Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům

Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 8. 2020 12:00 61

Seznam kapitol

1. Přes anténu do televize 2. Když bylo VGA super 3. Jeden standard pro všechny 4. Digitální kvalita 5. Z televize do PC 6. Chaos. A zbytečně.

Standard VGA byl přelom. Dvacet let nám dovoloval prakticky každý počítač ke každému monitoru, aniž bychom museli řešit převodníky z převodníků. Modrý patnáctipinový konektor najdete na monitorech dodnes. Vrátí se nám podobné časy?

Reklama

V roce 2002 už bylo přece navrženo HDMI! A navíc HDMI vzniklo tak, že bylo s DVI kompatibilní, tedy alespoň s jeho čistě digitální porcí, takže se dal udělat relativně jednoduchý převodník. Jenomže HDMI nenabízelo kvalitativně víc než DVI, tedy alespoň ne ve své první verzi.  Teprve HDMI verze 1.3 přineslo zvýšení propustnosti a podporu FullHD ve 120 Hz anebo 2560 × 1440 v 60 Hz. Verze 1.4 to navýšila na 4K ve 30 Hz, verze 2.0 pak 4K v 60 Hz, verze 2.1 podporu 4K a 8K až ve 120 Hz.

Jednu dobu se spekulovalo o dual link verzi HDMI, ale při pohledu na chaos u PC byla tato myšlenka opuštěna. Máme všeho všudy verzi standardní, mini a micro, ovšem... ovšem tím se nám problém jaksi přenesl do kabeláže. Navyšování propustnosti HDMI se totiž dělá zvyšováním signálového kmitočtu – a kabel, který zvládne standard 1.0, zdaleka nemusí stačit pro 2.1. Plus: Nejde jen o kvalitu anebo konstrukci, jde i o délku kabelu, což věci komplikuje. Doporučená délka kabelu HDMI pro FullHD rozlišení je až 15 metrů, zatímco pro 4K se nedoporučuje překračovat 3 metry. Pokud potřebujete víc, musíte mít aktivní kabel s opakovačem, HDMI přes optiku anebo adaptér HDMI over Cat6. Mimochodem, VGA dovoluje až 30 metrů.

Takže zpět k DisplayPortu. Ten představuje takovou Chytrou horákyni: Má odlišný protokol než DVI a HDMI, ale verze dual mode v zásadě dovoluje přenášet staré protokoly, které lze snadno převést levnými adaptéry na DVI anebo HDMI. Standard vznikl v roce 2006, nicméně absolvoval podobnou trajektorii jako HDMI, takže i zde máme iterace jednotlivých verzí, nabízejících stále vyšší propustnost. Je to skutečně velmi podobné: Nejnovější verze, DisplayPort 2.0, nabízí až 16K v 60 Hz  – ale je jasné, že to už brzy nebude stačit. Panely se neustále zvětšují, VR také žádá stále větší rozlišení ve stále vyšších kmitočtech, ale rozvoj portů zaostává, navíc se to děje zvyšováním přenosových kmitočtů, což dost komplikuje konstrukci.

Proč máme dva velmi podobné standardy? Když hledám rozdíly, nacházím v zásadě toto: 1) HDMI podporuje zpětný audio kanál, tedy směřování audia ze zobrazovače do zařízení. 2) DisplayPort nativně podporuje až 4 obrazovky na konektor. 3) HDMI je univerzální, zatímco DisplayPort je v podstatě jenom u počítačů. A to je, plus mínus, vše. V ostatních parametrech tam dochází ke koevoluci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama