, kterou můžete koupit pro zábavu sobě a nebo svým potomkům, je Lego Mindstorms NXT, které vám dovolí sestavit si vlastní legozařízení a pohánět ho počítačovým mozkem, který nakrmíte svými programy. Je to vážně nesmírně super stavebnice, ale je to v podstatě hlavně hračka. To, co mi chybí, jsou krapet vážněji pojaté stroje, vhodné pro stavbu vlastních zařízení a to třeba i poloprofesionálně pojatých.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Čekám, kdy (a zda vůbec) se objeví třeba Rapsberry Pi, miniaturní to počítačík s Linuxem, který je přímo dělaný pro domácí pokusy. Zařízení by to mělo být velmi levné (kolem tisícovky), ale přesto použitelné i pro domácí bastlení, jako třeba pro stavbu skleníku, který sám sebe umí inteligentně větrat, zavlažovat a hlídat se. To je projekt, který překračuje pobíhajícího krokodýla z Lega, je to něco, co můžete skutečně využít a bude vás to motivovat k tomu, abyste si sehnali elektromotory pro otevírání oken a přemýšleli, jak to vyřešíte mechanicky, jak to propojíte s počítačovým mozkem elektricky, které použijete senzory a jak to celé vůbec zmáknete. Tohle je to opravdové bastlení a kutilství, které přesahuje pouhé výukové hraní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama