Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer (AI)
Internet Článek Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?

Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

44

Seznam kapitol

1. Ani Trump ho neměl rád! 2. Myslíme za vás 3. Tak to prostě zakážeme 4. Špeh kříčí: chyťte špeha 5. V zájmu národní bezpečnosti

Aby bylo jasno: Nesnáším TikTok. Považuji ho za hloupý a povrchní, za gejzír neinformací a definici digitálního dudlíku, který zabaví, ale nenaplní. Důvody, proč ho chce Amerika zakázat, jsou však podle mého názoru přece jenom poněkud pokrytecké.

Reklama

Zásadním argumentem je, že ByteDance je čínská firma – a na základě rozhodnutí Strany a Vlády bude dělat to, co jim Strana a Vláda nařídí, ať je to cokoliv. Špionáž, změna kódu, profilování, tipování a vyhledávání cílů – cokoliv. Samozřejmě: Pokud jim to nařizuje jejich zákon, tak to budou dělat. 

Ale to nejsou jediní. Kyberšpionáž dělá doslova každá země, která na to má kapacitu, včetně Ruska, Severní Koreje, Iránu, Iráku – a ano, samozřejmě, i Spojených států. Megarozsah amerického šmírování a provalení se tohoto megarozsahu je přesně to, co udělalo z Edwarda Snowdena globálního štvance. Amerika, podobně jako jiná impéria, vždy měla problém s určením toho, kde přesně končí – a kdo o tom pochybuje, ať se podívá například na seriál Narcos, konkrétně Narcos Mexico, ve kterém je vidět, jak často operovaly jejich úderné skupiny na cizím území. 

Když špeh křičí: chyťte špeha

Pokud nemáte problém operovat na cizím území, pak je zcela jasné a naprosto logické, že globální špionáž je věc naprosto normální – a to, že studujete cizí internetový provoz procházející přes vaše území, je jenom třešnička na dortu. Rozsáhlý, leč nekompletní seznam toho, kdo všechno si provozuje všelijaké projekty, najdete na Wikipedii na stránce „List of government mass surveillance projects“ – ale nebojte, jako vždy můžete pomoci Wikipedii seznam rozšířit, pokud o něčem zajímavém víte.

Kde kdo špehuje kde koho – a očuchávat všelijaká data v mobilech a sbírat je z mobilních senzorů není zdaleka jenom problém TikToku. Je mnoho a mnoho aplikací, které celkem nemilosrdně luxují, co se dá a snaží se to jakkoliv monetizovat, takže můžete počítat s tím, že váš telefon v základním stavu vás šmíruje jenom „přiměřeně“, zatímco ten, který si sami naplníte aplikacemi zdarma, se v tom bude moct doslova přetrhnout. 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama