Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer (AI)
Internet Článek Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?

Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

44

Seznam kapitol

1. Ani Trump ho neměl rád! 2. Myslíme za vás 3. Tak to prostě zakážeme 4. Špeh kříčí: chyťte špeha 5. V zájmu národní bezpečnosti

Aby bylo jasno: Nesnáším TikTok. Považuji ho za hloupý a povrchní, za gejzír neinformací a definici digitálního dudlíku, který zabaví, ale nenaplní. Důvody, proč ho chce Amerika zakázat, jsou však podle mého názoru přece jenom poněkud pokrytecké.

Reklama

Soudní pře o budoucnost TikToku v USA se může táhnout, takže zákon může vejít v platnost dříve, než bude dosaženo finální rozhodnutí. Nyní se čeká, jestli soud vynese rozhodnutí o odkladu nabytí účinnosti (stay of law) anebo předběžný soudní příkaz (preliminary injuction): Pokud to soud neudělá, je to pro ByteDance špatné znamení. 

Celá ta věc je podstatně komplikovanější, než se zdá. Na jedné straně je argumentace Američanů, že TikTok může sloužit ke sledování amerických uživatelů, na straně druhé je snaha ByteDance „nedat na stříbrném podnose“ jejich úspěšné know-how, které zajistilo TikToku jeho popularitu. Podle všeho je kompletní blokace služby na území USA pro ByteDance přijatelnější než varianta, že se bude o svoje algoritmy dělit. To by vedlo k situaci známé z „dvojího meme s auty“, kdy Číňané používají VPN, aby se dostali na Facebook a Američané proto, aby se dostali na TikTok.

Aby bylo jasno, osobně považuji TikTok za opravdu stupidní platformu a shorty (krátká videa) za formát, který nemá schopnost sdělit cokoliv závažného. Zatímco u YouTube jsem byl schopen identifikovat obsah, který mě opravdu zajímá – a sám si na něj nahrávám svoje přednášky o pohádkách, u krátkých formátů jsem nedokázal najít něco, co by mě oslovilo, protože každé téma vyžaduje přinejmenším úvod do problému a jeho vysvětlení, na což se shorty prostě nehodí. Jsou podle mě příliš krátké na komunikaci čehokoliv jakkoliv smysluplného.

Dodnes jsem nevypátral, jestli to je něco nepochopitelného pouze pro nás, pro vykopávky – tedy zda se hodí i pro něco jiného, než jsou krátké výstřižky z obsahu, které fungují fakticky jako upoutávky pro celoformátová videa. Upoutávky chápu, někdo řekne něco kontroverzního – a vy chcete vědět víc, takže přejdete na plné video. Nějaká ucelenější myšlenka se tam podle mě ale sdělit nedá. 

TikTok je pro mě vhodný obecně něco šokujícího, jako videa s různými maléry, potom videa s roztomilými anebo prdlými zvířaty – a pak prostor pro podivné lidi a jejich radikální prohlášení. Na písničky, tancování a záběry na to, jak je to v Dubaji, opravdu nejsem. Pro mě je tato platforma chrlící krátká videa zcela zbytečná – a čistě subjektivně bych její ztrátu nijak neoplakával.

Naopak, vzhledem k tomu, že si TikTok algoritmicky buduje proud doporučovaných videí na základě chování, považuji službu za rizikovou – ne proto, že by Komunistická strana Čínské lidové republiky evidovala, že se koukám na dojemné záchrany uváznutých zvířátek, ale že to je platforma stavěná na vymývání mozků krátkým a nesouvisejícím obsahem s nulovou intelektuální hodnotou. Už se ani nemusíte namáhat vlastním výběrem obsahu, přemýšlením nad tím, na co se to vlastně chcete dívat: Jste jako v pekle, kde vás pekelný automatický ládovač donuty automaticky láduje krátkými videi a mění váš mozek na něco, co už se nemusí nijak snažit, pouze to pasivně přežvykuje.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama