YouTube bez disliků: Čelem k pozitivní budoucnosti!
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek YouTube bez disliků: Čelem k pozitivní budoucnosti!

YouTube bez disliků: Čelem k pozitivní budoucnosti!

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 11. 2021 08:56 35

Seznam kapitol

1. Zatočíme s trolly! 2. A lidem se to líbí! 3. Ministerstva pravdy 4. Polní soud 5. Samozvaní arbitři pravdy

YouTube nedávno oznámil, že odstraní zobrazovaní disliků u všech videí – a tím nepříjemně překvapil prakticky všechny tvůrce, většinu diváků, a dokonce i bývalé zakladatelé platformy, jako je Jawed Karim. A všichni jim říkají, jaká je to blbost.

Reklama

Odstranění indikace disliků je tak velká věc, že se k ní vyjádřil i PewDiePie. A jeho argumentace je podobná jako u ostatních: Zobrazení disliků je užitečná metrika jak pro tvůrce, tak i pro diváky, kteří mohou snadno zjistit, jestli se má smysl na video dívat. Řada videí má poměrně malý počet views – a jen podle poměrů like-dislike odhadnete, jestli ho má smysl vůbec spouštět. Tak například: Opravdu si pustíte tutorial, který má více disliků než liků?

Lidi z YouTube obvykle o věcech moc nediskutují, protože diskuse příliš smrdí zpětnou vazbou a demokracií, a to je špatné pro korporát. Živě si vybavuji, jak před lety oznámili, že budou rušit klikboxy a nahrazovat je kartami, že to je prý jako pro mobilní verzi lepší, což byla totální kravina, protože klikboxy jste si mohli udělat tak velké, jak jste sami chtěli, což u karet prostě nejde. 

Karty jsou objektivně horší a méně flexibilní varianta odkazů, která ale dovolila vyhodit univerzální linkovací kód, takže nově se přes ně dá linkovat jen to, co YouTube schválí. Přes textový popis to ještě jde, ale určitě to jednou taky odstraní. Prakticky všechny technické změny, které kdy dělali, směřovaly k tomu, aby se oslabila kontrola tvůrců obsahu a posílila se ta jejich.

Takže – proč se YouTube rozhodl uživatelské hlasování upgradovat tak, že uvidíme jen hlasy pro „Ano“, ale ne hlasy pro „Ne“? Zlé jazyky tvrdí, že je prostě přestalo bavit mít nejdislajkovanější video na platformě, kvůli kterému nakonec kompletně zrušili YouTube Rewind – YouTube Rewind 2018. Má krásných 19 milionů disliků na 3 miliony liků při 222 milionech shlédnutí!

Oficiálním důvodem je prý to, že se při experimentech ukázalo, že když je nějaké video dislikované, přidávají se další trollové a dislikují naschvál. No, já to potvrdit nemůžu, moje zkušenost je, že lidi dislikovali naše videa tehdy, když se jim nelíbila a žádný wild hunt se nikdy nekonal. Lidi typicky dislikují clickbait, lži, mizerný obsah anebo něco, s čím opravdu nesouhlasí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama