windows-vista-na-notebooku
Software Článek Windows Vista na notebooku

Windows Vista na notebooku | Kapitola 3

Jiří Vašek

Jiří Vašek

7. 7. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Jaký notebook pro Windows Vista? 2. První spuštění notebooku 3. Grafické rozhraní Aero 4. Spotřeba systémových zdrojů 5. Windows Vista na steroidech 6. Stránkovací soubor

Může se nám to líbit nebo ne, Windows Vista vzaly ztečí nové sestavy a pomalu ale jistě je dobývají. Jejich provoz však není, zvláště na dýchavičných noteboocích, optimální. V dnešním článku se proto podíváme, jak Windows Vista vyladit tak, aby i na notebooku za 15000 běhaly co nejlépe.

Reklama

Než si popíšeme základní kroky k rozumnému zrychlení Windows Vista, odkážu vás na starší články, které se zabývají právě optimalizací tohoto systému. Najdete v nich obecné kroky, popis zajímavých úprav a tweaků. Dnes se budeme zabývat pouze a jednom optimalizací na notebooku; úpravy, které nemají na výkon vliv, můžete samozřejmě sami udělat s využitím těchto článků.

Windows Sidebar

Postranní panel je nápadem jistě chvályhodným, přece jen na hlavním panelu až tolik místa není. Bohužel implementace ve Windows Vista je mizerná, panel žere na můj vkus příliš mnoho systémových prostředků, trpí podivným lagem, a jeho přínos pro většinu uživatelů je diskutabilní. Pokud používáte nějakou "miniaplikaci", bez které nemůžete být, samozřejmě sidebar použít musíte, většina lidí však toto nepotřebuje, a proto s klidem může vypnout. Ušetří se systémové prostředky (zejména RAM, nezanedbatelně však i CPU) a zároveň získáte víc místa na ploše.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


a přesně takhle se to dělat nemá...

Grafické rozhraní Aero

Milovníci starých pořádků protestovat nepřestanou, ale rozhraní Aero k Vistám prostě patří. Jakkoli by se zdálo, že jeho vypnutí bude znamenat výraznou úsporu zejména grafického výkonu, není tomu tak. Je možné jej sestřelit a zakázat i služby spojené s jeho provozem, ale dle informací z internetových diskusních fór má kompletní vypnutí Aera jen malý vliv na výkon. Navíc, Visty s vypnutým Aerem, pouze se základním modrým vzhledem, vypadají dost divně. Samozřejmě pro staromilce je možné toto vše přepnout do klasického rozhraní ala Windows 2000, úspora se však počítá jen v řádu megabytů, nula plus nic, a vizuální podoba výrazně utrpí.

Grafické efekty Aero

Druhá věc ovšem jsou samotné efekty rozhraní Aero. Průhlednost je rozhodně fajn, nikoho neomezuje. Horší jsou různé animace při minimalizaci či maximalizaci okna, vyjíždějící menu a podobné vylomeniny. Rozumný uživatel se jimi vydrží kochat možná první den provozu na Windows Vista. Pak zjistí, že při práci jej brzdí a překážejí. Takže vypnout. Na druhou stranu není nutné vypínat vše, některé efekty, jako třeba zobrazení obsahu okna při přetahování, ničemu nevadí a mohou zůstat zapnuté.

Windows Vista na notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako možné další drobné ladění lze uvést vypnutí různých náhledů při prohlížení složek či vypnutí miniatur, ale grafickému rozhraní již nijak moc nepomůžeme, Windows Vista na notebooku (ale i desktopovém počítači) mají totiž zataženou ruční brzdu trochu jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama