Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

17. 12. 2013 03:00 62

Seznam kapitol

1. Rok 2013 velké změny nepřinesl 2. Časté chyby při upgradu sestavy 3. Grafické karty do 2000 Kč s DPH 4. Grafické karty do 3000 Kč s DPH 5. Grafické karty do 4500 Kč s DPH
6. Grafické karty do 6000 Kč s DPH 7. Grafické karty do 8000 Kč s DPH 8. Grafické karty do 12 000 Kč s DPH 9. Grafické karty nad 12 000 Kč s DPH

V dnešním průvodci jsme vybrali ty nejzajímavější modely grafických karet napříč všemi cenovými kategoriemi. Rozdělili jsme je do sedmi kapitol a ještě přidali rady, jak sestavit solidní PC. Při výběru jsme brali ohled nejen na grafický výkon, ale i na přibalené hry či provozní vlastnosti. Vánoce tím snad dostanou ty správné grády!

Reklama

Parametry karet do čtyřech a půl tisíc

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon karet do čtyřech a půl tisíc

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz


naměřené výsledky jsou přebrané z mých starších testů grafických karet, kde lze nalézt testovací sestavy, nastavení, ovladače atd.; ceny jsou brané z nejlevnějších karet s alespoň referenčních frekvencí s daným typem paměti v obchodech alza.cz a czc.cz se zaokrouhlením na stokoruny; celkový výkon a poměry cena/výkon jsou napříč kapitolami porovnatelné jen u karet testovaných ve stejném rozlišení

Slovní komentář

Pokud máte na grafickou kartu vyhrazenou sumu do pěti tisíc, můžete za své peníze očekávat grafické karty střední třídy, na kterých si bez větších problémů zahrajete všechny nové hry. U nejnáročnějších titulů bude stále nutné (někdy i výrazněji) snižovat detaily, méně náročné hry byste ale měli rozběhat plynule i při nejvyšším nastavení.

Stejně jako v nižších kategoriích je i portfolio grafických karet za tři až pět tisíc široké, AMD a nVidia zde dohromady nabízejí hned pět modelů. Nejvýkonnější je z nich Radeon R9 270 následovaný o deset procent slabší GeForce GTX 660. Bronzovou příčku obsadila o dalších deset procent slabší GeForce GTX 650 Ti Boost. Těsně za ní skončil Radeon HD 7850 2 GB a na chvostu startovního pole je Radeon R7 260X.

V poměru cena/výkon si vedou nejlépe GeForce GTX 650 Ti Boost a Radeon R9 270, u kterých za procento výkonu shodně zaplatíte 78 Kč. Jen těsně za nimi skončily s cenou 80 a 82 Kč za procento výkonu Radeon R7 260X a GeForce GTX 660. Jedinou nevýhodnou kartou v této kategorii je Radeon HD 7850, u nějž za procento výkonu zaplatíte téměř 90 Kč.

S výjimkou zmiňovaného Radeonu HD 7850 jsou všechny karty v cenové kategorii od tří do pěti tisíc podobně výhodné. Při výběru proto záleží především na konkrétní nabídce (chladič, přetaktování od výrobce a případné bonusy zdarma), obecně neuděláte chybu s žádným modelem.

Tipy na konkrétní modely

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázkovým příkladem karty, jejíž atraktivitu značně zvyšují bonusy, je GeForce GTX 650 Ti Boost ve verzi 2GD5/OC BE od MSI. Karta sama o sobě rozhodně není špatná, chladič patří do lepšího průměru a potěší také mírné přetaktování jádra od výrobce. V Alze však ke kartě dostanete hned dva bonusy — kredit do tří freemium her Warframe, Neverwinter a Marvel Heroes v hodnotě 1400 Kč a jeho starší verzi pro hry World of Tanks, Hawken a Planetside 2 ve stejné hodnotě. Pokud tyto kupóny dokážete využít, jde o horkého kandidáta ke koupi!

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Další podobně lákavou nabídkou je AMD Radeon R9 270 ve verzi Gigabyte GB-R927OC-2GD-GA. Karta je osazena povedeným chladičem WindForce 2X a za příjemnou cenu okolo 4500 Kč s daní (Alza/Czc.cz) k ní zdarma dostanete plnou verzi AAA hitu tohoto podzimu Battlefield 4. Menší přetaktování jádra od výrobce je dalším příjemným bonusem.

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně jako obě výše zmiňované karty doporučuji i GeForce GTX 660 od Palitu mimo jiné i na základě zdarma přibalených her. Ke kartě s referenčními frekvencemi a průměrným chladičem totiž u Czc.cz zdarma dostanete plnou verzi Assasssin's Creed IV: Black Flag a Splinter Cell: Blacklist. Cena karty se pohybuje okolo 4300 Kč s daní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama