Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 11. 2013 03:00 56

Seznam kapitol

1. Střídáánííí 2. TV přežitek 3. Daň veřejné službě 4. Internet je komfortnější
5. Budoucnost podle Henryho I. 6. Budoucnost podle Henryho II. 7. Je to sychr

Chystaný přechod na DVB-T2 a blížící se vlna nákupů nových televizorů rozvíří jedno téma: současná TV nedokáže uspokojit požadavky diváků. Není to přitom jen kvůli nízkému rozlišení a vysoké komprimaci, takže obraz vypadá mimořádně hnusně i na drahé TV. Chyba je v obsahu, reklamách a vědomé i nevědomé cenzuře. Jak z toho ven?

Reklama

Všechny zmíněné faktory ukazují na to, že televize, alespoň ve formě klasického vysílání, bude časem marginalizována. V určitých oblastech, jako je zpravodajství a nebo sportovní přenosy, zůstane její pozice neotřesena. Pokud jde o klasické filmy či seriály, bude vytlačena na okraj. Ne, že by se snad v budoucnosti nikdo na filmy a seriály na klasické televizi nedíval, ale bude to spíš skupina starších a méně náročných diváků. Mladší se budou stále více zaměřovat na moderní formy digitální distribuce a televize jim bude říkat stále méně.

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz

A každá překážka, kterou svým divákům hodí televizní průmysl do cesty, tenhle proces urychluje. Každá změna technologie, která otráví část diváků, je vytlačuje na okraj a vede je k tomu, aby se už konečně na televizi vykašlali a přešli na digitální distribuční model. Řada lidí si trpělivě ladila analogový anténní systém jen proto, aby zjistili, že jim s digitálním vysíláním nefunguje. Nové vysílání vyžaduje nové předzesilovače, novou práci... není už na čase se na to vykašlat? Stejně všechny pořádné věci, které dávají v bedně, už jde najít jinde.

Úvaha: TV patří do pravěku. Pořídíte si novou s DVB-T2?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak proč si vůbec lámat hlavu s DVB-T2? Myslíte si snad, že se situace časem zlepší? Že se diametrálně zlepší nabídka a nebo programová skladba? Že další změna technologie vyřeší koncepční zastarávání vysílání, které se s postupem času čím dál tím více zaměřuje na nenáročného pasivního konzumenta? Já si to nemyslím. Řekl bych, že pro řadu lidí se spíš blíží okamžik, kdy se zbaví příjmu televizního vysílání úplně, stejně jako u rozhlasu. Jestli budou ceny přístupů do velkých knihoven, jako je Google Play, na úrovni stovky měsíčně, tak už není příliš důvodů se k televizi vůbec vracet. Pokud se tedy ovšem nezajímáte o ty sporty...

Jak jste na tom s televizorem vy? Vyjádřit se můžete v diskusi a v anketě vpravo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama