Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 12. 2009 03:00 132

Seznam kapitol

1. Konečně upgrade za "všechny prachy" 2. Malý, velký a životopis SSD disků - část první 3. MLC, SLC aneb co za tím stojí 4. Malý, velký životopis SSD disků - část druhá 5. Testovací systém a metodika
6. Výsledky testů - část první 7. Výsledky testů - část druhá 8. Úskalí SSD disků 9. Zkušenosti a závěr

Každý jistě znáte recenze SSD disků proti klasickým mechanickým pevným diskům, plné grafů a tabulek. Na webu jsou tisíce srovnání, ovšem z praktického hlediska se tomuto porovnání nevěnoval snad nikdo. Náš test bude tentokrát jiný, srovnáme výkon v běžných aplikacích. Žádné grafy, ale osobní dlouhodobá zkušenost podpořená měřením.

Reklama

Všechna měření jsem rozdělil do dvou kapitol, u každého grafu vám také krátce popíši testovací metodiku a důležité detaily. Jak sami brzy zjistíte, není všechno zlato, co se třpytí a někdy prostě SSD disk nenabízí zase o tolik vyšší výkon než klasické řešení mechanického disku. Je to způsobeno v prvé řadě SATA 3G rozhraním, jež plně limituje možnosti SSD disků a také samozřejmě použitými čipy a kontrolérem. Jak víte z historického přehledu, také implementace technologie zamezující degradaci výkonu může mít na výsledek extrémní vliv. No podívejme se na realitu našich dní ...

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediným operačním systémem, který je skutečně připraven pro SSD disky jsou Windows 7, na ostatních budou samozřejmě fungovat také, jde ale o způsoby zápisu jež jsou popsány v historii SSD disků v dřívějších kapitolách, Windows 7 jsou nejlepší volbou. Já jsem měřil čas potřebný k plné instalaci z DVD, stopky jsem spouštěl ve chvíli odklepnutí instalace a zastavoval je po náběhu systému do základní obrazovky.

Jsem si vědom, že je tento test částečně limitován maximální přenosovou rychlostí mé DVD-RW mechaniky, rychlost kopírování a následné dekomprimace v rámci disku se ale projeví. Nejdéle trvala instalace na klasickém SATA 3G (7200 otáčkovém) disku. Za necelých osm minut se systém nainstaluje na SSD disku Intel X25-E. To znamená úsporu čtyři minuty. Zajímavý je rozdíl mezi SSD diskem Intel X25-M a Kingston V+, kdy druhý (levnější) byl o minutu rychlejší. Nejvýhodnější volbou je zde SSD disk Kingston V+, který podal výkon skoro jako třikrát dražší Intel X25-E.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ano, v rychlosti startování systému jsou SSD diky nepřekonatelné. Já jsme měřil stopkami od pípnutí postující desky až po naběhnutí systému a úspěšném připojení k síti LAN. V tu chvíli jsme stopky zastavil. Doslova směšný je výsledek SATA 3G běžného disku Seagate, samozřejmě z pohledu SSD konkurence. Na nejrychlejším disku Intel X25-E systém nastartuje za 24 vteřin, to je třikrát rychleji než u běžného SATA 3G disku. Zde všechny SSD disky podaly skvělý a podobný výkon, vteřina sem nebo tam už není žádný rozdíl. Opět se nejvýhodnější zdá být SSD disk Kingston V+.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vypnutí jsem měřil zároveň se stiskem volby v menu Start a stopky zastavil po úplném vypnutí a cvaknutí počítače. Tradičně nejdéle trvá vypnutí s běžným SATA 3G diskem, nejrychlejší je opět Intel X25-E. Zde se poprvé projevila nějaká nedokonalost disku Kingston V+, vypnutí trvalo stejně jako u dvou VelociRaptorů v RAID. Obecně je ale i tady rozdíl vteřin zanedbatelný, všechny SSD disky se bez potíží vešly do deseti vteřin.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měl jsem uloženu bitovou kopii svého systému, jež má zhruba 40GB. Tu jsem pomocí nástroje Acronis True Image naklonoval na všechny testované disky a po startu spustil defragmentaci. Nejdéle samozřejmě trvala na běžném mechanickém SATA 3G disku. Nejlepší výsledek podalo pole RAID ze dvou SSD disků a Intel X25-E. V odstupu několika vteřin za SSD Intel pak skončily Kingston V+ i Intel X25-M. Jako super volba se opět jeví Kingston V+ disk.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto scénáři jsem hledal neexistující soubor na testovaném disku. Ani v tomto případě se výsledky nijak neliší od těch předešlých. Nejdéle jsme hledal soubor na běžném mechanickém disku. Všechna ostatní řešení byla mnohem rychlejší, dobře jsou na tom obě pole RAID. Z testovaných SSD disků krapet zaostal disk Kingston V+, ovšem rozdíly jsou zanedbatelné. I tady je díky své nižší ceně disk Kingston výhodnější než dražší Intel X25-M, i když ten podal trochu lepší výsledek.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další test sestával z kontroly disku programem Search and Destroy na přítomnost malware a podobné havěti v počítači. Zde záleží na několika faktorech, nejenom na rychlosti pevného disku. Program musí soubory načíst a prozkoumat, výsledek záleží i na výkonu procesoru a pamětech. Také použité čipy a kontrolér SSD disku má v tomto případě hodně co říci. Vidět je to na disku Kingston V+, který zde propadl. Podal stejný výkon jako RAID pole ze dvou VelociRaptorů a ostatní SSD disky mu znatelně utekly. Nejlepší výsledek podaly disky rodiny Intel X25.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležitým testem bylo kopírování jednoho velkého souboru. Já jsem přenášel 8GB video v HD formátu. Soubor jsem přenášel z dalšího připojeného disku (1TB Seagate SATA 3G), tedy jsme zde hodně limitovaní propustností celého SATA řadiče Intel ICH10R. Faktory jako maximální propustnost skrze jižní můstek a samotné možnosti zdrojového disku jsou omezující a je to vidět na výsledcích. Žádné z řešení nedokázalo soubor rychleji než za více jak minutu a dvacet vteřin. Rozdíl mezi SSD disky je minimální, pokud by byl zdrojový disk rychlejší viděli bychom určitě výraznější rozdíly, hlavně u RAID pole ze dvou SSD. Tohle je ale reálná situace ze života, tedy má svou váhu. I tady vyhlašuji vítězem Kingston V+, výkon je sice stejný jako konkurence, jeho cena je ale nižší.

Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední test této kapitoly dal diskům skutečně zabrat. Spustil jsem kopírování 6GB adresáře s fotografiemi v rámci systémového (testovaného) disku. Ve stejný okamžik jsem spustil i sken počítače na přítomnost virů a závadných souborů. Měřil jsem dobu za kterou byly dokončeny obě operace. Nejdéle to trvalo na klasickém SATA 3G disku, hodně dobře si s úkolem poradilo pole RAID z disků VelociRaptor. Dva SSD disky Intel byly ještě rychlejší, Kingston V+ o minutu zaostal, přeci jen je na některé operace horší. Překvapením je brutální výsledek RAID pole z SSD disků, k dokončení úlohy potřebovaly skoro polovinu času co nejrychlejší SSD disk. Zde si ocenění zaslouží Intel X25-M, Kingston za ním zaostal.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama