Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2012 12:00 78

Seznam kapitol

1. Největší propadáky Microsoftu 2. Hardware od Microsoftu 3. Microsoft BOB a ActiMates 4. Windows ME a Vista 5. Windows CE a Handheld PC 2000 6. Tablety a přehrávače
7. Media Center, Home Server, KIN 8. UMPC, BookletPC, SmartDisplay a SPOT 9. Windows Mobile/7 a Bing 10. Windows 8? 11. Nejasná budoucnost

Když se objevily informace o tom, že Steven Sinofsky opustil Microsoft, objevila se hora spekulací. Některé mluví o tom, že usiloval o získání postu šéfa Microsoftu, další říkají, že důvodem je nespokojenost s výsledky prodejů Windows 8. Budou snad dalším propadákem v řadě? Ne všechno se totiž Microsoftu povedlo dle očekávání...

Reklama

Koncept Windows Media Center se mi docela líbil, i když byl svým způsobem zbytečný, šlo vlastně o rozšíření standardních Windows o možnost poslouchání rádia, sledování a nahrávání televize. Problém byl v tom, že tahle verze Windows se nedala koupit samostatně, museli jste si ji koupit se specializovaným (a obvykle dost mastným) počítačem. Historie Media Center je ostatně dost smutná, ani samotná aplikace už není ani součástí Windows 8 a musíte si dokoupit extra – nechápu, podle mě by se naopak k dlaždicovému systému u Home verzí naprosto hodila.

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když Microsoft přišel se speciální levnou verzí Windows Home Serveru v roce 2007, který měl fungovat jako rodinný NAS,  vypadalo to jako dobrý nápad a praktické rozšíření „Home“ řady produktů. Systém měl ale problémy – a to na serverový systém docela zásadní. Tak za prvé, byla tam chyba, které způsobila, že při editování souborů či při jejich ukládání přímo na serveru mohlo dojít k rozbití souboru. Za druhé, i když server sloužil k zálohování, tak obsah jeho samotného nebylo možné zálohovat jinam.

Tyto problémy se po čase podařilo vyřešit, ale aby to neměli uživatelé tak snadné, z nové verze Windows Home Serveru se Microsoft v roce 2010 rozhodl odstranit Drive Extender, který sloužil ke snadnému rozšíření diskové kapacity serveru.

Sidekick a KIN

Telefony KIN představují produkt, který definuje podstatu obratu „Epic Fail“. Od uvedení na trh do jeho zrušení uplynulo pouze 48 dní, což je dost možná rekord. Celková ztráta se odhaduje na miliardu dolarů. Microsoft koupil firmu Danger Incorporated, která vyráběla komunikační zařízení Sidekick. Ten, mimochodem, sám utrpěl v roce 2009 velký výpadek serverů, přičemž obnova uživatelských dat se vlekla. Samotná cloudová služba pro zařízení Sidekick byla ukončena v roce 2011.

Úvaha: Sinofsky je pryč. Největší propadáky Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakkoliv byl koncept „sociálního smartphonu pro mladé“ zajímavý, fungoval by možná tehdy, kdyby s ním přišel Facebook a to za předpokladu, že by KIN byl levný. Možná by to fungovalo lépe, kdyby Microsoft výrobce Sidekicku nekoupil a nechal je, ať si podobný koncept vyvíjí po svém. Buď jak buď při vývoji udělali několik opravdu zvláštních rozhodnutí, jako že například nebylo do telefonu možné dodat žádné nové aplikace. Byl to „feature phone“, ne „smartphone“.

KIN byl funkčně omezený, drahý a Microsoft ho neuměl marketovat, takže vyhynul tak rychle, že se o něm většina potenciálních zákazníků ani nedozvěděla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama