Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 11. 2013 03:00 56

Seznam kapitol

1. Střídáánííí 2. TV přežitek 3. Daň veřejné službě 4. Internet je komfortnější
5. Budoucnost podle Henryho I. 6. Budoucnost podle Henryho II. 7. Je to sychr

Chystaný přechod na DVB-T2 a blížící se vlna nákupů nových televizorů rozvíří jedno téma: současná TV nedokáže uspokojit požadavky diváků. Není to přitom jen kvůli nízkému rozlišení a vysoké komprimaci, takže obraz vypadá mimořádně hnusně i na drahé TV. Chyba je v obsahu, reklamách a vědomé i nevědomé cenzuře. Jak z toho ven?

Reklama

Po velkých úspěších s digitalizací, která v místech se slabým signálem nahradila granulované vysílání s duchy vysíláním přerušovaným s kostkami, si někdo vzpomněl, že nasazený systém DVB-T je vlastně výběhový. A že po úspěšné digitalizaci musí přijít digitalizace verze 2.0. Poté, co se díky rozsáhlé kampani podařilo i „báby a dědky“ přesvědčit, že se bez set top boxu neobejdou, přichází chvíle, kdy je bude nutné znovu přesvědčit, že nyní bude nutné set top boxy a televize zase vyměnit, protože jenom tak bude vysílání ještě digitálnější, barevnější a lepší. No to budou mít důchodci radost, že je opět čeká nákup na splátky ze skrovného důchodu!

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen se objevilo pár prvních článků o připravované změně z DVB-T na DVB-T2, furiózní reakce čtenářů na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsme se mohli dočíst údiv nad tím, zda se náhodou někdo před pár lety nemohl zamyslet, zda nemá smysl zavádět modernější systém. Ba co více, objevila se i přímá nařčení z komplotu mezi výrobci zařízení / prodejci elektra a zákonodárci. 

Pravda – věc není tak horká, jak se zdá. Příchod DVB-T2 je otázkou spíše celého desetiletí a nějakou dobu bude fungovat společně s DVB-T. Problém je v tom, že vaše nová luxusní LED televize za nemalý peníz může ono desetiletí hravě přežít, jenom morálně zastará a vy budete řešit, jak spojit její chytrost s neschopností nativně pracovat s DVB-T2, a tedy používat pokročilé funkce jako time shifting a nebo nahrávání na USB disk. Zkrátka to samé, jako když jste zjistili, že jste upgradovali z VHS rekordéru na DVD rekordér jenom proto, abyste objevili, že bez digitálního tuneru jest vám tento poměrně dosti k prdu, jelikož naprogramovat sekvenci nahrávání z několika různých kanálů přes set top box je pusté šílenství.

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč tedy vyměnit digitální vysílání za o něco ještě více digitálnější? DVB-T2 slibuje spoustu věcí, stabilnější přenos dat, efektivnější HD vysílání a také možnost pustit do éteru více kanálů. A nespokojení uživatelé už dnes hudrají: K čemu více kanálů? Vždyť už teď jich je hora a stejně je houby na co dívat, samé reality show, reprízy, telenovely, teleshopping. Takže kvůli čemu půjde celý národ kupovat nové televize, rekordéry a set top boxy?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama