Už žádné iPody: Konec jedné éry
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Už žádné iPody: Konec jedné éry

Už žádné iPody: Konec jedné éry | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 5. 2022 06:00 10

Seznam kapitol

1. Hudba na cestách 2. Právo přehrávat 3. Síla v jednoduchosti 4. Začátek konce 5. Jiným směrem

Apple oznámil, že už neuvede žádné nové iPody. Prostě se doprodají ty ještě vyrobené a bude to konec. Je to konec jedné éry, i když asi jenom málokdo by mohl tvrdit, že to je konec nečekaný.

Reklama

Nutno podotknout, že i Apple měl problémy. Steve Jobs se snažil získat do portfolia iTunes katalog Beatles, což se mu ale podařilo až v roce 2008. K té příležitosti vydal Apple luxusní Limited Beatles Edition – krabici, která obsahovala celou sadu včetně 13 CD, 120GB iPod Classic v černé barvě a podepsané kytarové trsátko. Vzniklo celkem 2500 kusů, které se prodávaly za 795 dolarů – a dnes je hravě prodáte za dvojnásobek.

Apple se držel hlavně jednoduchosti. Neustále agresivně zmenšoval svoje přehrávače, až uvedl iPod Nano na Apple Music Special Event 2005. Snaha Steva Jobse byla nabízet stále menší a přenositelnější zařízení, které by pokrylo jeho původní představu tisíce skladeb v kapse – a to i za cenu, že se sáhne po drahých technologiích, jako tehdy nové lithium polymerové baterie. 

Ukrutná snaha miniaturizovat iPody Nano vedly k jednomu z prvních případů, kdy se lidé hromadně seznámili s problémem expandujících baterií. Ty se začaly nafukovat, tlačily na displej a vytvářely nejdřív tmavé fleky, pokud se problém neřešil, mohlo dojít až k rozlomení obrazovky. Problém byl v tom, že iPody Nano se opravdu velmi špatně rozebíraly, a pokud už byla baterka nafouknutá, bylo prakticky nemožné je rozebrat tak, aby displej zůstal vcelku.

Miniaturizace byla to, co lidé opravdu chtěli. Harddiskové přehrávače nabízely stále větší kapacitu, dokonce i limitované přehrávání videa, ale právě vysoce kompaktní přehrávače v roce 2005 opravdu rozjely prodeje, které stále akcelerovaly až do roku 2009, kde se v prvním kvartálu prodalo 23 milionů přehrávačů iPod všech velikostí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama