Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2012 12:00 78

Seznam kapitol

1. Největší propadáky Microsoftu 2. Hardware od Microsoftu 3. Microsoft BOB a ActiMates 4. Windows ME a Vista 5. Windows CE a Handheld PC 2000 6. Tablety a přehrávače
7. Media Center, Home Server, KIN 8. UMPC, BookletPC, SmartDisplay a SPOT 9. Windows Mobile/7 a Bing 10. Windows 8? 11. Nejasná budoucnost

Když se objevily informace o tom, že Steven Sinofsky opustil Microsoft, objevila se hora spekulací. Některé mluví o tom, že usiloval o získání postu šéfa Microsoftu, další říkají, že důvodem je nespokojenost s výsledky prodejů Windows 8. Budou snad dalším propadákem v řadě? Ne všechno se totiž Microsoftu povedlo dle očekávání...

Reklama

Počítače ovládané perem nejsou nic nového, ten, kdo si myslí, že prvním takovým strojem byl iPad, zcela přehlíží dvacetileté úsilí Microsoftu o vytvoření podobného konceptu. Microsoft s touhle myšlenkou přišel dávno a zkoušel ji znova, znova a znova. A znova, znova a znova s ní selhal. Tablety s Windows 8 představují nejnovější vlnu úsilí o vytvoření tabletu se „skutečným“ operačním systémem a se zpětnou kompatibilitou s aplikacemi.

Původní koncepty měly ten problém, že nutily uživatele používat rozhraní desktopových Windows na obrazovkách, které na to nebyly vhodné. Tenhle problém se Microsoftu prostě nepodařilo vyřešit za celou dobu, co se o to pokoušel. Dnes je tomu tak, že se problém přesně otočil a na desktopech přistálo rozhraní pro tablety. Zdá se, že myšlenka, že by dotykové stroje mohly a měly mít jiné rozhraní než ty nedotykové, že dvě různá rozhraní nevadí, že to je normální a že si na to uživatelé zvyknou, je prostě v Microsoftu tabu.

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý problém spočíval v tom, že zařízení, na kterých jely dotykové verze Windows, byly prostě příliš drahé. Byl to vlastně normální notebook plus dotyková obrazovka plus náročný kloubní mechanismus, tedy to bylo dražší, než srovnatelný notebook.

Stejný problém je i dnes, tablety Surface jsou dražší než nejlevnější notebooky a výrazně, ale opravdu výrazně dražší, než nejlevnější tablety s Androidem. Cena Surface bude podle všeho nad 10 000 Kč, což bude opravdu tvrdá bitva s Androidem, kde můžete mít nejlevnější kusy už za 2 000 Kč a ty vážně slušné už kolem 5 000 Kč.

Portable Media Center, PlaysForSure a Zune

PMC představoval koncept přenosného multimediálního přehrávače, který uměl přehrát audio i video. Byly to velké, těžké a poměrně neohrabané přístroje s malou obrazovkou, u kterých nebylo jasné, k čemu jsou vlastně dobré. S videem tak trochu předběhly svoji dobu, protože všechny přehrávače s harddisky nad 1,8“ vypadaly jako cihla. Použít velký a žravý harddisk prostě nebyl dobrý nápad.

Certifikace PlaysForSure, tedy její zánik, představuje světlý záblesk v temné historii DRM. Kolaps tohoto systému představoval epický kopanec do rozkroku přívrženců DRM, protože jasně ukázal, že ani Microsoft není schopen takovou věc jednotně prosadit. Poskytovatelé hudby přešli na MP3, který byl před tím léta prohlašován za „překonaný“ a „nahrazený novými formáty s DRM“.

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvláštní pozornost si zasluhují přehrávače Zune, už jenom proto, že opět ilustrují roztříštěnost vývoje v Microsoftu: Zune neuměly přehrávat hudbu s PlaysForSure, měly vlastní obchod pro nákup hudby. Microsoft se s přehrávači Zune snažil konkurovat iPodům, ale neúspěšně: V USA iPod jednoznačně dominoval a neApplizovaný zbytek světa zásobovali přehrávači asijští výrobci, kteří přesto dokázali dělat špičkové přístroje. A dokázali to levněji než Microsoft, takže ten výrobu přehrávačů Zune v roce 2011 ukončil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama