Už žádné iPody: Konec jedné éry
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Už žádné iPody: Konec jedné éry

Už žádné iPody: Konec jedné éry | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 5. 2022 06:00 10

Seznam kapitol

1. Hudba na cestách 2. Právo přehrávat 3. Síla v jednoduchosti 4. Začátek konce 5. Jiným směrem

Apple oznámil, že už neuvede žádné nové iPody. Prostě se doprodají ty ještě vyrobené a bude to konec. Je to konec jedné éry, i když asi jenom málokdo by mohl tvrdit, že to je konec nečekaný.

Reklama

Pak ale začaly prodeje iPodů klesat – a není divné proč, přehrávat hudbu uměl i telefon iPhone, uvedený v polovině roku 2007. Pokud nosíte iPhone, nepotřebujete iPod. iPod se stále rozvíjel, vlastně už po uvedení iPhonu přišel iPod Touch, který se mu filozoficky a ovládáním velice podobal. iPod Touch využíval jen lehce starší hardware, který následoval iPhone, menší baterii, ale měl stejný operační systém, takže dovoloval i sledování filmů a hraní her, jenom se z něj nedalo telefonovat.

Konec iPodu má evoluční příčiny. Evoluce iPodů mířila dvojím směrem: iPod Touch byl vlastně iPhonem bez telefonního modulu. Pokud jste už nosili iPhone, neměl iPod Touch pro vás moc velký smysl. Podstatně smysluplnější byly malé a ještě menší iPody, hlavně iPod Nano a iPod Shuffle, které byly tak maličké, že když vám vypadly z kapsy, doslova se udržely na jacku od sluchátek. Ty Apple nahradil hodinkami Watch. To je náhrada poněkud problematická, protože iPod Shuffle byl levný a extrémně jednoduchý přehrávač ideální pro sport. 

Stále si myslím, že by iPod Shuffle našel svoje opodstatnění. Líbil se mi jeho minimalismus a fakt, že jack se používal jak pro sluchátka, tak i pro přenos dat a nabíjení – byl to svého druhu konec evoluční řady, drobný přehrávač dotažený do konce. Apple se ale vzdal drátových sluchátek – a když už se jich vzdal, ztrácí takové zařízení smysl. Pokud nosíte telefon, sluchátka se připojí k němu, pokud máte jenom Watch, přepárují se na ně. Systém, kdy se do hodinek automaticky ukládá často přehrávaná hudba, je dnes plně automatický a funkční.

Navíc je tu finální linie, ke které Apple vždy mířil. Jobs chtěl mít co největší hudební knihovnu, abyste nemuseli přemýšlet o tom, na které kartě je co anebo zda jste si to nahráli do přehrávače. Extrémním řešením tohoto modelu je ten, kdy vlastně už knihovnu ani nemáte, jste připojení k online službě, která vám nabízí úplně celou existující knihovnu hudby. To dnes zvládneme pomocí 5G a kromě toho, že jde fakticky o službu založenou na předplatném, jde i o model, který vyhovuje vydavatelům hudby víc.

Jestli to je dobré, nevím. Dnes máme spoustu hudebních služeb, které umí chytře doporučovat podobné žánry, v podstatě vás inteligentně provádí tím, co by se vám mohlo líbit, což je v dnešním informačním nadbytku v podstatě nutné. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama