V energetické pasti: Co dál?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek V energetické pasti: Co dál?

V energetické pasti: Co dál? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 11. 2021 07:06 58

Seznam kapitol

1. Outsourcing CO₂ 2. Přestaňte existovat 3. Energie a civilizace 4. Stěhování minerů 5. Marginálie vedle elektromobilů

Krach Bohemia Energy přinesl mnohým novou výměru záloh za energie, která jim vyrazila dech. Přitom se stále nic neděje: Nic se zatím nezavřelo, energii pořád vyrábíme levně a kdybychom si její cenu uměle nenavyšovali povolenkami, bylo by vše normální. Takže když se nic neděje – co se to děje?

Reklama

Už před časem jsem upozorňoval, že se na nás blíží problémy s regulací kryptoměn právě pod záminkou šetření energií. Z Číny je vyhnali, takže se těžařské farmy přesunuly do Kazachstánu, což se ale ukázalo jako problematické, protože Kazachstán jednoduše nemá dostatečnou energetickou infrastrukturu. To, že se na ni mineři na začátku napojili, jim přetěžovalo síť natolik, že došlo k výpadkům – a vláda oznámila, že těžařům omezí dodávky o 95 %: Z odhadovaných 2000 GWh na 100 GWh. Takže se mohou sbalit a jít o dům dál. Ta věc bude pokračovat, protože omezení řeší už i Irán a Kanada.

Mining kryptoměn je velmi specifický případ, který je tažen dramatickou poptávkou po miningu, která ale není rozumně integrovaná do společnosti. Miner je v podstatě hašovací stroj, který velkou část energie mění na teplo. To lze omezit, ale podle Landauerova principu to nelze u nezvratných výpočtů eliminovat: „Každá logicky nezvratná manipulace s informací, jako je výmaz bitu či součet svou čísel, je doprovázena vznikem odpovídající entropie.“

Takže se logicky nabízí řešení, že by se ASICy mohly integrovat do zařízení, která opravdu mají generovat teplo. To je problém u výkonných generátorů tepla, které fungují jen krátkou dobu, jako jsou rychlovarné konvice anebo elektrické trouby, ale v zásadě by to neměl být problém například u vytápění, které generuje menší teplo po delší dobu. Na první pohled se myšlenka integrovat ASIC do olejového elektrického radiátoru jeví jako šílená, ale hele: Když to jede, tak to počítá a zbylým teplem se nemrhá. To je mining integrovaný do společnosti.

Samozřejmě, neřeší to ten problém, že někde musíme vzít dost bezemisní energie, ale dovoluje to optimalizovat využití energie. A takových situací je víc, protože například nasazení obnovitelných zdrojů vede k situacím, kdy jen dysbalancují rozvodnou síť, takže cena za prodej takové energie je doslova záporná: Musí se buď vypnout zdroj, energie se musí uložit anebo se musí spálit. No dobře, proč ji tedy nepálit miningem? 

Dnes se řeší věci typu smartgrid anebo integrovaná baterie v domech. To je zatím komplikované, drahé a poměrně nebezpečné, protože opravdu výkonné chemické baterie prostě jsou riziko. Jak ukazují záběry z Číny, když vám blafne baterka v elektrobusu, tak to hoří rychle, divoce a z vozidla toho moc nezbude. Ano: Přesně tohle je třeba vyřešit, než začneme dělat „Velký skok vpřed“ ve stylu strýčka Maa. Nehody, srážky a hoření jsou nutným jevem doprovázejícím mobilitu, takže to se opravdu musí vyřešit, nelze jen spoléhat na to, „že se to nebude dít tak často“.

S úsporami v domácnosti a v kanceláři je to podobné, tam už často není moc kam jít. V médiích můžete číst nesmyslné rady typu „odpojujte na noc router“ a podobně. Přitom už před lety byla energetická efektivita většiny elektronických zařízení tak vysoká, že jste se o ně nemuseli starat vůbec. To, že jsou trvale zapnutá, navíc nezpůsobuje problémy s nestabilitou sítě. Podivná snaha o „energetickou efektivitu“, jako je omezený maximální příkon spotřebičů, taky není problém: Síť se nezhroutí proto, že by lidé začali hromadně vysávat.


 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama