Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 4. 2011 03:00 89

Seznam kapitol

1. Úvodem 2. Testované procesory 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Battlefield: Bad Company 2 5. Crysis 6. F1 2010 7. Far Cry 2 8. Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City 9. Just Cause 2
10. Mafia 2 11. Metro 2033 12. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat 13. Serious Sam HD: The Second Encounter 14. Warhammer 40 000: Dawn of War II 15. World in Conflict 16. Shrnutí výsledků 17. Závěr

Pokud si kupujete nový počítač na hraní her, neměl by být osazen jen dobrou grafickou kartou, ale také slušným procesorem. Co si však pod těmito termíny představit? Po dvou letech jsme zmapovali trh. Vzali jsme poměrně silný AMD Radeon HD 6970 a změřili jeho výkon s řadou procesorů od Athlonu II X2 až po nejnovější Sandy Bridge.

Reklama

Šest procesorů ze stáje AMD

Dvoujádrové procesory

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Při výběru procesorů AMD do testu jsem stál před otázkou, které architektury testovat. V první řadě jsem vyřadil staré procesory K8 alias Athlony a Athlony X2. Ačkoliv zejména ona dvoujádra má stále část uživatelů v počítači, na dnešní hry už jejich výkon nestačí a ukázal to už zmiňovaný dva roky starý test.

Stejně tak jsem nakonec z testu vyřadil první generaci Phenomů. Tyto procesory se totiž na test špatně shánějí, vzhledem ke svým problémům byly velmi málo rozšířené a upravená současná architektura K10.5 se od nich liší jen mírně  (výkon je při stejné frekvenci a počtu jader velmi podobný). Pokud tedy Phenom první generace v testu máte, stačí jen dle frekvence a počtu jader v grafech vyhledat obdobný testovaný procesor a budete vědět, na čem jste.

Zůstaly tedy procesory inovované architektury K10. Z těch jsem testoval všechny typy dle počtu jader a od každého typu vždy dva modely (levný a drahý). Pochopitelně jsem začal u dvoujádrových procesorů. U nich jsem sáhnul po levném Athlonu II X2 240. S cenou okolo 1300 Kč s DPH za úspornou verzi 240e jde o jeden z nejlevnějších procesorů AMD v nabídce. Procesor je postaven na jádře Regor, má 2 MB L2 cache, žádnou L3 cache a pracovní frekvenci 2,8 GHz.

Výkonným dvoujádrovým procesorem se stal Phenom II X2 565, nejvýkonnější dvoujádrový procesor v nabídce AMD vůbec. Postaven je na jádře Callisto (v zásadě Deneb s deaktivovanou dvojicí jader), má 1 MB L2 cache, 6 MB L3 cache a jeho pracovní frekvence je slušných 3,4 GHz.

Specialita AMD — X3

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Když před lety AMD začalo prodávat tříjádrové procesory, vzbudilo to menší pozdvižení a i dnes bude zajímavé sledovat, zda hry dokážou využít potenciálu netradičního počtu tří jader. Také tříjádrové procesory patří v nabídce AMD k těm levnějším a prodávají se za ceny okolo dvou tisíc korun. Na srovnání jsem do testu vybral pomalý a úsporný Athlon II X3 405e a výkonnější 455. Oba procesory jsou postaveny na jádře Rana, mají zmiňovaná tři jádra, žádnou L3 cachem 1,5 MB L2 cache a jejich frekvence je 2,3 a 3,3 GHz.

Levný a drahý quadcore

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtyřjádrové procesory pravděpodobně patří mezi ty nejoblíbenější a AMD jich nabízí celou řadu. Nejlevnějším a současně testovaným modelem je levný Athlon II X4 610e, který pořídíte za dva a půl tisíce. Jak už to u Athlonů bývá, ani tento nemá vlastní paměť L3 a spokojit se musí jen s 2 MB L2. Poměrně nízká je také jeho pracovní frekvence a to 2,4 GHz.

Druhé testované čtyřjádro od AMD má proti 610e téměř dvojnásobnou cenu a to čtyři tisíce včetně DPH. Nachází se také na druhém konci pomyslného žebříčku, jde totiž o nejvýkonnější čtyřjádrový procesor v nabídce AMD a tedy o Phenom II X4 975. Procesor s plnohodnotným jádrem Deneb má 6 MB L3 cache, 2 MB L2 cache a jeho pracovní frekvence je solidních 3,6 GHz.

Testovaná šestijádra

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsem nemohl opomenout také šestijádra, která jsou na trhu necelý rok. Zatím jde pouze o plnohodnotné modely s jádry Thuban a do testu jsem zvolil nejpomalejší a nejrychlejší model 1055T a 1100T, které se od sebe liší jen frekvencí (2,8 a 3,3 GHz).

Osm testovaných procesorů Intel

Architektura Core

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Do testu jsem kromě procesorů AMD zařadil celkem osm čipů Intel, kterými jsem se pokusil pokrýt celé spektrum, které mohou mít naši čtenáři v počítači. Opravdu staré jedno a dvoujádrové procesory Pentium 4 architektury Netburst jsem vyloučil, a začal tak u prvních 65nm procesorů Core 2 Duo. V testech počítačových her pravidelně používám čipy Core 2 Duo E6600 (jádro Conroe) a Core 2 Quad Q6600, které jsem zařadil i do dnešního srovnání.

Dvoujádrový procesor Core 2 Duo E6600 byl vůbec prvním mozkem tehdy revoluční řady, který se dostal na trh a jeho recenzi jsme vám přinesli už téměř před pěti roky (ten čas vážně rychle letí, že?). I přes jeho stáří je u méně náročných uživatelů stále poměrně oblíbený. To platí i pro čtyřjádrovou verzi Core 2 Quad Q6600, která vznikla slepením dvou E6600. Core 2 Quad Q6600 se začal masově prodávat v červenci 2007, kdy se stal prvním cenově dostupným čtyřjádrem.

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetím testovaným procesorem původní architektury Core 2 se stal čip Core 2 Duo E8600, který se na trh dostal v roce 2008. E8600 se stal s výjimkou drahých modelů Extreme nejvýkonnějším dvoujádrovým procesorem této architektury a měl pracovní frekvenci 3,33 GHz. Postaven byl na novějším 45nm výrobním procesu a mírných změn se dočkala také architektura označovaná jako Penryn.

Architektura Nehalem

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nástupcem procesorů Core 2 se staly čipy architektury Nehalem, které se prodávají dodnes, byť už je z trhu částečně vytlačuje novější Sandy Bridge. Stejně jako v případě Core 2 jsme i u Nehalemu zařadili do měření tři modely: Core i3-540, i5-760 a i7-975.

Nejpomalejším procesorem je Core i3-540 určený do patice LGA1156. Jde o dvoujádrový procesor vyráběný 32nm výrobním procesem, který je díky technologii Hyper Threading schopen počítat čtyři vlákna současně. Jeho základní pracovní frekvence je slušných 3,07 GHz.

Do téže patice je určený i Core i5-760. Proti i3-540 jde o výkonnější čtyřjádrový procesor bez aktivního Hyper Threadingu. Vyráběný je starším 45nm výrobním procesem a jeho pracovní frekvence je 2,8 GHz.

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

I přesto, že jde o procesor postavený na starší architektuře, je čtyřjádrový Core i7 Extreme 975 stále highendovým procesorem v ceně okolo dvaceti tisíc korun s daní. Intel jej vyrábí 45nm procesem a čip je určený do highendové patice LGA1366.

Architektura Sandy Bridge 

Vliv procesoru na herní výkon — 16 kousků Intel i AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední dva procesory jsou postavené na nejnovější architektuře Sandy Bridge a jde o dvoujádrový model i3-2120 a čtyřjádrový 2500K. Oba mají základní pracovní frekvenci 3,3 GHz, vyrobeny jsou 32nm procesem a určeny jsou do patice LGA1155. Kromě počtu jader se liší také podporou technologie Hyper Threading. Zatímco dvoujádrový model i3-2120 ji umí, čtyřjádrový i5-2500K nikoliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama