Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější | Kapitola 4

Jan Schrenk

Jan Schrenk

24. 5. 2017 03:00 9

Seznam kapitol

1. Volba joysticků 2. Logitech Extreme 3D Pro 3. Defender Cobra M5 4. Ravcore Javelin 5. Resumé

K cenově dostupným a hůře vybaveným joystickům, na jejichž srovnání jsme se podívali minulý týden, teď přidáme čtveřici kousků pro náročnější virtuální piloty. Nabídnou lepší výbavu, větší věrnost, často mnohem vyšší přesnost, více ovládacích prvků a jen o pár stovek vyšší cenu – a to už určitě stojí za zvážení

Reklama

Ravcore Javelin

Ravcore Javelin není Ravcore. Ravcore Javelin se ve skutečnosti narodil pod jménem Gladiator. No a tohohle starověkého válečníka nestvořil nikdo jiný, než parta nadšenců z ruských stepí…ano, dovtípili jste se správně. Za Javelinem stojí stejný tým lidí, jako za Cobrou M5. Z nějakého ne úplně pochopitelného důvodu se ale ruští vývojáři s Tchajwanským výrobcem domluvili na prazvláštní licenční politice, kdy v Evropské unii není možné VKB Gladiator prodávat. Jenže Rusové našli berličku: Uvolnili právě pro EU joystick v rámci OEM trhu, čehož se chytl polský Ravcore, nebo v minulé recenzi dvakrát zmíněný německý Speedlink. Díky tomu si můžeme i my v EU užít kvality práce několika ruských mužíků. Aby bylo absurdno dotaženo k dokonalosti, tak sice nezakoupíte základní model Gladiator Mk.II, ale můžete si pořídit verzi Gladiator Mk.II Pro, která se liší (krom třikrát vyšší ceny) – a teď se podržte – která se liší absencí twistu. Ano, připlatíte si cca čtyři tisíce korun za to, abyste neměli twist. Přijde vám to nelogické? Tak vítejte v Rusku :).

Ale abych tvůrcům jen nekřivdil: Dušují se, že vnitřnosti Pro verze jsou jiné, lepší, odolnější s ještě lepší elektronikou. Já sice vývojářům věřím a sám (jsa vlastníkem pedálů) ocením spíše pevnost joysticku bez twistu, ale rozdíl za čtyři tisíce?

No zpátky k racionálnímu Javelinu za 1600,- Kč. V krabičce krom CD se softwarem najdete i sympatický otvírák na lahve Ravcore. Nejeden virtuální pilot potvrdí, že zvláště dlouhé lety v bombardérech přímo volají po nějakém tom plzeňském zpestření a tak je tento dárek nejen efektním, ale i efektivním doplňkem tohoto herního HW. Když joystick vylovíte z ochranného obalu, tak máte jen dvě možnosti. Řeknete si: „Tak tohle jsem už někde viděl“, nebo naopak: „Tak tohle jsem ještě neviděl“. Joystick vypadá úplně jinak než cokoliv jiného na trhu.

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Na páce najdete pouhá dvě tlačítka a jedno falešné, které umně schovává funkci kloboučku. Naopak základna je tlačítky doslova posetá.

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Těm z vás, kterým joystick něco připomíná, napovím: KG 12. Stále nic? Představovali jste si někdy, že pilotujete reálného Messerschmitta 109 či Focke-Wulfa Fw 190? Nebo některý jiný německý letoun? Tak právě u nich se můžete setkat s kniplem KG 12. VKB Gladiator, resp. Ravcore Javelin, je jeho velmi přesnou replikou a vy tak při jeho sevření zažijete úplně stejný pocit, jaký zažívali letci před 75 roky.

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Už to samo o sobě by stačilo k tomu, aby nejeden z fandů zpozorněl. Jenže když si vezmete neskutečných 16 tlačítek a shift pro 13 z nich, dokonalé sladění sil v řízení, hallovy senzory na hlavních osách (původní VKB Gladiator má jako jediný současný joystick hally i na twistu, to je také jediná podstatná změna oproti OEM trhu), perfektně stabilní základnu a… a… exkluzivně vypadající červeně opletený USB kabel, tak nějak vnitřně pocítíte, že za své peníze jste právě získali ještě mnohem kvalitnější a hodnotnější kus, než by napovídala jeho cena.

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Když letíte, tak můžete cítit ten zvláštní pocit svírat v ruce ten samý hardware, jaký se zobrazuje na monitoru. Ergonomie je sice jen průměrná a vy víte, že rukavice, pro které je držadlo tohoto kniplu stavěné, nebudete nikdy potřebovat. Víte, že by se vám snad pohodlněji létalo s Logitechem či Thrustmasterem. Jenže pak se podíváte na ty dokonalé křivky jak ze třicátých let a vše odpustíte. Vaše předsevzetí, že nejdůležitější je ergonomie Thrustmasteru T.16000 v kombinaci s jeho hally, vezme za své. Najednou chcete právě Ravcore Javelin.

Ale chápu, že můj pohled je ovlivněn a snad i fanatizován obrovským zájmem o Luftwaffe, který snad poněkud zastírá mou objektivitu.

Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký test joysticků: čtyřka pro ty náročnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne Cobra M5, ale právě Gladiator/Javelin je tím, co jsem si vysnil. Už teď jsem si prakticky jistý, že si jednoho dne (až odejde můj milovaný Logitech G940 do křemíkového nebe) najde cestu na můj stůl. Tohle je joystick, po kterém i po dvaceti letech na simulátorech toužíte a u kterého pevně věřím, že naplní vaše očekávání. Sakumprásk skvěle utracených 1600,- Kč :). Prostě zlatá hvězda.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama