Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů

Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů | Kapitola 2

Jan Frydrýšek

Jan Frydrýšek

11. 11. 2015 03:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod: Prostor nebo stereo? 2. Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha 3. A4tech Bloody G501 4. Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset 5. SteelSeries Siberia V2 Heat Orange
6. Razer Kraken Pro Black 7. Kingston HyperX Cloud II Headset 8. Audio-Technica ATH-T500 9. Audio-Technica ATH-T400 10. Závěrečné hodnocení

V letošním roce jsme už testovali levnější herní sluchátka. Tentokrát se tedy podíváme na několik dalších kolegů v jiném cenovém rozpětí. Stejně jako při testu reprobeden si proti nim postavíme sluchátka z úplně jiné kategorie. Myslíte, že se vám dražší headsety odmění kvalitnějším zvukem? No, uvidíme jak tato bitva dopadne.

Reklama

Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha

  • Měniče: 40mm
  • Udávaný frekvenční rozsah: 20–20000Hz
  • Citlivost: 100dB/mW
  • Impedance: 32 Ohm

První na řadu přicházejí sluchátka od známého výrobce Creative. Jsou to sluchátka s virtuálním prostorovým zvukem. Jejich předností je určitě cena. Prostorových sluchátek s cenou okolo tisíce korun není velké množství.

Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

U těchto sluchátek musím ocenit klips na kabelu, který si jednoduše připnete na tričko nebo košili. Kabel pak nepřekáží a komfort nošení je rozhodně lepší. Další věcí je ovladač na kabelu, který je možné s částí kabelu odpojit a pak i kabel samotný. Na ovladači lze ovládat hlasitost sluchátek a posuvným přepínačem vypínat nebo zapínat mikrofon.

Kabel na mě působil opravdu komicky, protože má tvar plochých těstovin Linguine. Díky tomu je celkem neforemný a má tendence se ohýbat a kroutit (ale zase by mohl vydržet víc než tenké kulaté kabely, které se v místech konektorů a průchodky do sluchátek rády lámou, a taky by se měl míň zamotávat).

Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

Kabel je necelé 2 m dlouhý a bez USB části je to ještě méně. Sluchátka lze připojit do počítače jak klasickými konektory jack, tak pomocí USB konektoru (po zapojení další části kabelu s ovladačem). Poslední věc na konstrukci, která mi ovšem docela vadila, byl lesklý, trochu průhledný bok sluchátek, díky němuž na sebe otisky prstů (a možná i škrábance) nenechají dlouho čekat.

Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

Sluchátka jsem nejdříve testoval zapojené do konektorů jack , posléze přes USB a stažený software. První, co musím ohodnotit, je kvalita zvuku. Upřímně? Ta je šílená. Zvuk je hodně zastřený a chybí mu jakýkoliv detail nebo čistota. Celé je to podtržené mohutnými, ale opravdu mohutnými basy. Tam, kde bych u některých nástrojů nebo i zvuků ve hře očekával středy, to jednoduše dunělo. Celé podání znělo jako, když si sluchátka obalíte potravinářskou folií, dáte na hlavu a v ekvalizéru pořádně „osolíte“ basové pásmo. Celé pásmo je pak neurčité, slité a zahuhlané.

Velký srovnávací test sluchátek a herních headsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

Byly to jedny ze dvou sluchátek, které jsem vydržel mít na hlavě pouze proto, protože jsem musel. Podotýkám, že tyto byly ty lepší. Dost zvuků a detailů v nich není slyšet vůbec. Na druhou stranu si pořád musíme připomínat cenu.

Ve hrách se pak slabina projevila ještě více. První věcí je prostorovost sama. Když to napíšu laicky – zkuste si v ekvalizéru zvukové karty zapnout mód „koupelna“ nebo „velká hala“. Přesně tak to zní. Určení směru, ze kterého na vás pálí protivník, lze trošku určit podle tónu střely. Rozlišení je ve zvuku střely, kdy zepředu zní čistěji a zezadu jakoby více zastřeně. Zvuky ze stran jsou jasné, tam není co řešit. Opravdový prostor jsem nezaznamenal ani v 5.1 filmech. Celý ten efekt dělá pouze „hall“.

V kvalitě mikrofonu jsme, tedy ne já, ale spoluhráči, nezaznamenali žádný problém. Můj hlas byl slyšet dobře bez nějakých problémů. Celkově stažení a instalace ovládacího programu byla naprosto v pořádku. Program je přehledný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama