zahubi-osobni-pocitace-prilis-dobry-hardware
Zábava Článek Zahubí osobní počítače... příliš dobrý hardware?

Zahubí osobní počítače... příliš dobrý hardware?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

7. 6. 2008 01:00 105

Seznam kapitol

1. Trocha patosu... 2. Grafická karta? Dejte mi něco za 3500Kč...

Na první pohled mají osobní počítače skvělou budoucnost - chystají se sedmijádrové procesory, Intel ohlásil radič DDR3 integrovaný v procesoru, který několika násobně zvýši propustnost paměťové sběrnice. AMD i NVIDIA chystají nové generace grafických karet, SSD disky jsou stále větší a levnější. Chladiče dokážou odvést i 150W odpadního tepla poměrně tiše, 500W zdroje jsou standard a ani 1TB disky nikoho nepřekvapí. Prostě paráda... nebo ne?

Reklama

Velké změny začínají často jako nepatrné epizody v osobním životě každého jednotlivce. V průběhu hodin dějepisu leckoho jistě na okamžik napadlo, jaké by to bylo žít v jiném období – například v době renesance, nebo v okamžiku kdy se rozjížděla průmyslová revoluce, ve století páry, stát při začátcích letectví nebo žít v Modeně v době rozmachu automobilismu… dělo se tehdy přece toho tolik zajímavého! Víte co nejspíše pozorovali tehdejší současníci? Nic. Tedy nic podstatného, žádné zásadní historické změny - nic velkého, jen prožívali jim tak známé běžné životní epizody. Některé věci je nadchly, leccos jim vadilo a na tomto základě pak řídili své životní cesty. Celý řetězec těchto zdánlivých maličkostí nakonec vytvořil velký globální proud, tak významný, že jej mohly zachytit i "hrubá síta" dějepisců.

Omlouvám se, za snad až příliš široký a patetický úvod, jen jsem chtěl říci, že některé velké změny postupují tak pomalu, že si jejich význam a praktický dopad na budoucnost v daném okamžiku moc neuvědomujeme. Takový scénář bych nazval pracovně „plíživou revolucí“ – postup změn je plíživý ale na jejich konci je svět jiný než na začátku. Lidé žijící v minulosti v době akcelerující průmyslové revoluce o právě probíhající revoluci neměli ani tušení – prostě nic převratného, tedy až na to, že bývalý krčmář Vejdek si na okraji města otevřel dílnu, ve které pracuje jako tovaryš náš Francek.

Když jsme před desíti léty zkoušeli přetaktovat první Pentia nebo AMD K6, bylo to něco neuvěřitelně vzrušujícího. Pak se objevily Celerony a dobrodružství s podtitulem „hodně výkonu za málo peněz“ mohlo začít. Z tehdejších procesorových „Favoritů a Felicii“ jsme s pomocí malého kouzla dokázali udělat téměř Mercedesy a Volva.

Zahubí osobní počítače... příliš dobrý hardware?
i Zdroj: PCTuning.cz

O takové triky byl mezi uživateli nebývalý zájem – počítače byly neuvěřitelně drahé a každé zvýšeni výkonu bylo žádoucí. Heslem dne bylo rychle, rychleji, hodně a ještě více: MHz, KB, MB, GB, texelů, pipeline, jader, kanálů, linek sběrnice...

Zahubí osobní počítače... příliš dobrý hardware?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: sám si ještě pamatuji název jednoho z našich prvních článku, který přetaktováním sliboval úsporu až 12 000Kč. Ano takové bylo rozpětí mezi cenově dostupnými „konzumními“ a nedosažitelnými Hi-End procesory, typy, které zabíraly horní řádky ceníků, avšak v běžných počítačích se nevyskytovaly – shlédnout jste je mohli hlavně na Invexu.

Zahubí osobní počítače... příliš dobrý hardware?
i Zdroj: PCTuning.cz


GeForce 3 s 64MB paměti DDR - sen roku 2001

I tehdy tyto drobné epizody předznamenaly budoucí trend „honby za výkonem“ a s tím spojené tučné zisky – svezli se všichni, od obrovských firem až po lokální assemblery (ano, dříve se „montováním počítačů“ živila obrovská spousta lidí). Pokud se podíváte na graf vývoje ceny akcii firmy Intel pak zjistíte, že i po nástupu AMD byly zisky ještě vyšší než v době, kdy měl tento gigant téměř monopolní postavení. Příčinou byl hlad po výpočetním výkonu vyvolaný armádou nespokojených uživatelů – ti svým nákupem hlasují o tom, co bude úspěšné a co nikoliv.

Od té doby udělaly počítače obrovský výkonový skok. Tak velký, že dnes mnozí máte ve své PC skříni takovou výpočetní sílu, jakou kdysi disponovaly pouze obrovské počítačové farmy ve výzkumných ústavech. Na první pohled tady je jasný a zřejmý evoluční trend zvyšování výkonu hlavních počítačových komponent. V každém okamžiku si můžete být jisti, že za rok výrobci přijdou s novými procesory, výkonnějšími grafickými kartami, které minulou generaci strčí hravě do kapsy. Souběžně s tímto trendem však probíhá i další, mnohem méně zřejmý trend – ten ve své podstatě jde proti hlavnímu proudu neustálého zvyšování výkonu a zdokonalování operačních systémů a kancelářských programů. A to je špatná zpráva jak pro AMD a Intel, tak i pro Microsoft.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama