Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila
i Zdroj: Depositphotos
Článek Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila

Válka přestává být sranda: Doba, kdy to byla zábavná videohra, zřejmě skončila | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 12. 2023 08:00 24

Seznam kapitol

1. S kulomety proti oštěpům a šípům 2. Moderní válka 3. Do protiútoku, zn. levně 4. Rovný s rovným 5. Drony mění pravidla 6. Budoucnost zabíjení je tu

První válka v Perském zálivu (1990) bylo něco jako videohra. Viděli jsme ji přes zaměřovače mašin, které na dlouhou vzdálenost drtily irácké kolony – a vítězství bylo tak rychlé a tak levné, že se zdálo, že technologie učiní válku jednostrannou. Vypadalo to, že díky technické převaze bude válka pro Západ už jenom sranda.

Reklama

Ještě více se situace začíná měnit ve chvíli, kdy máme proti sobě technicky způsobilého protivníka. Zvláště překvapující je dnes Irán, který dokázal schopnost převzít kontrolu nad americkými drony, ale i stavět vlastní. Po Druhé válce v Zálivu se dařilo povstalcům nahackovat se do video přenosu dronů, takže viděli to, co viděli Američané.

V současnosti probíhá válka v Jemenu, kde na jedné straně stojí povstalečtí Hútíové podporovaní Iránem, na druhé straně jemenská vláda podporovaná Saúdskou Arábií (a na třetí straně Al-Kaida, aby to nebylo jednoduché). 14. září 2019 se Hútíúm podařil úder na ropná zařízení Saudi Aramco a zasáhli zařízení v Abqaiqu, přestože bylo chráněno protiraketami Patriot a Crotale. Ty jsou ale optimalizované pro ničení balistických raket, zatímco rebelové nasadili nízko letící drony, kterých bylo přinejmenším 25. Obraně se údajně nepodařilo se sestřelit ani jeden – a zařízení inkasovalo 14 zásahů do ropných nádrží a samotná rafinérie pak další tři. 

To je, upřímně řečeno, docela šokující a šokujícím způsobem úspěšný zásah od rebelů, do kterých by to ještě málokdo řekl. Současné útoky na lodě v Rudém moři ukazují, že i relativně malá skupina dokáže nadělat pěknou paseku. Když začala izraelská ofenzíva v Gaze, málokdo by řekl, že na to bude reagovat zrovna skupina jemenských rebelů, kteří mají schopnost zasahovat lodě drony – a nejen to, klidně si obsadí obchodní loď z helikoptéry, což je oproti útokům somálských pirátů docela značný kvalitativní skok. 

Tohle už není zahánění lodiček s pár piráty vodní hadicí, tohle je docela vážná věc, kterou nikdo nečekal. Dobře, řekněme, že je sponzoruje Irán. Co ale brání podobně schopným zemím, aby zásobovali přiměřeně pokročilými zbraněmi klasické teroristy? Osobně si myslím, že je více méně jenom otázka času, až si teroristé propašují na Západ dostatečně výkonné drony a zaútočí na nějaký vysokoprofilový cíl. A nemyslím, že by to bylo extra složité, komunity mají, techniky nezávislého sběru dat, zpracování a úderů jsou vyvinuté – a už teď se zdá, že i když západní tajné služby potenciální teroristy sledují, stejně je nedokážou zastavit včas.

A tohle už není legrace. To není ta pravá zábavná válka, to luxusní potopení slabší německé císařské flotily, ve které doufali Britové za První světové – a holomci místo toho na ně vytáhli ponorky. To není ta pravá zábavná válka, kde smetáváte lidské vlny útočící na opevněnou linii chráněnou Claymory a kulomety, v jakou doufali ve Vietnamu Američané – a místo toho si na ně ti holomci vymysleli Ofenzivu Tet, kdy útočili po celé hloubce zázemí na stovky cílů. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama