Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 12. 2009 03:00 132

Seznam kapitol

1. Konečně upgrade za "všechny prachy" 2. Malý, velký a životopis SSD disků - část první 3. MLC, SLC aneb co za tím stojí 4. Malý, velký životopis SSD disků - část druhá 5. Testovací systém a metodika
6. Výsledky testů - část první 7. Výsledky testů - část druhá 8. Úskalí SSD disků 9. Zkušenosti a závěr

Každý jistě znáte recenze SSD disků proti klasickým mechanickým pevným diskům, plné grafů a tabulek. Na webu jsou tisíce srovnání, ovšem z praktického hlediska se tomuto porovnání nevěnoval snad nikdo. Náš test bude tentokrát jiný, srovnáme výkon v běžných aplikacích. Žádné grafy, ale osobní dlouhodobá zkušenost podpořená měřením.

Reklama
Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako základní desku jsem použil EVGA X58 Classified společně s procesorem Xeon W3540 o frekvenci 2,93 GHz. Deska byla osazena 6GB kitem pamětí Corsair Dominator 2000 MHz CL8. K testování jsem použil SATA porty z jižního můstku ICH10R. Na počítači je nainstalován systém Windows 7 Ultimate 64bit včetně všech posledních aktualizací. Ovladače všech komponent jsou poslední dostupné verze v době testu. Podívejme se dále na testované modelové situace, všechny SSD disky byly vybaveny posledním firmwarem (Intel jej vydal před několika dny):

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako nejběžnější řešení, používající většina z uživatelů PC, jsem zvolil klasický mechanický SATA 3G disk. Konkrétně jsem použil výrobek od Seagate s kapacitou 500GB a 16MB vyrovnávací paměti. Otáčky jsou samozřejmě 7200. Obsah disku se softwarem jsem na něj naklonoval softwarem Acronis, stejný způsob jsem použil pro všechny testované disky. Cena tohoto disku je 1200 Kč s DPH.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhé řešení, které se utká s SSD diskem je dvojice disků Western Digital VelociRaptor 150GB. Nejedná se o dva nejvyšší modely (300GB), ale dvojici levnějších disků s poloviční kapacitou. Oba dva disky byly spojeny v RAID 0 poli s velikostí strip sektoru 128kB. Za dvojici těchto disků už zaplatíme celkem vysokých 7030 Kč s DPH.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí "pán na holení" je nejvýkonnější SSD vůbec, nesehnatelný a extrémně drahý Intel X25-E 64GB, na obrázku je 32GB verze s nálepkou Kingston. Můj konkrétní má kapacitu 64GB a také jsem jej koupil "jako" od Kingston, což bylo kupodivu znatelně levnější než stejný disk jen s logem Intelu. Jelikož se disk už zřejmě nevyrábí, v cenících jsou jen jeho někdejší ceny, což bývá většinou kolem 15 000 Kč s DPH.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým SSD v testu je podstatně levnější a modernější Intel X25-M 80GB druhé generace s MLC čipy. Identifikovat 34nm čipy lze podle vzhledu, nová verze je stříbrná s rámečkem, a nebo podle označení modelu. Znaky G2GC znamenají novější verzi. S dostupností tohoto disku je to také špatné, zájem je obrovský a pokud jej chcete, připravte se minimálně na dvoutýdenní dodací lhůtu. Mě jej dodal CZC za necelý týden, měl jsem štěstí. Cena disku se pohybuje kolem 5600 Kč s DPH.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako reprezentant řešení pro masy, je zde jeden z nejlevnějších SSD disků vůbec. I když se dají sehnat i levnější, tenhle má bezkonkurenčně nejlepší poměr ceny a výkonu na trhu. Jde o Kingston V+ NowSSD series 64GB společně s upgrade kitem. Bude mít co nabídnou proti dražším a (papírově) výkonnějším SSD konkurentům? Cena celého kitu je 3980 Kč s DPH, což stále představuje celkem vysokou investici vzhledem k cenám klasických disků a jeho nízké kapacitě. Podobný disk (řada V bez +) jsme dokonce testovali minulý týden, šlo ale o 40GB verzi. Výkon dříve testovaného disku je ale podstatně nižší, než ten z dnešní recenze. Jako poslední srovnávací konfigurace, zapojím také oba SSD disky do RAID 0 a změřím.

Hardwarové účastníky srovnání známe, nyní je na řadě praktická část se softwarem a způsobem testování. Ke porovnání jsem použil následující testy a aplikace:

  • Délka instalace Windows 7 Ultimate z DVD
  • Délka instalace Call Of Duty Modern Warfare 2 z DVD
  • Délka instalace AutoCAD 2010 ze stejného diskového oddílu jako systém
  • Délka instalace SQL Server 2005 ze stejného oddílu jako systém
  • Rychlost spuštění Call Of Duty Modern Warfare 2
  • Rychlost spuštění Left 4 Dead 2
  • Rychlost spuštění Crysis Warhead
  • Rychlost spuštění Race Driver GRID
  • Rychlost spuštění Photoshop CS3 + fotografie
  • Rychlost spuštění AutoCAD 2010 + výkres
  • Rychlost spuštění Excel 2007 + tabulka 70MB
  • Rychlost startu Windows 7 Ultimate
  • Rychlost vypnutí Windows 7 Ultimate
  • Délka defragmentace disku
  • Délka kontroly počítače na malware Search and Destroy
  • Délka potřebná ke změně velikosti 6GB fotografií na stejném oddíle
  • Délka vyhledání neexistujícího souboru ve Windows 7
  • Délka kopírování 8GB souboru na testovaný disk z jiného
  • Komprimace WinRAR 6GB adresáře umístěného na testovaném oddíle
  • Délka převodu HD videa do jiného HD rozlišení na stejném oddíle
  • Brutální zátěž - spuštěn sken počítače + kopírování fotografií v rámci jednoho oddílu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama