Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila
i Zdroj: Depositphotos
Článek Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila

Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 12. 2023 08:00 24

Seznam kapitol

1. S kulomety proti oštěpům a šípům 2. Moderní válka 3. Do protiútoku, zn. levně 4. Rovný s rovným 5. Drony mění pravidla 6. Budoucnost zabíjení je tu

První válka v Perském zálivu (1990) bylo něco jako videohra. Viděli jsme ji přes zaměřovače mašin, které na dlouhou vzdálenost drtily irácké kolony – a vítězství bylo tak rychlé a tak levné, že se zdálo, že technologie učiní válku jednostrannou. Vypadalo to, že díky technické převaze bude válka pro Západ už jenom sranda.

Reklama

Není to legrace. Stav, kdy zjistíte, že jste vybavení a připravení na minulou válku, zatímco váš protivník upekl něco jiného, není legrace. Co budeme dělat s Hútíi? Pálit po jejich levných dronech drahé protirakety až do omrzení? Hútiové nebudou blbí, budou mít samostatné pozorovatelny pro dění na moři, skryté sklady s drony – a budou je tajně přenášet a odpalovat z míst, kam už se nevrátí, takže místo odpalu nemá smysl bombardovat. 

Pokud bude válečné námořnictvo oxidovat u jejich břehů dost dlouho, nakonec něco koupí – to není jako pár chlapů na člunu s trhavinou, kterým se jim podařilo udělat díru do USS Cole. Pokud se nepodaří Hútíe hrozbou umlčet, lodní doprava bude muset stejně plout kolem Afriky. Co budeme dělat potom? Provedeme pozemní invazi a budeme po všech čertech hledat schované drony?

Drony mění pravidla hry docela nečekaným způsobem. Na protidronových zbraních se sice pracuje, ale zarušení půjde obejít autonomním řízením a ukázky laserových zbraní jsem sice viděl, ale tohle nepůjde mít všude. Na Ukrajině se ukazuje, že drony jsou poměrně těžký cíl – a přitom jsou docela levné a extrémně užitečné jak v průzkumu, tak v útoku. To si takhle sedíte v tanku za bukem, otevřete si poklop – a vyčuchá vás dron a tím otevřeným poklopem vám tam hodí granát. A tohle má smysl dělat i u poškozeného tanku, protože když ho otevřeným poklopem odpálíte, tak už opravit nepůjde.

Ukrajinci s dronovou taktikou začali, ale už ji zkopírovalo jak Rusko, tak Hamás. Hamás použil drony už při útoku na Izrael, kde s nimi vyřazoval opevněné posty a dokonce i Merkavy zcela v ukrajinském stylu, ale používají je i v boji v Gaze, kde hledají cíle z velké výšky, ze které jsou malé drony těžko detekovatelné – a hází na ně nálože. Drony jsou prostě tady – a ukazuje se, že ani IDF není úplně připravena na jejich nasazení a neumí se proti nim masově a účinně bránit.

Takže tu máme dronové války – a je vyloženě jenom otázkou času, až někdo podobným způsobem udeří i na Západě na cíl s vysokou prioritou – politiky, významné osoby, důležité objekty a tak dále a tak dále. Je to prostě tady – a já nečekám nic jiného, než že už brzy bude podezřelý každý, kdo si kdy koupil dron. Na kamikaze útoky se používají i FPV drony, takže každý, kdo s nimi létá, bude automaticky podezřelý. 

Yep. Válka nám zase vezme naše hračky. 

A bude to horší a horší, protože my lidé prostě neumíme odolat myšlence, že cokoliv, co vymyslíme, proměníme na nějakou prasárnu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama