wi-fi-site-vse-co-jste-kdy-chteli-vedet-1-2
Sítě a Internet Článek Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2

Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2 | Kapitola 6

Plexo

Plexo

27. 6. 2008 01:00 32

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Princip a prvky bezdrátových sítí 3. Útlum prostředí 4. Základní rozdělení prvků bezdrátových sítí
5. Principy zapojování aktivních prvků 6. Wi-Fi nejen v obýváku 7. Příslušenství 8. Antény

Bezdrátové sítě jsou všude kolem nás a jedničky i nuly létají vzduchem o sto šest. Pokud se chcete dozvědět i něco víc než jen základní fakta o principu Wi-Fi, jako že vám třeba umožní posedět s notebookem na záchodě a dál vesele chatovat, přečtěte si náš  rozsáhlý průvodce

Reklama

Napájení Wi-Fi zařízení

Protože velká část aktivních Wi-Fi prvků neleží v bezpečí vašeho obýváku, ale nachází se na nejrůznějších extrémních místech jako jsou půdy nebo přímo střechy, speciální externí boxy umístěné v podstatě kdekoliv a další, bylo potřeba udělat něco s přísunem energie. Aktivní tak prvky mohou být napájené nejen přímo přes adaptér ze zásuvky, ale i pomocí napájení vedeného přímo přes ethernet ový kabel, tzv. Power Over Ethernet neboli PoE. Poslouží k tomu 2 nevyužité páry vodičů přímo v klasickém UTP kabelu. Není to samozřejmě jen tak a je potřeba tzv. injector na vstupní straně a splitter pro vyselektování napětí na výstupu.



PoE mohou být buď aktivní

dle standardu 802.3af, který umožňuje přenos výkonu do 13 W na celé možné délce UTP kabelu tj. 100 m. Napětí v této normě je určeno na 48 V.



Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktivní PoE – splitter s regulovatelným výstupním napětím

  


Pasivní PoE

se používají na kratší vzdálenosti a po UTP kabelu posílají výkon pouze dodaný zdrojem na vstupní straně při jeho nominálním napětí.


Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pasivní PoE – sada kabelů, injektor + splitter

Boxit! – boxni to

Většina aktivních prvků je v provedení do vnitřních prostor, ale lze je umístit do venkovních boxů s výstupy pro antény a ethernetové kabely přes vodotěsné průchodky. Boxy mohou být i vybavené integrovanou anténou a pro napájení je využíváno PoE.



 
Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz


WaveRF  BOXIT! -  plně vybavený venkovní box s integrovanou 16 dBi anténou pro 2,4 GHz

Nanostation

Dalším kompletním externím řešením jsou třeba jednotky Nanostation od výrobce UBNT (Ubiquity) ve verzi pro 2,4 GHz a 5 GHz s velkým množstvím nastavení ve firmwaru.



Oba typy mají integrovanou 10 dBi resp. 14 dBi anténu a opět jsou napájené přes přiložené pasivní PoE a lze je provozovat jako přístupové body i klientské stanice, kde nacházejí větší využití.



Wi-Fi sítě - vše co jste kdy chtěli vědět 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz
 


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama