V energetické pasti: Co dál?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek V energetické pasti: Co dál?

V energetické pasti: Co dál? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 11. 2021 07:06 58

Seznam kapitol

1. Outsourcing CO₂ 2. Přestaňte existovat 3. Energie a civilizace 4. Stěhování minerů 5. Marginálie vedle elektromobilů

Krach Bohemia Energy přinesl mnohým novou výměru záloh za energie, která jim vyrazila dech. Přitom se stále nic neděje: Nic se zatím nezavřelo, energii pořád vyrábíme levně a kdybychom si její cenu uměle nenavyšovali povolenkami, bylo by vše normální. Takže když se nic neděje – co se to děje?

Reklama

Pokaždé, když se dívám na ekonápady, vidím snůšku nepromyšlených kroků, které popírají logiku. Elektromobilita? Proč ne, ale musí mít strategii, musí mít distribuční síť, dostatek zdrojů a plán, co se bude dít, když všichni přijedou z práce a do večerní špičky si začnou dobíjet auta, protože za pár hodin plánují jet do divadla. Nestačí to ale jenom promyslet, musí se to realizovat. Přitom v případě pokročilých nových zdrojů, jako jsou thoriové reaktory, je potřeba ještě výzkum a vývoj. 

Do té doby, než to bude funkční, prostě nelze plánovat, že se zbavíme klasických motorů, klasických zdrojů. Plánovat přechod na bezemisní zdroje, aniž by bylo jasné, jak to bude alespoň rámcově vypadat – a vymýšlet „růst ceny emisních povolenek“ coby trestu za nedostatečnou rychlost „Velkého skoku“, je stejně šílené, jako vymýšlet pokuty pro pasažéry, kteří vystoupí z lodi pozdě, i když země ještě ani není na horizontu. 

Velcí hráči v IT se chovají racionálně: Stěhují servery k vodním elektrárnám, experimentují s podmořskými servery, nové počítače mají stále lepší poměr výkon na watt. Ve velké IT je sice energie významný faktor, ale řeší se tam už padesát let, velké úspory nezískáme – a ty malé jsou pochybné. Změny jako přechod na vysoce úsporné mobilní komponenty jsou vedle nástupu elektromobility naprosto marginální.

Řešení není v úsporách za každou cenu a ani v návratu do jeskyní: Řešením jsou moderní čisté zdroje. Musíme je zkoumat, vyvíjet, stavět – a potom můžeme přejít do bezemisní budoucnosti. A kdo ví, možná je vyvineme tak dobře, že je budou moci používat i Indie, Čína a celý rozvojový svět, protože pokud se ugreendealujeme k smrti, ale oni nezmění svou emisní trajektorii, tak evropská civilizační autodafé byla naprosto zbytečná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama