Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu | Kapitola 10

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2012 12:00 78

Seznam kapitol

1. Největší propadáky Microsoftu 2. Hardware od Microsoftu 3. Microsoft BOB a ActiMates 4. Windows ME a Vista 5. Windows CE a Handheld PC 2000 6. Tablety a přehrávače
7. Media Center, Home Server, KIN 8. UMPC, BookletPC, SmartDisplay a SPOT 9. Windows Mobile/7 a Bing 10. Windows 8? 11. Nejasná budoucnost

Když se objevily informace o tom, že Steven Sinofsky opustil Microsoft, objevila se hora spekulací. Některé mluví o tom, že usiloval o získání postu šéfa Microsoftu, další říkají, že důvodem je nespokojenost s výsledky prodejů Windows 8. Budou snad dalším propadákem v řadě? Ne všechno se totiž Microsoftu povedlo dle očekávání...

Reklama

Nebudu činit závěry stran úspěšnosti či neúspěšnosti nejnovějšího systému Microsoftu. Osobně mi připadá, že to je slušný a rychlý systém, který se někdo prostě rozhodl popravit dlaždicovým rozhraním. Jenom uvedu seznam věcí, které mě na něm opravdu zaujaly:

•    Dotykové rozhraní je součástí všech Windows 8 a to i na nedotykových počítačích. To znamená, že na něj musíte přeškolit všechny uživatele a to i v korporátním prostředí.

•    Dlaždice a desktop jsou propojené stejně elegantně, jako když Bart Simpson slepil dohromady holuba a krysu. Ani jednu část nelze zcela eliminovat a tak nějak se vám pletou pod ruce. (Například když maximalizujete v desktop módu okno, jeho zavírací křížek je jako na potvoru v místě, které aktivuje pravé vyjížděcí menu.)

•    Ten, kdo chválí „designovou čistotu“ dlaždic, nepochybně ještě neinstaloval žádné aplikace, protože podle všeho si každý tvůrce aplikace může udělat dlaždici zcela po svém, nejsou zde žádná omezení. Výsledek nejsem schopen popsat jinak než jako „cirkus Humberto říznutý galerií moderního umění“.

•    S klidným svědomím mohu Music App prohlásit za historicky tu nejošklivější aplikaci, kterou jsem kdy viděl, respektive si nevybavuji žádnou horší. Zvláště volba šedého podkladu je něco, nad čím zůstává rozum stát.

•    Přestože je systém stále distribuován i na DVD, už sám neumí přehrát DVD.

•    Dostanete ho nainstalovaný i na počítačích s tunerem a dálkovým ovládáním, nemá ale zabudovaný Media Center, takže místo něj dostanete kolekci různorodých multimediálních programů jako ve středověku. Přitom zrovna Media Center bych viděl jako úplně základní aplikaci dlaždicového rozhraní Home verzí systému.

•    Tablet Surface nemá jeden operační systém, ale dva různé, což je fakt, který mate i některé prodejce.

•    Místo otevřeného systému, do kterého si každý mohl instalovat co chtěl, směřují hlavně Windows RT k uzavřenému ekosystému, který se odvíjí od vašeho profilu, tedy přesně k tomu konceptu, který provozuje Apple a Google.

•    Licence Office na levnější Windows RT verzi tabletu není možné použít komerčně, musíte si pořídit licenci Office365. Jednorázový poplatek za aplikace iWorks pro iPad náhle vypadá vedle měsíčních plateb za licenci Office365 jako hotový kauf.

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama