Úvaha: Proč musíme chránit svobodu slova na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Proč musíme chránit svobodu slova na internetu?

Úvaha: Proč musíme chránit svobodu slova na internetu? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 9. 2012 03:00 65

Seznam kapitol

1. Tolerance se dnes nenosí 2. Cenzura jako zbraň totalitních režimů 3. Ústupky, restrikce a omezení 4. Svoboda slova přináší pokrok
5. Piráti proti cenzuře 6. Malými krůčky k Velkému bratru 7. Braňme se dokud to jde

Virvál, který nastal kolem filmu Nevinnost muslimů, má rysy klasické „orchestrované vlny hněvu“: Neznámý režisér natočí úmyslně kontroverzní dílo, aby si ho vůbec někdo pustil. Za hlubokého nezájmu je posláno do terénu. Bdělý muslimský aktivista si ho všimne, nahlásí to „vejš“, následují „spontánní protestní akce“ a jdou se rabovat ambasády.

Reklama

Potřebujeme chránit svobodu slova, jakkoliv se nám to slovo líbit nemusí a může nám připadat hloupé. Vždy, když vidím v knihkupectvích regály knih o tom, jak pyramidy postavili mimozemšťané, zdraví získám klystýrem a nejlépe zhubnu tak, že mi zmrazí špeky v zadku, cloumá mnou vztek. Jsou to knihy hloupé a možná i škodlivé. Na druhou stranu svoboda slova je o tom, že musím snést podobné názory, protože o tom to prostě je. Jediná správná odpověď islamistům, kteří žádají omezení svobody slova, je „ani náhodou“. Bohužel jsme si naběhli tím, že už před časem bylo zpochybňování holocaustu prohlášeno za trestný čin. To byla obrovská chyba z pohledu svobody slova.

Úvaha: Proč musíme chránit svobodu slova na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz


Svoboda slova zahrnuje i právo na podobné protesty.
"Nemůžete si vybrat, jestli budete mít rádi čuráky. Můžete si vybrat, jestli se jedním stanete. Příklad zde ->"

Tím byla nakousnuta svoboda slova a islamisté a další fanatici se celkem logicky dopracovali k tomu, že když jde princip narušit, půjde zavést postupně další a další restrikce. Teď si jistě myslí, že je jenom otázka času, trpělivosti a dostatečného počtu vypálených ambasád, než se jim to podaří protlačit. Právě proto jsem přesvědčen o tom, že místo postupného obrušování tohoto principu bychom se k němu měli vrátit a také zrušit trestnost popírání holocaustu, jakkoliv to osobně považuji za krajně stupidní názor. Jenže stupidních názorů je hora a pokud si jednou namalujeme hranici mezi „přípustným“ a „nepřípustným“, už budeme jenom posunovat tu hranici sem a nebo tam.

Úvaha: Proč musíme chránit svobodu slova na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz


"Den povědomí o hříchu."

Pokud nebudeme bojovat o svobodu slova, tak nakonec ten úžasný fenomén svobodné výměny informací, který fungoval na internetu dvacet let, může nakonec zmizet za firewally a cenzurujícími systémy. Technologie, která nám pomoha vytvořit svobodný svět, ho dokáže také zardousit. To prostě nesmíme dovolit!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama