Záhadný talent pro elektronickou destrukci
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Záhadný talent pro elektronickou destrukci

Záhadný talent pro elektronickou destrukci | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 11. 2009 03:00 47

Seznam kapitol

1. Nechovejte se k počítačům jako čuňátka 2. Ničitelé mezi námi

Zkáza počítačových komponent je běžnou částí jejich životního cyklu. Nějakých pět procent mašinek ročně chcípne tak řečeno z přirozených příčin. Existují ale skupiny lidí, kteří mají neobyčejný talent pro ničení elektroniky. Některé příčiny jsou pochopitelné – všelijaké laborování a hackování, jindy jde o záležitosti vyloženě bizarní a občas i záhadné.

Reklama

Tihle lidé plynule přechází do kategorie nešťastníků, kteří jaksi přitahují katastrofy. Prostě mají nějaký podivný trait, něco jako Bloody Mess, který vede k tomu, že ničí elektroniku nějakým dosti bizarním stylem. Kdyby to někdo nahrával na video, byl by to vlastně docela famózní materiál k popukání. Vím o člověku, který si přejel vlastní laptop a o jiném, který při tlačení auta rozdrtil svůj nový iPod. Známá si při vyklepávání drobků z tašky vyklopila na dvůr mobil ze třetího patra, který posléze ještě přejel soused autem. Jiný člověk měl takovou radost ze svého prvního mobilu, že ho doma nosil i v trenkách a hned první den ho úspěšně utopil v záchodě. 


 

Skutečně – je to spousta příběhů, které by v podstatě byly docela vtipné, kdyby u toho nezařvala jinak úplně nová a perfektní elektronika. Ještě podivnějším případem jsou lidé, kteří se s elektronikou jaksi navzájem nesnáší. Oni tvrdí, že jim z mobilu třeští hlava a jejich počítač jim dělá schválnosti – je to tedy jakési vzájemné negativní působení. Asi nejbizarnějším případem, o kterém vím, je moje kamarádka, která má zvláštní schopnost likvidovat technologie svoji pouhou přítomností. Nevím, jak to dělá, ale celkem běžně se jí daří takové věci, jako je aktivace bezpečnostních rámů v obchodech a následné trapné a marné prohledávání jejích tašek. Asi nemá správně vyladěnou auru, nebo jak se tomu říká. Její bezkontaktní schopnost ničit elektroniku mě přivádí k myšlence, že na té Kahudově teorii morfogenetického pole možná něco bude. 

Během jedné její návštěvy mi náhle přestalo fungovat video a trvalo dva dny, než se znovu – bez jakéhokoliv vnějšího stimulu – dalo zase do kupy. Odešla jí celá řada elektroniky za – jak rádi říkají záhadologové – velmi podezřelých okolností a běžně se jí stává, že jí aplikace nefungují tak, jak by měly. Asi nejlepší kousek pak byl výbuch jejího CRT monitoru EIZO, jinak to velmi zachovalého a způsobného kusu. Byl asi čtyři roky starý a rozhodně neexistovaly žádné důvody, proč by se měl odporoučet do zapomnění tak dramatickým způsobem. Náhoda? Kdo ví, třeba to bylo přepětí – ale jiné, stejně staré kusy od stejného výrobce fungují a jsou k neutahání. V případě této technologickým prokletím pronásledované osoby je těch náhod podezřele moc. 

Záhadný talent pro elektronickou destrukci
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdu se někdy zdá, že určité lidi technika jednoduše nemá ráda. Velké překvapení jsem zažil minulý víkend, kdy jsem dospěl k nezvratnému přesvědčení, že mou přítelkyni nenávidí její notebook. Tedy, přesněji řečeno, stroj, který jsem ji věnoval před několika měsíci, pro ni jednoduše odmítl pracovat. Záseky, odmítání bootovat – nu, klasický symptom vadné paměti. Testoval jsem tedy paměť – všechno fungovalo správně. Počítač jsem vrátil – a nic, opět odmítl bootovat. Další zátěžový test – šest hodin na Hot CPU, všechno v pořádku. Odnesu počítač zpět – po chvíli zmrzne ve Windows. Laborování s drivery, test, test, další zahořování, chlazení, boot, všechno v pořádku. Počítač vracím, nenaběhne ani po login. Tohle je už vážně divné. Další testování pamětí, další zahořování, dalších šest hodin na Hot CPU. Všechno funguje. Odnesu plně funkční běžící počítač k přítelkyni a položím ho na stůl. Windows vzápětí zamrznou a všechno je v prčicích. Hlavou mi táhnou pravděpodobné i nepravděpodobné možnosti. Studený spoj na základní desce? Elektromagnetické vyzařování z jejích tlapek? Nějaký radioaktivní objekt v místnosti? Bludné proudy, podobně jako v onom mediálně propíraném strašidelném domku? Proud slunečních neutrin, záhadným způsobem narušující činnost stroje? Proč u mě počítač normálně běží a u ní ani náhodou? „Co jsi mu udělala?,“ vzdávám to nakonec. „On tě docela normálně nemá rád!“ „Je jedno, co dělám,“ říká, „už jsem mu vyhrožovala a taky jsem ho chválila a přesvědčovala a křičela, ale nic na něj neplatí!“ 

Vybavil jsem si onen památný test z YouTube, kdy admin křičí na diskové pole a měřitelně tím snižuje jeho výkon. Je možné, že i tento stroj nesnesl proud nadávek a odmítá nadále spolupracovat? A nebo se doslechl o hrozném osudu diskmenu, kterému nechala před lety během mrazivé lednové noci promrznout motorek, takže pošel? Jsem v rozpoložení uvěřit každé blbosti. Ano, jistě – každá závada má nějakou deterministickou příčinu. Na druhou stranu podle mých zkušeností adminové a koneckonců i chlapíci ze servisu patří mezi téměř pověrčivé, mají svoje zvyky a rituály. Dost často věří i na prokleté uživatele, kterým věci nefungují – a tím nemíním pověstné BFU, používající DVD mechaniku jako držáček na kafe. A pokud tito správci narazí na opravdovou záhadu, obvykle jenom pokrčí rameny a vymění kus za kus. Některé příčiny selhávání jsou totiž doopravdy záhadné…

Záhadný talent pro elektronickou destrukci
i Zdroj: PCTuning.cz

 
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama