vliv-cpu-na-herni-vykon-3-3-herni-vykon-procesoru
Hardware Článek Vliv CPU na herní výkon 3/3: Herní výkon procesorů

Vliv CPU na herní výkon 3/3: Herní výkon procesorů | Kapitola 28

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2009 06:00 152

Seznam kapitol

1. Úvod - Konečně ve finále .. 2. Testovací sestavy 3. Testovací hry a metodika 4. Jak číst grafy a tabulky? 5. Fallout 3 6. Call Of Duty 5 7. Left 4 Dead 8. Far Cry 2 9. Dead Space 10. Bioshock 11. World In Conflict 12. Tomb Raider Underworld 13. GTA IV 14. Call Of Duty 4
15. Devil May Cry 4 16. Crysis Warhead 17. S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 18. Brother In Arms: Hells Highway 19. Race Driver: GRID 20. Half Life 2: Episode Two 21. Company Of Heroes: Opposing Fronts 22. Mass Effect 23. Unreal Tournament 3 24. Enemy Territory Quake Wars 25. Shrnutí výkonu 26. Nárůst výkonu s přetaktováním 27. Poměr cena - výkon herních procesorů 28. Závěr celého testu

Dnes se naposledy podíváme na vliv výkonu procesoru počítače na herní výkon. V třetí a závěrečné části srovnáme šest zajímavých procesorů na základních frekvencích. Změříme, jak si poradí s klasickou i duální grafickou kartou a porovnáme jejich výkon. Také si řekneme, jak se herní výkon zvýší po přetaktování, a jestli má smysl taktovat CPU kvůli hrám.

Reklama
Vliv CPU na herní výkon 3/3: Herní výkon procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Po urputné porci grafů a tabulek, jsme se dostali k závěrečnému shrnutí. Primární náplní dnešního testu bylo srovnání cenově dostupných procesorů na jejich základních frekvencích. Výsledky jsou zřejmé, pokud máte u nás běžnější grafickou kartu s jedním GPU, bude vám každý z testovaných procesorů bohatě dostačovat. Rozdíly jsou mezi nimi v rámci jednotek procent. Každý z dnes testovaných čipů, dostačuje na své základní frekvenci pro jakoukoliv Single-GPU grafiku na trhu, včetně těch nejvýkonnějších. Prokázali jsme, že další přetaktování těchto procesorů je celkem zbytečné, protože výkon naroste jen málo a nepodstatně. Zajímavým zjištěním tohoto srovnání, je dnes už slabší výkon Athlonu 64 X2, který pomalu ale jistě přestává na dnešní hry stačit. Jeho výkon je pro náročný operační systém Windows Vista, výkonnou grafiku a nové hry, už na hranici jeho možností. Nejvýkonnějším procesorem testu je Intel Core i7 920, který i když má nejnižší frekvenci z hlavní čtveřice čipů, s malým náskokem zvítězil. Jeho cena je ale také nejvyšší, pro systém se Single-GPU grafikou je nejvýhodnější procesor Intel Core 2 Duo E8400. Za svou nízkou cenu nabízí nejlepší poměr výkonu k ceně.

Druhá polovina dnešního testu patřila duálnímu Radeonu HD4870 X2, který je již na procesor vybíravější. Ano je jisté, že si plynule zahrajete i na nepřetaktovaném dvoujádrovém procesoru, ovšem dobrovolně se tím připravujete o mnoho výkonu, který zůstane v kartě nevyužitý. Obecně platí, že tuto kartu by si měli kupovat pouze majitelé 24" a 30" (spíše pouze ti s 30") LCD panelů, realita je dnes ale jiná. Četl jsem spoustu komentářů, kde majitelé duálního Radeonu HD4870 X2 hrají na 22" LCD panelu s rozlišením 1680x1050. V tomto rozlišení je vliv výkonu CPU na tuto kartu nejvyšší, a zde se taktovat stávající dvoujádro a nebo upgrade na čtyřjádro vyplatí paradoxně více, než majitelům větších rozlišení. Nechci vliv CPU na tuto kartu nějak zobecňovat. Podívejte se sami na hry, které vás zajímají, jak si Radeon HD4870 X2 a konkrétní CPU vede. Osobně ale doporučuji čtyřjádrový procesor alespoň na frekvenci 2,6 GHz a více. Této investice určitě nebudete litovat. Nejvýkonnější čip je zde opět Core i7 920 (dokonce je nejvýkonnější i bez přetaktování), ovšem je také nejdražší. Nejvýhodnějším procesorem pro Radeon HD4870 X2 je v našem testu Phenom II X4 920. Slušnou alternativou mu budou podobně drahá čtyřjádra Q8300 a Q9400 Intelu. Na konec krátké shrnutí závěrů:

  • Stačí pro běžný počítač se Single-GPU grafikou a moderní hry Dvoujádro, nebo je čas na Čtyřjádrový upgrade? - Bohatě stačí dvoujádrový výkonný procesor (nejlépe Core 2 a nebo Phenom II X3). Většina her jsou stále jedno-vláknové aplikace a čtyřjádro neumí využít. Výjimka je pouze GTA IV.
  • Jaká frekvence CPU nebude pro výkonnou Single-GPU grafiku "brzdou"? - Výkonný procesor od frekvence 2,6 GHz bude dostačovat pro každou grafickou kartu s jedním GPU. Neplatí to pro Athlon 64 X2, ten bude na této frekvenci kartu brzdit - jeho výkon dnes už není nic extra. Pokud ho máte, přetaktujte ho alespoň jako my a nebo si počkejte na nové 45nm Athlony II.
  • Je lepší upgradovat CPU nebo grafiku? - Záleží v jakém hrajete rozlišení a jaký procesor máte. Pomalému CPU nepomůže ani nejvýkonnější grafická karta (viz Athlon X2 64 a Radeon HD4870 X2), výkon procesoru musí být dostatečný aby dokázal grafickou kartu utáhnout - viz náš test.
  • Je nějaký výkonový rozdíl mezi moderními procesory platforem AMD a Intel? - Nikoliv, procesory Phenom II X4, Phenom II X3, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Core i7 jsou ve hrách srovnatelně výkonné. Každý je do herního PC skvělou volbou.
  • Pomůže k vyšším fps přetaktování procesoru v herním PC osazenému Single-GPU grafikou? - Ano ale málo. I vysokým přetaktováním navýšíte fps jen o několik málo procent. Taktovat  nová CPU kvůli hrám je téměř zbytečné.
  • Představuje Dvoujádro limit pro Multi-GPU? - Ano, vliv dvoujádrového procesoru je patrný ve více než polovině testovaných her. Dopad na hratelné fps má ale pouze ve hře GTA IV. Pro lepší požitek z hraní čtyřjádro ale důrazně doporučujeme, nepostradatelné ale není.
  • Jsou Radeon HD4870 X2 a GeForce GTX 295 stejně náročné na výkon CPU, nebo nikoliv? - Nejsou, duální Radeon je na výkonu CPU více závislý a s čtyřjádrem podává znatelně vyšší skóre. Na GeForce GTX 295 je vliv počtu jader procesoru nižší.
  • Má cenu si kupovat druhou kartu do SLI nebo CrossFire v případě, že mám dvoujádro? - Pokud máte dvoujádro nepřetaktované, a procesor pracuje pod frekvencí 3 GHz (typicky Athlon 64 X2), tak nikoliv. Váš systém v tomto případě nedokáže "nakrmit" dvě karty i na CPU náročné hry. Buď procesor přetaktujte, nebo pořiďte výkonnější (nejlépe čtyřjádro).
  • Můžu v systému s Multi-GPU a dvoujádrovým procesorem nějak zvýšit výkon na úroveň stroje se čtyřjádrem? - Ano, přetaktováním Core 2 Duo na frekvenci kolem 3,6 GHz budou fps na úrovni Core 2 Quad na 2,8 GHz (měřeno s Radeon HD4870 X2).
  • Jaká nejnižší frekvence CPU výrazně nebrzdí Radeon HD4870 X2? - U dvoujádrových procesorů Core 2 Duo, je to takt kolem 3 GHz. Pokud máte čtyřjádrový procesor, postačí i frekvence nad 2,6 GHz. Ideální volbou je dnes Phenom II X4 na 2,8 GHz.
  • Můžu nějak vliv slabšího CPU potlačit? - Ano, i dvoujádro vám bude stačit v případě, že zapnete u grafik vyhlazování. Pokud to vaše karta zvládne a fps jsou hratelná, významně tím omezíme vliv CPU na výsledné fps. Také použitím vysokých rozlišení se vliv CPU, snižuje.

PS. Tento test budeme průběžně doplňovat o další procesory. Už nyní testujeme nové procesory AMD pro patici AM3 - Phenom II X3 720 a Phenom II X4 910. Dále bych rád dopnil nějaký čtřjádrový Core 2 Quad s menší L2 cache (například model Q8200). Až budou měření hotová a dopněná, dočkáte se další části testu s updatem.

Bez podpory následujících společností by test nemohl vzniknout:

Děkujeme ASUS Computer s r.o. za půjčení grafické karty Radeon HD4870 X2 a základní desky M4A79 Deluxe

Děkujeme EVGA Europe za půjčení grafické karty GeForce GTX 280 a základní desky EVGA NF790

Děkujeme Gigabyte CZ a SK za poskytnutí základní desky EX58-UD5

Děkujeme HP CZ za půjčení testovacího monitoru HP LP3065

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama