Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku

Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

26. 10. 2021 15:15 16

Seznam kapitol

1. Úvod a překvapení v krabici 2. A4Tech Bloody Q100 3. C-TECH Iris 4. Evolveo GK640
5. Genius GX Gaming Scorpion K8 6. Trust GXT 835 Azor 7. CONNECT IT Biohazard 8. Závěr

Jelikož jsou srovnávací testy u vedení velice oblíbené a u redaktorů proklínané, je tu další veselé pojednání. Tentokrát o levných pařanských klávesnicích. Cenová zeď byla postavena do výše pěti stovek kocourkovských kreditů a já řekl Vaškovi, ať prostě něco vybere a pošle mi to.

Reklama

Další zástupce minimalismu od proslulého(!) Geniusu. Genius má vlastní gamingovou divizi a GX Gaming Scorpion K8 patří pod ni. Opět a znovu je to účelně a jednoduše střižená kláveska. Ovšem, zcela neuvěřitelný je klasický velký Enter z dávných časů. Toť jediný zástupce v celém výběru! S tím se ale většinou pojí malý Backspace – má velikost běžné klávesy, a to pro mě bylo trochu matoucí. Pak tu najdeme RGB podsvícení, ale jen ve třech duhových variantách, částečný antighosting, zámek kláves WIN prohození WASD se šipkami. Dále jak je zvykem, F1 až F12 mají podvojnou funkci. A tentokrát se dají pomocí aplikace SmartGenius i pozměnit a přiřadit jim třeba nějaké kombo. 

Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkřik inovace je LED značící zámek kláves Windows. Uhnízdila se vpravo vedle svaté trojice. Podvozek je také podivuhodně vytuněný, místo plastové karoserie je použit pořádný plech. Ten poskytuje klávesnici potřebnou tuhost a hmotnost, tudíž se neprohýbá jako nalomený žebřík a zároveň necestuje po stole. Akorát místo klasických výklopných pacek je zde k podvozku přišroubovaná plastová půlkulatina. Sklon je ale akorát, tudíž s tím nemám problém. Ke klávesám ještě nutno dodat, že je přítomna česká lokalizace a nejsou jednolitě temné, čili RGB se jimi probourá. A na webu výrobce je uveden typ „floating“, působí to a vypadá stejně, jako semi-mechanika od C-Tech, včetně toho chrastění. Stejné jsou i rozměry, 12 × 15 mm s 5mm kaňony a 4mm dráhou. Jediný rozdíl je ve spodní řadě (CTRL, mezerník), které jsou větší, než je zvykem, a na přední hraně snížené.

Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvůli plovoucímu uchycení kláves je ale přístroj hlasitější a také při jemném potřesení chrastí jako zuby kostlivce. Při běžném užívání to ale tolik nevynikne, nicméně klasické membrány jsou tišší.

Největší problém, který jsem objevil, je nedomrlý pravý Enter. Běžnou sílu stisku, kterou ostatní klávesy bez problému registrují, tento rebel odmítá. Je třeba větší důraz a násilí. Totéž se mi stávalo u mezerníku, píšu píšu a koukám, některá slova jsou slepená dohromady. Těžko říct, zda je to vlastnost, nebo vada kusu. Tipoval bych vadu. Antighosting je stejný jako jinde, kolem WASD s přehledem, u středu už je to na kombinaci, kolem tří až šesti. Klasika. 

Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Scorpion vypadá jako slušně zpracovaný kus nářadí. Hlavní předností jsou plovoucí klávesy evokující mechaniku a pořádný plát na spodku, tudíž je pevná jako státní dluh. A hlavně je jedna z mála, která nabízí pravý, velký a nefalšovaný Enter! Při paření jsem nebyl ničím omezován. Klávesy jsou na stisk příjemné a vydávají ten správný „klapot“, což je jediný správný ukazatel, podle kterého se řídit! Jak to nezní vašim uším, zahodit!

Velký test — 6× levné herní klávesnice za lidovou pětistovku
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže potom začnou vylézat neduhy. Malý Enter u numpadu polovinu běžných stisků ignoroval. To samé občas mezerník, ten navíc po čas testu začal vydávat jakési pískavé fňukání. Taky je škoda jen tří druhů podsvícení, mám radši jednu decentní barvu, než duhový cikánský kolotoč. Potěší ale aspoň minimální možnosti konfigurace skrz program SmartGenius.

Cena: 499 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama