vip-o-roce-2008-graficka-inkvizice
Zábava Článek VIP o roce 2008: grafická inkvizice

VIP o roce 2008: grafická inkvizice | Kapitola 4

Václav Vlček

Václav Vlček

2. 1. 2009 01:00 17

Seznam kapitol

1. Co a kdo vás čeká? 2. 2008: chronologické shrnutí událostí 3. NEJ- grafická karta roku 4. Nejhorší produkt roku 5. Nejlepší highendový produkt 6. Nejlepší mainstreamový produkt 7. Nejlepší lowendový produkt 8. Nejlepší trend roku
9. Nejhorší trend roku 10. Mobilní grafika 11. Grafika a procesory 12. Inovace roku 13. Překvapení roku 14. Největší zklamání roku 15. Nejzajímavější řešení roku 16. Jaký bude hardware v roce 2009?

Přestupný rok 2008 máme za sebou a v hardwaru to zase nuda určitě nebyla. ATI a nVidia se „porvali kvalitněji" než v letech minulých, Intel uvedl novou generaci procesorů, uvádění (staro)nových produktů nestíhá běžný člověk ani sledovat. Jak rok 2008 hodnotí dvanáct českých a slovenských osobností ze světa psaní a diskutování o hardwaru?

Reklama

Jiří Souček: Letos se žádný vysloveně špatný produkt neurodil, ale nenadchly mě některé alternativní chladiče výrobců grafických karet. Čím dál tím více se objevují produkty s chladičem, který považuji za horší, než referenční (vyšší hlučnost, bez rozdílu v teplotě, nebo ještě vyšší teplota, horší odvod tepla...), a který pouze lépe vypadá.

Mirek Jahoda: Rozhodováním mezi novým a kromě vyššího výdělku pro výrobce zbytečným lowendem ATI i nVidie (Radeon HD 4350, GeForce 9400 GT - nemluvím o IGP) a velmi nedokonalou dvoučipovou kartou Radeon HD 3870 X2 vyhraje asi druhá jmenovaná. Všechny nevýhody multi-GPU na celkově ne až tak silné kartě s nedokonalými ovladači a dvěma skutečně palčivými problémy: výkon jediného Radeonu HD 3870 (případ nefunkčního CrossFire) se k rádoby highendové kartě nehodil a propady fps (či minimální fps, chcete-li) byly vzhledem k problémům, jež třeba pro DriverHeaven okomentovala sama ATI, časté a nepříjemné.

 VIP o roce 2008: grafická inkvizice
i Zdroj: PCTuning.cz

Lukáš Fiala: Hodnotím velmi kladně, že vyloženě špatných či zbytečných karet v tomto ubylo a když už se nějaké objevily, většinou v obchodech nestrašily moc dlouho. Přesto se několik exemplářů najde a prvním z nich je GeForce 8800 GT ve verzi s 256 MB paměti. To byla, jak se ukázalo, pro jádro G92 kapacita žalostně nedostačující a jakmile přišlo na anti-aliasing, výkon se propadl i pod papírově slabší Radeon HD 3850 se stejně velkou pamětí.

Dalšími špatnými kartami podle mě byly GeForce GTX 280 a zejména 260 krátce po uvedení, kdy tyto modely byly značně předražené. Můj subjektivní dojem se záhy stal objektivní skutečností, když nVidia přistoupila k razantním slevám. Je tedy na místě nVidii pochválit, že se od dob GeForce 8600 GTS (o které jsem v této kapitole hovořil loni, a nejen já) poučila.

David Ježek: Vybrat nejhorší produkt roku není snadné. Mnoho karet má buď velmi podobný výkon, nebo poměr výkon/cena, nebo je třeba do srovnání zahrnout neduhy jako hlučnost chlazení a spotřebu. Já osobně to ale vidím jinak. Nic z nově uvedených produktů za letošní rok pro mě není vyložená katastrofa, která by se vymykala, ale s jednou jedinou výjimkou. Tou je celá série přeznačených grafik nVidia postavených na GPU 8. generace, avšak marketingovými kouzelníky této firmy posunutá do 9. generace. Ano, mám tím na mysli všechny ty GeForce 9000 s GPU G92 pocházejícím z loňské GeForce 8800 GT, které architektonicky vychází z původního 2 roky starého GPU G80. Tyto karty s G92 se nám stihnou ještě jednou přebarvit jako chameleón a stanou se z nich karty 10. generace, tedy GeForce GTX. Toto pro mne nejsou produkty roku 2008, resp. 2009, ale pouhá ukázka síly marketingu.

Adam Vágner: V paměti mi utkvěla GeForce 9800 GTX - s vyšší cenou nabídla oproti 512MB GeForce 8800 GTS mizivou přidanou hodnotu. Stačilo málo, navýšit frekvence, aby byl aspoň nějaký hmatatelný přínos. Zklamal mne i Radeon HD 3870 X2, a velké pochopení nemám ani pro HD 4850 X2. Jsou-li víceprocesorové karty filozofie budoucnosti, chce to víc, než propojit dvě samostatné grafiky můstkem a spoléhat na to, že se zbytek vyřeší softwarovou cestou.

Z pohledu běžného smrtelníka si „pochvalu" zaslouží i extrémní Core i7 965, ale to je tradiční highend, který normálním lidem do rukou stejně nepřijde. Asus XG Station zmiňuji dále.

Vašek Vlček: Vybrat jednoznačně nějaký opravdu nejhorší produkt za minulý rok je pro mě těžké. Za ty léta v IT branži už jsem tak nějak zvyklý na to, že z 10 produktů za něco stojí jeden dva, zbytek má pravděpodobně za úkol zmást zákazníka při koupi a následně ho namíchnout, když pořídí za hromadu peněz nesmyslně předražený/nevýkonný/konstrukčně nezvládnutý/jinak nasírací produkt. Takže mě už nerozhodí chaos v lowendových grafikách ani podle mě nesmyslné sendviče dvou grafických jader, které dávají dohromady jednou žhavé a hlučné monstrum s výkonem přímo úměrným kvalitě ovladačů, tedy často mizerným.

 VIP o roce 2008: grafická inkvizice
i Zdroj: PCTuning.cz

ps47: Hmmm. . Mihla sa tu GeForce 8800 GT 96SPs/48TMUs/128bit od Point of View, ale keďže sa aférka nedočkala väčšieho rozmazávania tak sa asi jednalo len o nejaku malú OEM sériu. . Keby som usilovne hrabal tak sa zo zelenej kôpky iste vynorí zopár nepekne premenovaných (polo)nepodarkov, vytváranie chaosu v názvoch kariet je u nVidie aj tento rok obľúbeným športom. No nič, nebudem ďalej rýpať, vzhľadom na to že sa 64bit pamäťová zbernica pomaly ale isto presúva z lowendu na smetisko dejín (kam sa mala odsťahovať už dávno, mimochodom) tak v podstate ani nieje do čoho.

Matej Koleják: Z grafických kariet prichádza do úvahy, podľa môjho názoru, len Radeon HD 3870 X2. Naozaj nevydarená grafická karta zo strany AMD/ATi na ktorej fungovalo CrossFire, pre nedostatočne vyladené ovládače len zriedkavo a prepady fps boli k priemerným, doslova priepastné. Podobne zle to vyzeralo aj s teplotou jadier a hlučnosťou referenčného chladiča. Vo väčšine hier bola GeForce 8800 Ultra dokonca výkonnejšia. Jednoducho karta, ktorú by som určite nikomu neodporučil.

Peter Hucík: Môžem znovu použiť GeForce 8600 GTS? Neskoro? Tak sa poohliadnem po dvojčipových grafických kartách. Nemám ich rád, ony nemajú radi mňa, ale v poslednej dobe sa náš vzťah ešte zhoršuje. Asi to bude tým mojím progamingovým pozadím. Ak podľahnete marketingu a kúpite si jedno z týchto horúcich monštier, naučte sa dobre tieto dva termíny, budú vašou častou výhovorkou pri online zápasoch: input lag a micro-stuttering.

Matúš Paculík: Nejedná sa síce o samostatný produkt, ale pre mňa to je jednoznačne referenčné chladenie grafických kariet Radeon HD 4850 a 4870, na ktorom sa až moc šetrilo. Karty síce fungujú bez problémov, otázne však je ako dlho fungovať ešte budú, nakoľko tak horúce PCB nemá žiadny aktuálne predávaný model (ak nerátame monštrum HD 4870 X2, ktorého chladenie využíva kolega pri moddingu na ohýbanie tenších plastov).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama