Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

17. 12. 2013 03:00 62

Seznam kapitol

1. Rok 2013 velké změny nepřinesl 2. Časté chyby při upgradu sestavy 3. Grafické karty do 2000 Kč s DPH 4. Grafické karty do 3000 Kč s DPH 5. Grafické karty do 4500 Kč s DPH
6. Grafické karty do 6000 Kč s DPH 7. Grafické karty do 8000 Kč s DPH 8. Grafické karty do 12 000 Kč s DPH 9. Grafické karty nad 12 000 Kč s DPH

V dnešním průvodci jsme vybrali ty nejzajímavější modely grafických karet napříč všemi cenovými kategoriemi. Rozdělili jsme je do sedmi kapitol a ještě přidali rady, jak sestavit solidní PC. Při výběru jsme brali ohled nejen na grafický výkon, ale i na přibalené hry či provozní vlastnosti. Vánoce tím snad dostanou ty správné grády!

Reklama

Parametry karet do tří tisíc

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon karet do tří tisíc

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz


naměřené výsledky jsou přebrané z mých starších testů grafických karet, kde lze nalézt testovací sestavy, nastavení, ovladače atd.; ceny jsou brané z nejlevnějších karet s alespoň referenčních frekvencí s daným typem paměti v obchodech alza.cz a czc.cz se zaokrouhlením na stokoruny; celkový výkon a poměry cena/výkon jsou napříč kapitolami porovnatelné jen u karet testovaných ve stejném rozlišení

Slovní komentář

Za cenu do tří tisíc korun se dají pořídit první rozumné grafické karty vhodné i pro pravidelné hráče. Samozřejmě nepočítejte s nijak vysokým výkonem. Jak je vidět z tabulky, ve Full HD rozlišení si náročnější hry při nejvyšším nastavení detailů rozhodně plynule nezahrajete. Po snížení detailů, které u méně náročných her nemusí být nijak drastické, však plynule rozběháte všechny nové hry.

V praxi se v současnosti za dva až tři tisíce prodává trojice starších AMD Radeonů rodiny HD 7700 a dvě též postarší GeForce GTX 650 (Ti). Nejvýkonnější je s průměrným výkonem 35 % Radeon HD 7790. S šestiprocentní ztrátou jej následuje GeForce GTX 650 Ti, třetí příčku pak obsadil Radeon HD 7770 se ztrátou dalších šestnáct procent. Výkonnostní odstup zbylých dvou modelů je výrazně větší a pro hraní her bych je už příliš nedoporučoval.

Cenově se mezi sebou jednotlivé karty liší jen v řádu stokorun. Nejdražší jsou s cenou začínající těsně pod třemi tisíci Radeon HD 7790 a GeForce GTX 650 Ti. Radeon však díky nejvyššímu výkonu obsadil pozici nejvýkonnější karty, za procento výkonu u něj v průměru zaplatíte 82 Kč. U druhého Radeonu HD 7770 je to 84 Kč a u GeForce GTX 650 Ti stojí procento výkonu 89 Kč. U zbylých dvou karet se poměr cena/výkon pohybuje na hranici 100 Kč, těmto kartám se proto vyhněte.

Provozní vlastnosti jsou u všech karet podobné. Podle poměru cena/výkon je v kategorii grafických karet do tří tisíc nejlepší volbou Radeon HD 7790. Druhý Radeon HD 7770 a třetí GeForce GTX 650 Ti však o mnoho nezaostávají. Při výběru proto záleží i na dalších parametrech, jako jsou například bonusy přibalené ke kartě zdarma. A právě tady sbírá GeForce GTX 650 Ti body. nVidia totiž k většině GTX 650 Ti přibaluje herní kredit do freemium her. Výhodnost této nabídky pak samozřejmě záleží na tom, zda daný bonus dokážete využít (či patřičně zpeněžit).

Tipy na konkrétní modely

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce GTX 650 Ti sice nemá tak dobrý poměr cena/výkon jako Radeony HD 7770/7790, ztrátu však dohání výše zmiňovaným bonusem v podobě herního kreditu do freemium her. Jako velmi lákavá se tak jeví být například GeForce GTX 650 Ti ve verzi PE od společnosti MSI. Karta je osazena výborným chladičem Cyclone II, má mírné přetaktování jádra od výrobce a zdarma k ní dostanete herní bonus do her Warframe, Neverwinter a Marvel Heroes v teoretické hodnotě 1400 Kč. Cena karty se pohybuje okolo 3200 Kč s daní, dostupnost je u czc.cz několik dní.

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pakliže zmiňovaný herní bonus neoceníte a raději byste za stejné peníze dostali více výkonu, je lepší volbou Radeon HD 7790. Líbí se mi například karta Asus s označením HD7790-DC2OC-1GD5. Karta je osazena vynikajícím chladičem DirectCU II, který je absolutně tichý i v plné zátěži. Příjemným bonusem je také mírné přetaktování jádra od výrobce, které přinese několik procent výkonu navíc. Cena karty je stejná jako u výše zmiňované GeForce GTX 650 Ti od MSI a pohybuje se okolo 3200 Kč s daní. V Alze je karta skladem, u Czc.cz počítejte s několikadenní čekací lhůtou.

Vánoční průvodce výběrem nové grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se vám za grafickou kartu nechce dávat přes tři tisíce a spokojíte se s o něco nižším výkonem, bude optimální volbou AMD Radeon HD 7770. Například Sapphire nabízí OC edici za příjemných 2400 Kč s daní (alza/czc.cz). Kromě rozumně hlučného chladiče má karta od výrobce o 100 MHz (10 %) přetaktované jádro a o 0,5 GHz (10 %) paměti. Výkonnostní ztráta na GeForce GTX 650 Ti/Radeon HD 7790 proto bude jen malá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama