windows-vista-na-notebooku
Software Článek Windows Vista na notebooku

Windows Vista na notebooku

Jiří Vašek

Jiří Vašek

7. 7. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Jaký notebook pro Windows Vista? 2. První spuštění notebooku 3. Grafické rozhraní Aero 4. Spotřeba systémových zdrojů 5. Windows Vista na steroidech 6. Stránkovací soubor

Může se nám to líbit nebo ne, Windows Vista vzaly ztečí nové sestavy a pomalu ale jistě je dobývají. Jejich provoz však není, zvláště na dýchavičných noteboocích, optimální. V dnešním článku se proto podíváme, jak Windows Vista vyladit tak, aby i na notebooku za 15000 běhaly co nejlépe.

Reklama

Nový systém, jakým Visty jsou, je vždy náročnější než starší verze; tím spíš když vyjde po mnohaleté odmlce. Vyšší náročnost si logicky žádá i nadupanější počítačové komponenty. V případě běžného stolního PC to není takový problém, komponenty se dají lehce vyměnit nebo doplnit, v případě notebooku však tato situace může být fatální a řešitelná jen těžko. Při výběru notebooku, na kterém Windows Vista poběží, je proto nutné věnovat pozornost hardwarové výbavě.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor

Jednojádrový procesor je v dnešní době již pasé a zbytečné šetření na nesprávném místě. Jejich výkonnější dvoujádroví bratříčci jsou dražší o směšných pár procent, možná pár stovek korun. Rozdíl ve výkonu však poznat rozhodně je. Vícejádrové procesory nutně neznamenají zrychlení, jejich přínos spočívá ve zlepšení odezvy systému při práci s více aplikacemi - což je dnes standardní. Je samozřejmé, že výrobci nabízejí různé řady procesorů, lišící se výkonem, spotřebou, vyzařovaným teplem, velikostí cache, podporou pokročilých technologií (virtualizace apod.), a samozřejmě cenou.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Doporučit konkrétní kousek celkem nemá smysl, velmi záleží na způsobu práce s notebookem, jakou požadujete výdrž, výkon a kolik peněz chcete investovat. Oba hlavní výrobci CPU, tedy Intel a AMD, nabízí nižší a levnější řady, vyznačující se menším výkonem, méně šetřivým provozem, potažmo vyšší teplotou a menší výdrží. Za příplatek pak není nutné dělat kompromisy, a jít do vlajkových lodí obou výrobců - AMD Turion X2 (nová platforma Puma je za dveřmi a recenzi přineseme na PCTuningu v nejbližších dnech) a Intel Core 2 Duo (platforma Santa Rosa a za měsíc nová platforma Montevina, s nákupem drahých a výkonných strojů proto počkejte, nebudete litovat).

Tato volba však je na konkrétním zákazníkovi. Pro náš článek je podstatné, že jednojádrové procesory se vyskytují jen v těch vysloveně nejlevnějších modelech (nejen v těch malých jako Asus EEE, ale i v nejlevnějších 15,4" noteboocích s procesory Intel Celeron M), a pro Windows Vista je rozumné se jim vyhnout.

Operační paměť

Windows Vista jsou paměťově výrazně náročnější systém, než starší Windows nebo jakýkoli jiný systém. Dnes jsou standardem v kategorii kolem 10-15000Kč notebooky s výbavou 1GB paměti. Tato velikost je sice pro Windows Vista použitelná, ale v momentě kdy pracujete s mnoha aplikacemi najednou, začne velmi rychle docházet. Doporučená konfigurace pro Windows Vista je 2GB paměti. Výrobci však 2GB osazují obvykle až do dražších notebooků s rychlejším procesorem, větším pevným diskem nebo displejem. Nejprodávanější notebooky za 10-15000Kč obvykle mají pouze 1GB paměti. Je to problém a je nutné vzít dražší notebook vyšší třídy s 2GB?

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne tak docela. Většina prodávaných notebooků má dva paměťové sloty, obsazené typicky jedním 1GB modulem. Takže není problém za nějakých 500Kč přikoupit ještě jeden modul a rázem zvýšit kapacitu na dostatečných 2GB. Většinou vám modul nainstalují přímo v prodejně, kde notebook kupujete. Problém může nastat jen u některých notebooků, které mají 1GB paměti v podobě dvou 512MB modulů, v takovém případě je situace složitější a záleží na domluvě s prodejcem, zda vám paměť s rozumnou slevou navýší, nebo budete mít smůlu, přikoupíte moduly, a ty původní malé vám zůstanou doma na semeno.

Je možné jít ještě dál a osadit notebook 3GB paměti, což by v praxi znamenalo přidání 2GB modulu k již vestavěnému 1GB modulu. Více paměti pochopitelně výkonu jedině prospěje. Samozřejmě lze jít ještě dál a nakoupit paměti víc, ale v takovém případě je nutné vzít 64bitový systém - a to je problém. Výrobci obvykle 64bitové systémy nenabízejí, univerzální řešení je upgrade, který se však prodraží. Pokud jste při penězích a chcete notebook maximálně urychlit, zkombinujte co nejvíce paměti a 64bitový systém, ve kterém zkuste zakázat stránkovací soubor. Na tuto alternativu se podíváme později.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět, stejně jako u procesorů, pozor na nejlevnější notebooky s 512MB paměti, tato kapacita je pro Windows Vista naprosto nedostatečná, na takovýto notebook jsou vhodné Windows XP nebo nějaký Linux. Naštěstí jde většinou o doprodej skladových ležáků.

Někteří výrobci si naštěstí uvědomili, že 1GB je dnes už málo, a nabízejí různé akce - například upgrade na 2GB RAM za korunu, a podobně. Vyplatí se informovat u vašeho prodejce notebooků, tyto akce jsou pro zákazníka velmi výhodné.

Pevný disk

Pevné disky jsou dnes standardně 5400-otáčkové, případně dokonce 7200-otáčkové, pro běžné použití naprosto dostatečné. Vyhněte se 4200-otáčkovým diskům, ty však dnes v noteboocích běžné nejsou. Kapacita disků začíná na nějakých 80GB, což je pro samotný systém a nějaké dokumenty a programy také dost, a záleží jen na vás, zda si připlatíte za větší disk pro náročnější použití.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


tak přesně tohle krásné diskové pole do notebooku nenacpete :)

Ostatní komponenty

Zbytek hardwarové výbavy nemá vliv na fungování Windows Vista, je to už jen o komfortu práce. Je samozřejmé, že větší displej umožňuje zobrazit více informací, a zároveň zvyšuje hmotnost a snižuje výdrž notebooku. Stejně tak rozšiřující sloty a konektory jsou na každém notebooku různé, a uživatel si musí sám zvolit, jaké potřebuje.

Suma sumárum, vhodný notebook pro Windows Vista má dvoujádrový procesor, 2GB paměti a 5400-otáčkový disk, případně něco lepšího. Na takovéto konfiguraci již Windows Vista nejsou ničím zbytečně bržděny, a můžeme přistoupit k jejich optimalizaci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama