windows-vista-na-notebooku
Software Článek Windows Vista na notebooku

Windows Vista na notebooku | Kapitola 2

Jiří Vašek

Jiří Vašek

7. 7. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Jaký notebook pro Windows Vista? 2. První spuštění notebooku 3. Grafické rozhraní Aero 4. Spotřeba systémových zdrojů 5. Windows Vista na steroidech 6. Stránkovací soubor

Může se nám to líbit nebo ne, Windows Vista vzaly ztečí nové sestavy a pomalu ale jistě je dobývají. Jejich provoz však není, zvláště na dýchavičných noteboocích, optimální. V dnešním článku se proto podíváme, jak Windows Vista vyladit tak, aby i na notebooku za 15000 běhaly co nejlépe.

Reklama

Instalace systému

Pokud jste první, kdo otevřel krabici, a notebook poprvé zapnul, ještě vás čeká instalace systému. V drtivé většině případů se po spuštění automaticky odstartuje instalace systému. Tento proces řeší různí výrobci různě, v závislosti na míře úprav systému. Typicky však neuvidíte počáteční obrazovky instalátoru, tak jako na běžných stolních sestavách. Instalace notebookového operačního systému je více automatizovaná, systém se obvykle zeptá jen na jazyk, přesný čas a nastavení automatických aktualizací. Není možné jej nijak upravovat či dokonce vybrat součásti, které se nainstalují.

Někteří prodejci počítačů prodávají zákazníkům notebooky již připravené, s doinstalovaným systémem a některými aplikacemi. V takovém případě stačí notebook pouze spustit a začít pracovat (v našem případě ladit).

Ovladače hardwaru

Po dokončení instalace obvykle není nutné starat se o ovladače hardwaru, vše je již předpřipravené k použití od výrobce notebooku. Většinou také není třeba zapínat Aero, notebook je v tomto ohledu již nainstalován.

Windows Update někdy najde aktualizovaný ovladač (řadiče, grafické karty, bezdrátové karty...) ale ne vždy je rozumné takovýto update dělat. Pro řadič nebo síťovou kartu je to jedno, ale třeba aktualizovat ovladače grafické karty (respektive integrovaného čipu) z Windows Update je hazard, když už tak využijte web výrobce hardwaru (Intel, Nvidia, AMD).

Předinstalovaný software

Výrobci notebooků mají jistě ušlechtilé záměry, aby svým zákazníkům co nejvíce zpříjemnili práci s notebookem, přidávají dodatečný software. Někteří výrobci jsou poměrně rozumní a přidávají jen minimum a celkem rozumně (Toshiba), jiní systém doslova nacpou různým softwarem (Acer). Takovéto dodatečné programy jsou jen zcela výjimečně k něčemu použitelné, spíš uživatele jen otravují. Budu se již opakovat, ale naprosto nejhorším nápadem výrobců bylo přibalení Norton Internet Security, jenž výkon notebooku totálně degraduje. Je to 60denní trial verze, takže odstraněním neztratíte vůbec nic. Chtěl bych vidět blázna, který si tohle koupí.

Obecný návod, co ponechat a co odinstalovat, lze stvořit jen ztuha. Každý výrobce na to jde jinak. Je proto nutné používat mozek, a zrubat vše, co není potřebné. Jakékoli "super duper security", "mega advanced encryption", "hyper auto backup" nebo "ultra cool toolbar" záležitosti obvykle mají nulové využití, překážejí na relativně malé ploše displeje notebooku a žerou systémové zdroje. Nehledě k tomu, že tyto nesmysly bývají časově omezené.

Výrobci obvykle přibalují i různé otravné registrační programy, nabízí zkušební trialy svých aplikací, webové služby a další podivnosti. Nejrozumnější použití tohoto bordelu je odinstalace, stejně jako u čehokoliv stejně zbytečného a otravného. Někteří výrobci přidávají software na automatickou aktualizaci - jmenuje se obvykle Live Update, Auto Update nebo nějak podobně. Obvykle jsou k ničemu, aktualizují jen firemní vestavěný software. V případě těchto aktualizačních záležitostí je dobré je spustit jednou po instalaci systému, a pak zlikvidovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama