Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD | Kapitola 17

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 4. 2011 03:00 89

Seznam kapitol

1. Úvodem 2. Testované procesory 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Battlefield: Bad Company 2 5. Crysis 6. F1 2010 7. Far Cry 2 8. Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City 9. Just Cause 2
10. Mafia 2 11. Metro 2033 12. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat 13. Serious Sam HD: The Second Encounter 14. Warhammer 40 000: Dawn of War II 15. World in Conflict 16. Shrnutí výsledků 17. Závěr

Pokud si kupujete nový počítač na hraní her, neměl by být osazen jen dobrou grafickou kartou, ale také slušným procesorem. Co si však pod těmito termíny představit? Po dvou letech jsme zmapovali trh. Vzali jsme poměrně silný AMD Radeon HD 6970 a změřili jeho výkon s řadou procesorů od Athlonu II X2 až po nejnovější Sandy Bridge.

Reklama
Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš test zaměřený na výkon procesorů ve hrách ukázal, že do nových herních sestav jsou vyloženě nevhodné jen procesory staré architektury Intel Core 2 a levné dvoujádrové a nejpomalejší tříjádrové čipy AMD. Jestliže potřebujete nové herní PC seskládat co nejlevněji, s klidem můžete sáhnout po dvoujádrových procesorech Core i3 architektury Nehalem i Sandy Bridge, které koupíte za ceny od dvou do tří tisíc korun včetně daně. Dobrou volbou jsou také tří a vícejádrové procesory AMD s pracovní frekvencí nad 3 GHz (např. Athlon II X3 455 koupíte za dva tisíce). Ačkoliv jsme v testu měli výkonný AMD Radeon HD 6970, a ve většině her by tak limitujícím prvkem měl být procesor, pokles výkonu s těmito modely byl v průměru pouhých 10 % proti nejvýkonnějšímu Core i5-2500K.

Jestliže naopak chcete platformu co nejvýkonnější a s dobrým poměrem cena/výkon, osobně doporučuji investici do Sandy Bridge procesorů, ideálně mnou testovaný čtyřjádrový model Core i5-2500K (výkonnější 2600K má jen HyperThreading a je přitom podstatně dražší). Za cenu čtyř a půl tisíc nabídnul výkon srovnatelný s výrazně dražším Core i7-975 Extreme starší architektury Nehalem. Navíc má otevřený násobič a takřka každý kus se slušným vzduchovým chlazením vytáhnete z původních 3,3 až na 5 GHz, o čemž si starší Nehalemy mohou jen nechat zdát (ty mají většinou strop okolo 4 až 4,5 GHz).

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně tak bych se při honbě za co možná nejvyšším výkonem vyhnul platformě AMD. Ta nabízí pro hry velmi vhodné čtyřjádrové Phenomy II X4 (zejména model 975 s pracovní frekvencí 3,6 GHz), potenciál dražších šestijádrových čipů X6 však ve hrách příliš nevyužijete. V nich hraje prim frekvence a také na případné přetaktování nejsou X6 Thubany zrovna ideální volbou, jejich strop je většinou jen okolo 4 GHz.

Tím také celý test končí. Nicméně jak jsem už psal v úvodu článku, budeme rádi, pokud nám do diskuse napíšete, zda byste měli zájem i o podobný článek zaměřený na ta nejvýkonnější řešení, jako je duální AMD Radeon HD 6990. Nároky této karty na výkon procesoru jsou totiž úplně někde jinde než u „běžných“ jednojádrových grafických akcelerátorů.

Poděkování

Za zapůjčení poloviny testovaných procesorů děkujeme společnosti Intel.

Za zapůjčení druhé poloviny testovaných procesorů děkujeme společnosti AMD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama