Velký test šesti základních desek s H55 a H57 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test šesti základních desek s H55 a H57 1/2

Velký test šesti základních desek s H55 a H57 1/2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 1. 2010 03:00 4

Seznam kapitol

1. Šestice desek v testu .. 2. Testovací sestava 3. Asus P7H57D-V EVO - představení 4. Vlastnosti, specifikace, software 5. Asus P7H57D-V EVO - bližší pohled 6. Asus P7H57D-V EVO - BIOS 7. Asus P7H55-M PRO - představení 8. Vlastnosti, specifikace, software 9. Asus P7H55-M PRO - bližší pohled
10. Asus P7H55-M PRO - BIOS 11. Gigabyte H57M-USB3 - představení 12. Vlastnosti, specifikace, software 13. Gigabyte H57M-USB3 - bližší pohled 14. Gigabyte H57M-USB3 - BIOS 15. Gigabyte H55M-UD2H - představení 16. Vlastnosti, specifikace, software 17. Gigabyte H55M-UD2H - bližší pohled

Nedávno uvedl Intel dlouho očekávané procesory řady Core i5-600 a Core i3-500. K nim samozřejmě patří i řada nových čipsetů, na jejichž implementaci se podíváme v dnešním první části testu. Většina desek je mATX formátu, najde se ale i jedna s plnými ATX rozměry. Také cenové rozpětí je celkem široké, vybere si určitě každý.

Reklama

Letos bude zřejmě trh základních desek slabý, možná nejslabší za poslední roky. Kromě novinek pro platformu AMD, nás nečeká v podstatě nic nového. Intel už všechno představil a nic dalšího pro rok 2010 nechystá. Nástupce LGA 1366 a čipsetu X58 Express, který se zřejmě bude jmenovat X68 Express a bude spojen s paticí LGA 2011 pro High-End architektury Sandy Bridge, se objeví až v první polovině příštího roku. Alespoň, že AMD vydá na jaře nové čipsety a bude o čem psát, zbytek roku to ale nezachrání.

U Intelu se dále budeme setkávat s různými variacemi čipsetů X58 Express, P55 Express a dalších z rodiny série-5. Abychom dostáli naší povinnosti, seznámíme vás dnes se šesti základními deskami s čipsety H55 Express a H57 Express pro procesory Core i5 a Core i3. Jde o levné procesory (tedy by takové měly být), tudíž ani desky nemohou být nijak drahé a luxusní. Jde přeci jen o platformu spíše do kanceláře než o herní základ. Ani toho se ale procesory a desky neleknou, využití je opravdu široké - od HTPC k hernímu stroji

I přesto, že jde o produkty z dolních pozic ceníků (neplatí pro všechny), nejde o nic špatného. Konkurence je dnes více než vážná a každý výrobce šperkuje i levné desky. Proto se také i v tomto segmentu setkáváme s deskami nabitými technologiemi, přetaktováním a spoustou nadstandardních featurek (dnes už v podstatě standard).

Velký test šesti základních desek s H55 a H57 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro dnešní test jsem desky nijak nevybíral a požádal výrobce, ať pošlou co chtějí. Prodeje desek s touto čipovou sadou se nečekají nijak zásadní, jde o specifický segment, který zrovna u nás nebude mít mnoho zákazníků. Společnost Asus nám poslala dva protiklady, první je uATX deska s H55 Express a nízkou cenou a druhý model je nejvyšší model z nabídky s H57 Express. Cenový rozdíl těchto desek je více než 2000 Kč, což není málo. Dalším výrobcem je samozřejmě Gigabyte, který poslal také dvě desky. Obě jsou uATX formátu, jedna s H55 Express a druhá vybavenější s H57 Express a USB 3.0. Třetím výrobcem je Intel s jeho levnou deskou a čipsetem H55 Express, v tomto případě jde spíše o "nouzovku", no sami uvidíte dále. Posledním výrobcem je MSI jež zaslalo nejvyšší model této řady, uATX desku s čipsetem H57 Express. Co do výbavy jde doslova nabušenou desku. Je toho před námi opravdu hodně, dále nebudu zdržovat, pojďme postoupit dále do testu.

Dvě části testu

Vzhledem k celkovým více než dvaceti kapitolám, jsem test na poslední chvíli rozdělil na dvě části. V té dnešní se seznámíte s první čtveřicí desek od Asus a Gigabyte, v té druhé pak s deskou Intel a MSI. Druhá část také přinese pohled na taktování, výkon a bude samozřejmě zakončena závěrečným hodnocením desek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama