windows-vista-co-v-sobe-ukryvaji
Zábava Článek Windows Vista - Co v sobě ukrývají?

Windows Vista - Co v sobě ukrývají? | Kapitola 5

Helmich Jiří

Helmich Jiří

12. 7. 2006 01:00 102

Seznam kapitol

1. Historie 2. Verze systému, hardwarové nároky 3. Základní technologie, odložené technologie 4. Bezpečnost 5. Masky, WIM, další novinky 6. Závěr, odkazy

Microsoft v červnu vypustil v rámci CTP do světa druhou betaverzi připravovaného systému Windows Vista. Všichni dobře víme, že Windows Vista, dříve známé pod codename Longhorn, nabírají stále větší zpoždění. Proto se postupně podíváme na to, co se ve Windows Vista chystá nového a je-li zde pádný důvod, proč na nový operační systém čekat a přežívat na operačních systémech typu Windows 98/ME/2000. Dnes se zaměříme spíše na technickou stránku věci a podíváme se na technologie, na kterých jsou nové Windows Vista postaveny.

Reklama

Masky

Pokud máte na starosti více počítačů, jistě víte, jak je maska užitečná věc. Nainstalujete na jediný počítač všechny programy, které budete používat, systém i programy nastavíte a vytvoříte masku. Tu posléze natáhnete na ostatní počítače. Podstatný rozdíl je v tom, že "instalace" masky je o mnoho rychlejší a z vaší strany vyžaduje mnohem méně aktivity. Problémem ale bylo, že operační systémy Micrsoftu masky nepodporovaly, a tak jste si museli pořídit jiné programy, jako třeba Master Eye nebo Drive Image.

Windows Vista ve verzích Enterprise a Ultimate ale budou podporovat masky. Pojďme se nyní podívat, před jakými výzvami Microsoft stál:

  • unnated (bezobslužná) instalace systému
  • vyřešit problémy s různými typy HW a BIOSu a snížit počet potřebných masek (řešením BY BYLA podpora EFI)
  • jednotný formát image v rámci společnosti Microsoft
  • integrace záplat apod. do image

Aktualizace image je poměrně důležitá věc, která usnadní správcům sítě život a ušetří jim mnoho času. Máte-li vytvořenou masku a vyjde nějaký nový hotfix nebo virová databáze, musíte na vzorovém počítači přeinstalovat systém z masky, nainstalovat aktualizace a opět vytvořit masku. To je ale zdlouhavé a nepraktické. Nový formát image od Microsoftu umožňuje aktualizovat přímo masku. S formátem masky měl Microsoft drobný problém. V rámci apliakcí Microsoftu existovaly čtyři formáty a jediný z nich nebyl vhodný k tomu, aby mohl být nasazen ve Windows Vista. Dosavadními formáty masky byly:

  • RIS (Remote Installation Services)
  • ADS (Automated Deployment Services)
  • XPe
  • SMS/OSD

Bylo však třeba aby formát splňoval následující podmínky:

  • komprese image
  • instalace image na stávající instalaci systému

Oba body jsou poměrně důležité. Vytvořená image musí mít slušný kompresní poměr, aby se systém s nainstalovanými programy vešel alespoň na dvouvrstvé DVD. Image prostě musí zabrat co možná nejméně místa na storage. Druhá podmínka je o mnoho zajímavější a v praxi jsem se s touto featurou ještě nesetkal. Čas od času se stane, že instalace operačního systému je v dezolátním stavu a je třeba systém přeinstalovat nebo alespoň inovovat. Pokud máte image, příjdete o všechna data a soubory obsažené v masce jsou nakopírovány na disk. Microsoft ale v rámci své masky zavádí podporu inovace - z masky jsou aktualizovány systémové složky, ale uživatelská data (např. dokumenty) zůstávají netknuté. Toto je možné díky modularitě nového formátu image.

WIM

Novým formátem pro masku se ve Windows Vista stává WIM, neboli Windows Imaging Format. Také finální verze instalačních DVD bude řešena formou WIM, takže na DVD naleznete dva soubory - install.wim a boot.wim. Instalace systému by se měla značně zrychlit. Aby bylo možné masky aktualizovat, potřebujete nějaký nástroj k tomuto účelu vyvinutý. Tímto nástrojem je utilita Ximage. Jedná se o API pro manipulaci s image. Důležitá je podpora technologií File System Filters a Boot system Filters.

Nový formát image je nezávislý na konfiguraci hardware. Nejen, že Microsoft počítal s různými pevnými disky, ale také s různými základními deskami, grafickými kartami apod. Podstatným zlepšením je také kopírování dat po souborech, nikoli po bitech jak tomu bylo dříve. Vzheldem k tomu, že instalujete různé drivery a různé části systému, vybíráte pouze části image, které instalujete. Image je tedy modulární a její jednotlivé komponenty jsou popsány pomocí XML. Dále existuje tzv. "XML manifest", který definuje výslednou sbírku modulů.

Ve firmě také dost možná nepoužíváte pouze jedinou masku. Používáte například dvě různé instalace, např. jednu 4GB a jednu 8GB. Toto Microsoft vyřešil naprosto excelentně. Obě instalce můžete spojit do jedné image, která bude obsahovat pointry, které budou rozhodovat o tom, kam se co bude instalovat. Žádné systémové soubory v masce nebudou duplicitní. Výsledkem bude image s fenomenální velikostí 2 gigabajty. Samozřejmě ne každý počítač má DVD mechaniku, a tak se u WIM počítá také s dělením souborů na CD.

Další novinky

Prioritizace úkolů

Při práci v systému často dochází k tomu, že aplikace, které jsou na počitači nainstalovány se navzájem perou o přístup k souboru. Například tehdy, když spouštíte dokument aplikací Microsoft Office. Ihned se na něj sesype antispyware, antivir a konečně také aplikace, která dokument otevírá. Prioritizace úkolů se stará o to, aby často používané aplikace měli přednost před aplikacemi používaným zřídka. Výsledkem bude rychlejší zpracování požadovaných úkonů.

Nový sleep mode

Není to taak dlouho, co na PCtuningu vyšel článek věnující se sleep módům. S Windows Vista přichází nový sleep mode, který je kombinací STR a hybernace. Data jsou nejprve uložena do operační paměti a následně uložena na pevný disk počítače pro případ, že dojde k výpadku proudu. Sleep mode ale pracuje rozdílně na mobilních a desktopových počítačích. U notebooku je použití mechanické části sleep mode, tedy hybernace, poměrně energeticky náročné, proto k hybernaci dojde pouze v případě, kdy baterie notebooku začně být nebezpečně vybitá.

Restart manager

Jistě víte, jak je nepříjemné, když po každé instalaci aplikace nebo aplikaci Hotfixu musíte restartovat počítač. Architektura Windows Vista využívá tzv. restart manageru, který optimalizuje počet restartů na minimum. Pokud je restart opravdu nutný, zjistí restart manager, zda neběží další procesy, které budou vyžadovat restart, a pokud ano, počká s výzvou na restart na tyto procesy. Například díky WPF již není potřeba restartovat počítač po instalaci grafických ovladačů.

Podpora S.M.A.R.T

Velmi příjemnou změnou ve Windows Vista je také podpora Self Monitoring And Reporting Technology. V článku zabývajícím se pevnými disky jsme si vysvětlili, že S.M.A.R.T je mechanismus, který umožňuje pevnému disku sebekontrolu. V případě, že se s diskem děje něco, co se s ním dít nemá, ze S.M.A.R.Tu to lze poměrně jednoduše poznat. Windows Vista v sobě mají mechanismus, který při problému s diskem zobrazí dialog, který vás před chybou disku (nekonkrétně) varuje a pokud jste administrátor, dovolí vám provést zálohu systému.

Windows Vista - Co v sobě ukrývají?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama